EYT’liler o detaya dikkat! Kıdem tazminatları ne olacak?
Milyonlarca kişiyi ilgilendiren EYT’den kimlerin emekli olacağı, emeklilik şartlarının nasıl düzenleneceği gibi ayrıntılar bir bir şekillenmeye başlarken, çalışanlar için önemli konulardan kıdem tazminatında ödemenin nasıl yapılacağı da merak ediliyor. Kıdem tazminatlarında bir kesinti olacak mı, ön
ÇALIŞMAYI BIRAKAN TAZMİNATINI HEMEN ALACAK MI?
EYT yasasıyla emekli olmalarının ardından da aynı işyerinde çalışmaya devam edecek kişilerin ve işverenlerin kafasındaki soru işaretleri hala mevcut. Yargıtay’ın son kararları incelendiğinde emekli olup işyerinden de ayrılan kişiler, 1475 Sayılı eski İş Kanunu’nda yer alan hükümlere göre, emeklilik dilekçesi verip hemen ardından işyerinden ayrılanların kıdem tazminatı peşin olarak ödenmeli. Bunun istisnası olarak ise çalışanın da kabul etmesi halinde ödeme taksitle yapılabilir ve taksitin ödenmemesi halinde ise en yüksek mevduat faizi uygulanacaktır. Çalışırken bitirilmemiş olan yıllık izinlerin ücretleri ise, emeklinin aldığı son ücret üzerinden hesaplanır ve peşin ödenmelidir. İzin ücretinden gelir vergisiyle birlikte prim de kesilecektir.
Normal şartlarda iş akdini fesheden taraf, işyerindeki çalışma süresine göre değişen 2 hafta ila 2 ay ücret tutarı ihbar tazminatı ödemekle yükümlüdür. Emekli olduğu için iş akdini fesheden çalışan ise ihbar tazminatı ödemiyor ve işvereninden de talep edemiyor.
İŞE DEVAM EDENLERİN TAZMİNATI NE OLACAK?
Kıdem tazminatı alma hakkı çalışanın emekli olması, yaş dışındaki emeklilik koşullarının oluşması (15 yıl / 3600 gün gibi), iş akdinin haklı nedenler sonucu feshi, işverenin haklı fesihi kapsamayan nedenlerden çalışanın işine son vermesi gibi koşullarda doğuyor.
Geçmişteki emekli olan çalışanın işine devam ettiği durumlarda yapılan uygulamada işveren için iki yol bulunuyordu. Çalışanın o tarihe kadar olan tazminatını ödeme yoluna gidilebildiği gibi, tazminatı ödenmeksizin de aynı koşullarda çalışma sürdürülebiliyordu. Yargıtay, bu konuda son yıllarda farklı kararlara imza attı. Çalışan emekli olduktan sonra da aynı koşullarda çalışmaya devam ettiğinde ve daha sonra haklı bir sebep olmadan isteğiyle ayrılırsa, yalnızca emeklilik öncesi döneme yönelik kıdem tazminatı ödenebileceği yönünde kararlar çıktı. Bu koşulda ise kıdem tazminatı, kişinin emekli olduğu tarihteki son ücreti üzerinden hesaplanıyor ve en yüksek mevduat faizi oranında faiz yürütülerek ödenebileceğine hükmediliyor. Eğer çalışan işveren tarafından işten çıkarılırsa, bu durumda emeklilik öncesi döneme ait kıdem tazminatı da aynı şekilde hesaplanıyor.
EYT’de kadınlar için o şart kalktı! EYT’de son durum ne? Kim, ne zaman emekli olacak?
LC Waikiki’de yüzde 50’ye varan dev indirim başladı! 30 Aralık 2022 Fiyat Listesi
2022'de vergi gelirlerinde rekor artış! 2022 vergi gelirleri ne kadar arttı?
Rahat bir uyku isteyenler kaçırmasın! İşbir Yatak’ta indirim fırsatı…