19 / 05 / 2024

1949 yılında belediye arsaları

1949 yılında belediye arsaları

1949 yılında İstanbul'daki belediyeye ve özel idareye ait arsalar tespit edilerek satılacakmış. Halk mesken sıkıntısı çekerken belediyeye ait arsaların boş durması doğru görülmemiş. Bu arsalar satılarak meskensizlere arsa temin edilecekmiş.

1936 yılında ruhsatsız yapılar için soruşturma başlatılmış!

1936 yılında Belediye, ruhsat almadan inşaat yapanlara ve hatta tamir ettirenlere soruşturma başlatmış.

1941 yılında Belediye Haliç şirketini satın almış! Vapur seferleri düzenli hale getirilmiş

1941 yılında Haliç Şirketi'nin vapur seferlerini sekteye uğratması sonrası İstanbul Belediyesi şirketi satın alınmış.

1935 yılında İstanbul'da toplam 142 bin 820 bina varmış!

1935 yılında Belediye istatistiklerine göre İstanbul'da bulunan binaların sayısı toplamda 142 bin 820 olmuş. 

1952 yılında İstanbul'un imar planı yapılmış!

1952 yılında Belediye tarafından İstanbul' un imar planının yapılmasına karar verilmiş.

1934 yılında belediye ruhsat vermedi! İnşaat ruhsatları yüzde 10'a geriledi!

1934 yılında İstanbul'da inşaat ruhsatları bir önceki seneye göre yüzde 10 düşmüş. Belediyeler, inşaat yapanlarının ruhsatlarını vermemiş. 

Diyarbakır'daki Atatürk Köşkü 1937 yılında belediye tarafından satın alınmış!

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Diyarbakır'a ziyareti sırasında konakladığı Pamuk Köşkü 1937 yılında belediye tarafından satın alınmış. 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'dan metrobüs yolu açıklaması! 2024 yılında tamamlanacak!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu metrobüs yolunda yapımı tamamlanan  birinci ve ikinci etap beyaz yol çalışmalarını inceleyerek, yaklaşık 53 kilometreyi aşan bir kısmını tamamlandığını kalan yolların ise 2024 yılında tamamlanacağını açıkladı.

1947 yılında emlak sahipleri telaşta!

1947 yılında Belediye ile Emlak Kredi Bankası'nın kurduğu şirketin konut buhranının önüne geçmek için Mecidiyeköy'de konut inşa etmeye başlaması emlak sahiplerini telaşa düşürmüş ve emlak sahipleri belediyenin konut yaptıramayacağını savunmuşlar.

1946 yılında Dolmabahçe Gazhanesi Haliç'e nakledilecek!

1946 yılında Belediye ile Dolmabahçe Havagazı Fabrikası arasında yapılan mukavelede fabrikanın Haliç'e nakledilmesine karar verilmiş. Gazhane, Haliç'te masrafları Belediye tarafından karşılanarak inşa edilecek yeni tesislerde faaliyet gösterecekmiş.

1946 yılında Belediye üç büyük otel yaptıracak!

1946 yılında İstanbul Belediyesi, şehrin otel ihtiyacını karşılayabilmek için üç büyük otel yaptırılacakmış. Çırağan Sarayı'nın otel haline getirilmesinden sonra Taksim ve Florya'da birer otel yaptırılacakmış.

1946 yılında Harbiye imar edilecek!

1946 yılında Belediye, Harbiye semti için hazırlanan imar planını tatbik edecekmiş. Harbiye binasının da yıktırılması gündeme gelse de bu işten vazgeçilmiş. Bölgede bir açık hava tiyatrosu, sergi binası ve bir otel yapılacakmış.

1946 yılında Belediye, konut buhranını önlemek için ev inşa edecek!

1946 yılında Belediye, şehirdeki konut buhranını önlemek için ilk etapta 5 bin bina inşa edecekmiş. Dar bütçelilere yönelik inşa edilecek evler kira paralarından ibaret taksitler mukabilinde satılacakmış.

1944 yılında Havagazı Şirketi Belediye'ye geçmiş!

1944 yılında Şehir Meclisi, Havagazı Şirketi'nin satın alınmasına karar vermiş. Meclis, şirketin vazifesini ifa etmediğini ve fırınlarını yenilemediğini belirtilerek, şirketin 300 bin liraya satın alınarak Belediye'ye devredilmesine karar vermiş.

1949 yılında belediye arsaları Haberi

1949 yılında belediye arsaları




Şehirdeki belediye arsaları


Bunların satılması ve paralarıyla evsiz halka arsalar temini düşünülüyor.


  Evsiz halka dağıtılacak ucuz arsa işleriyle belediye yakından alakadar olmaktadır. Dağıtılacak arsaların fazla olması için yeniden bazı tedbirler alınmaktadır. 

  Şehir içindeki Belediye ve Özel İdare'ye ait arsaların tevzi edilmesi uygun görülmemiştir. Fakat halk mesken sıkıntısı çekerken bu arsaların muattal halde bulundurulması da doğru olmayacağı için bunların sattırılması ve parasının da meskensizlere yeni arsalar temini için fon olarak bankaya konulması düşünülmektedir. Bu para ile hususi eşhasa ait müsait arsalar satın alınacaktır.

  Belediye şehir içindeki arsaları tespite başlamıştır.



Akşam Gazetesi 20 Şubat 1949



Abdullah Kutalmış...