29 / 04 / 2024

Faiz indirimi sonrası ekonomiyi neler bekliyor? İşte kredi faizlerinin düşeceği tarih!

Faiz indirimi sonrası ekonomiyi neler bekliyor? İşte kredi faizlerinin düşeceği tarih!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası piyasaların yakından takip ettiği faiz kararını geride bıraktığımız perşembe günü açıkladı.



TCMB, 7 ayın ardından sürpriz bir karar alarak politika faizini yüzde 14'ten yüzde 13'e indirdi. Alınan karar ardından Merkez Bankası'nın politika faizi ile kredi faizi makasının açıldığı ve bu konuda yeni bir adım atılabileceği mesajı sonrası piyasalarda atılacak yeni adımlara ilişkin bir çok beklenti ve görüş oluşmaya başladı. Kredi faizlerinin aşağı çekilmesini hedefleyecek yeni adımlar atılacağı konusunda hemfikir olan uzman isimler 3 farklı adım atılabileceğine dair ön görüleri paylaştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası piyasaların yakından takip ettiği faiz kararını geride bıraktığımız perşembe günü açıkladı. Yılın başından beri % 14’te sabit kalan faizler 7 ayın ardından sürpriz bir şekilde 100 baz puan düşürüldü. Politika faiz oranı 100 baz puan indirilerek yüzde 13'e düşürüldü. Merkez Bankası'nın politika faizi ile kredi faizi makasının açıldığı ve bu konuda bir adım atılması üzerinde çalışıldığını açıklamasından sonra ekonomide atılacak yeni adımlar merak edilir oldu. Merkez Bankasının açıklaması sonrasında uzman isimler 3 farklı adım atılabileceğini belirtti

FAİZ KARARI SONRASI MERKEZ BANKASINDAN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMA

Faiz indirimi sonrası ekonomiyi neler bekliyor? İşte kredi faizlerinin düşeceği tarih!

TCMB iktisadi faaliyette yaşanan ivme kaybının telafisi, istihdam ve sanayi üretimini destekleme amacı ile dün politika faizini beklenmedik şekilde 100 baz puan indirerek yüzde13'e düşürmüştü. Banka ayrıca kredi aktarım mekanizmasına yönelik yeni adım atabileceği sinyalini de dün PPK metninde vermişti.

Metinde son dönemde belirgin şekilde açılan politika-kredi faizi makasının parasal aktarımın etkinliğini azalttığı değerlendirilmekte" denildi ve "Kurul, makroihtiyati politika setini, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlarla daha da güçlendirmeye karar vermiştir" ifadesi yer aldı.

ATILACAK ADIMLAR MERAK EDİLMEYE BAŞLANDI

TCMB'nin bu açıklamaları ardından piyasalarda atılacak adım/adımlara ilişkin bir çok beklenti ve görüş oluşmaya başladı. TCMB PPK metninde adımın yönünü belirtse de zamanını ve içeriği hakkında 3daha net bir yorum yapmadı.R

HANGİ ADIMLAR ATILABİLİR?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön