18 / 05 / 2024

Fahiş kira isteyen ev sahiplerinin yeni yöntemi pes dedirtti!

Fahiş kira isteyen ev sahiplerinin yeni yöntemi pes dedirtti!

Deprem göçüyle fiyatları bir anda yükselen kiralık evlerin valiliklerce mühürlenmesi üzerine mülk sahipleri, adeta karaborsa yoluna gitti. İşte detaylar...



4-5 bin TL'ye ucuz diyoruz

Yine verilen bilgilere göre, söz konusu bölgede kiralıkların, deprem öncesi çok komik denecek kadar düşük olduğuna değinen emlakçılar, bugün gelinen en ucuz seviyeyi de şu cümlelerle anlatıyor: “Önceden 500 TL'ye bile kiralık daire vardı. Şu anda bu rakamları asla bulamazsınız, 4-5 bin TL arasında o kiralar. Biz 4-5 bin TL'yi bulunca ucuz diyoruz. Yüksek artışlar büyük göçten kaynaklanıyor. Yalnızca Elazığ 100 bin göç aldı. Bunun yüzde 60’ı Malatya’dan.” Göç alan şehirlerde yüksek fiyattan kiralamanın zor olmadığını belirten emlak çevreleri, yaşanan durumu şöyle özetliyor: “Bazı konut  sahipleri emlakçılık da yapıyor. Fahiş fiyattan kiracı bulması çok kolay artık. Eşe, dosta, komşuya söyleyerek hızlı bir şekilde kiracı buluyor, 9-10 bin TL'ye kiraya verebiliyorlar.” Bazı emlak danışmanları, ilana çıkmamanın sebebini “Bu kadar denetimin oldu­ğu yerde, takibe takılmamak amacıyla önce kendi sosyal medyalarını kullanıyorlar” dedi. Deprem sonrası il Ticaret Müdürlükleri tarafından yapılan denetimlerde, fahiş fiyat tespitine 33 bin TL ile 331 bin TL arasında ceza söz konusu olmuştu.

Fahiş kira isteyen ev sahiplerinin yeni yöntemi pes dedirtti!

Amaç yasal radara takılmamak

Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz yaptığı açıklamada deprem sonrasında göçün olduğu şehirlerde kira artışlarının altını çizdi. İlana çıkmama sebebinin idari radardan kaçınmak olabileceğine değinen Deniz, "Denetime rağmen yüksek kiralara ilişkin ağırlıklı olarak Erzurum, Konya, İstanbul, Mersin, Antalya’dan yoğun şikayet aldıklarını söyledi. Görüştükleri gayrimenkul danışmanlarının kiralık işlerinin azaldığını söylediğini kaydeden Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz, “Hem idari radardan kaçınmak, hem rayiçteki artıştan korunmak amacıyla mülk sahiplerinin güncel rakam üzerinden kiraya çıkılmasını istediklerini belirtiyorlar. Bugünden 10 bin Türk Lirası diyorlar. Yaşanan bu durum da barınma sorununu artıyor. Depremden sonra çok karşılaştığımız bir olay bu. Daha üst seviyelere çıktı. Çok küçük konutlar bile en düşük 10 bin TL'den kiralanıyor. İnsanlar çok perişan. Bunun yansımasını adliyelerde görüyoruz” dedi.

Ev sahibi ve kiracı hakları 30 maddede tüm detaylarıyla!

Ev sahibi ve kiracı krizi dur durak bilmiyor! Tahliye davalarında şok eden detay! Siz de kontrol edin, mağdur olmayın!

Evi olmayanlara müjde! İlk kez evi olana Ziraat Bankası yüzde 0,69'dan kredi veriyor!

 


Geri Dön