02 / 05 / 2024

GMSİ beyanı 2014!

GMSİ beyanı 2014!

Kira geliri elde edenler tarafından ödenen vergi "GMSİ" yani "Gayrimenkul Sermaye İradı" vergisi olarak da tanımlanıyor. Vergi ödemesi için öncelikle beyan verilmesi şart. İşte GMSİ beyanı 2014 esasları...



GMSİ beyanı 2014!

Kira geliri elde edenler tarafından ödenen vergi "GMSİ" yani "Gayrimenkul Sermaye İradı" vergisi olarak da tanımlanıyor. GMSİ vergisinin mükelleflerinin vergilerini ödeyebilmeleri için öncelikle beyanda bulunmaları şart.


GMSİ beyanı ne zaman verilir?

GMSİ için beyanname yalnız istisna bedelinden yüksek gelir elde eden gayrimenkul sahipleri tarafından veriliyor. Kira istisna bedeli altında gelir elde edenlerin kira beyannamesi vermelerine gerek olmadığı gibi, vergi ödemesi de gerekmiyor. GMSİ beyannamesi için istisna sınırı mesken ve işyerleri için ayrı ayrı tespit ediliyor.


GMSİ beyanı, vergi dairesine gidilerek verilebildiği gibi, internet üzerinden de yapılabiliyor.


Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan 2014 Kira Gelir Vergisi Rehberine göre beyannameler için istisna tutarı şu şekilde açıklanıyor:


Mesken istisna bedeli:

2013 yılı boyunca mesken kiralamalarından 3.200 TL'nin altında gelir elde edenler, GMSİ vergisinden muaf tutuluyor. Bu istisna bedelini geçenlerin beyanname vererek, vergi ödemeleri gerekiyor.


İşyeri istisna bedeli:

2013 yılı boyunca elde edilen işyeri kira gelirinin her bir ortağın hissesine düşen miktarının 26.000 TL tutarı aşmaması durumunda, yine kişiler kira gelir vergisinden muaf tutuluyor. Bu istisna bedelini geçenlerin beyanname vererek, vergi ödemeleri gerekiyor.


GMSİ beyanı en son tarihi

Vergi beyanlarının en son 25 Mart'a kadar verilmesi gerekiyor. Buna göre vergi mükelleflerinin beyanname için 5 günleri daha bulunuyor. Vergi ödemeleri için en son gün ise 31 Mart olarak belirlendi.


İki eşit taksit halinde ödenebilen verginin 2. taksiti ise Temmuz ayında ödenecek.



Önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi zorunlu mu?


Geri Dön