23 / 05 / 2024

Fed piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı

Fed piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı

Fed politika faizini 75 baz puan artırdı. Şahin tutumunu sürdürecek mi yoksa faiz artımında yumuşamaya mı gidecek derken, Fed "50 baz puan artırım yapacak" diyen analistleri yanılttı ve politika faizini 75 baz puan artırdı.



Piyasaların merakla beklediği kararı açıklayan ABD Merkez Bankası, faiz oranını 75 baz puan artırdı. Böylece politika faizi 3,75-4 aralığına yükselmiş oldu. Fed'in faiz artımı ile ilgili 50 baz puan ve 75 baz puan artımı dillendiriliyordu. Bazı uzmanlar Fed'in ekonomik durgunluk ve işsizliğin artması gibi nedenlerle faiz artımında yavaşlayacağı beklentisine girmişti ancak Fed açıkladığı faiz artımı kararı ile yavaşlamanın çok uzağında olduğunu göstermiş oldu.

2007 yılından bu yana en yüksek seviye

Öte yandan Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi politika faizinin 75 baz puan artırılması yönündeydi. Son yapılan faiz artışıyla birlikte politika faizi 2007 Aralık ayından bu yana en yüksek seviyeye çıkmış oldu.

ABD'de ara seçimler dolayısıyla enflasyondaki kalıcılık önemli bir başlık olarak öne çıkmış ve ABD'de Fed'e "yavaşla artık" baskısı gelmeye başlamıştı. Ara seçimlerde kongrenin dengelenmesi ve ekonomik olarak daha iyi sonuçlar elde edilmesi bekleniyor. Seçimlerde cumhuriyetçiler yüksek enflasyonu en önemli sorun olarak belirtirken ekonomideki olumsuzlukların suçlusunun ABD Başkanı Joe Biden ve partisi olduğu fikrini savunuyor.

Geçtiğimiz hafta, iki demokrat senatör Powell’a faiz oranlarını çok fazla yükselterek “gereksiz sorunlara” yol açmama çağrısında bulunmuştu. Öte yandan ABD’de açıklanan işsizlik rakamlarına ait veriler, ülkede açılan yeni iş pozisyonlarının Eylül ayında 437 bin artışla 10,7 milyona yükseldiğini göstermişti.

Fed faiz kararı öncesi euro kaç TL? Euro bugün ne kadar? 2 Kasım 2022 euro kuru

Son dakika açıklaması! Fed faiz artırırsa altın bu rakamı görecek! Analistler net rakamı açıkladı! Aklınız çıkacak

Altın fiyatlarında Fed rüzgarı! Kritik seviye aşıldı! 1 gram bile altını olan çabuk koşun! 2 Kasım 2022 altın fiyatları


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön