12 / 05 / 2024

EYT'li olmadan prim günleri yanabilir! Sahte sigortaya dikkat

EYT'li olmadan prim günleri yanabilir! Sahte sigortaya dikkat

Milyonlarca kişi EYT düzenlemesini iple çekmekte. Geçmişte ailesinin yanında birkaç gün sigortalı yapılan kişilerin primlerinin mercek altına alındığı öne sürüldü. 'Sahte sigorta' yapan kişilerin prim günleri iptal olabilecek.



“AİLESİNİN İŞYERİNDE ÇALIŞANLAR…”
SGK Uzmanı Erdursun, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “8.9.1999 öncesi ssk girişi olup, birkaç gün sigorta primi ödenenler denetleniyor. Ailesinin işyerinde sigortalı çalışanların bu günleri iptal ediliyor! Önemli dikkat edin!” iddiasında bulundu.

BU KODLAR VARSA DİKKAT
EYT’liler primleri tamamlama telaşına girerken, sigorta hizmet dökümündeki S, Ş, K gibi harfleri olanların dikkat etmesi gerekiyor. Dökümde bu harfleri olanların günleri iptal edilebiliyor.

S (Sahte işyeri), Ş (Şüpheli işyeri) ve K (Kontrollü işyeri) anlamına geliyor. Bir işyerine 'Ş-Şüpheli' kodu konulduktan sonra bu işyeri hakkında denetim yapılabiliyor. Eğer “sahte sigorta” bildirimi yapan bir işyeriyse kodu “Ş” oluyor. Bu da “sahte işyeri” anlamına geliyor. Bu işyerinin yaptığı sahte bildirimler ise iptal ediliyor.

Bu işyerinde herhangi bir sorun olmadığı anlaşılırsa “Ş” kodu kaldırılıyor ve hizmet bildirimleri geçerli kabul ediliyor.

Yapılan denetimler sonucunda bildirilen hizmetlerin sahte olduğu tespit edilirse, emeklilik hakkı kaybediliyor ve aylıklar kesiliyor. Yersiz ödenen aylıklar da geri istenebiliyor.

“Ş” harfiyle kodlanan bir işyerinde çalıştıysanız ilk etapta endişelenmenize gerek bulunmuyor. SGK’ya giderek primleri kontrol ettirmekte fayda var.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön