06 / 01 / 2025

atatürkün mimarından anılar

atatürkün mimarından anılar

Osmanlı’nın birbirlerinden güç alan kagir evleri ve şehirleri donatan kubbeler... Bu nevi şahsına münhasır mimarinin özellikleri Gülsün Tanyeli’nin “Hiçbir Üstâd Böyle Kâr Etmemişdir” kitabında yer alıyor. Kitabın tasarımı Bülent Erkmen’e ait, 290 sayfa ve toplam 133 görselden oluşuyor.

Atatürk'ün İzmir'deki evi çürümeye terk edildi! 17 yıldır bir çivi dahi çakılmadı!

Atatürk’ün 1937’de “Ege Manevraları”nı izlemek için özel beyaz vagonlu trenle geldiği İzmir’in Selçuk ilçesinde yer alan Aziziye köyündeki tarihi ev çürümeye terk edildi.

Atatürk Havalimanı'na komşu 64 bin metrekarelik araziyi yapılaşmaya açan plana itiraz geldi! 

İstanbul Bakırköy’de kapatılan Atatürk Havalimanı’nın yanı başında yer alan ve büyük çoğunluğu yeşil alan olan 64 bin metrekarelik araziyi yapılaşmaya açan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı planlarına itiraz geldi. İŞte ayrıntılar...

Kentsel dönüşüm fırsatçıları iş başında: Hem vatandaşlardan para alıyor hem de müteahhitten!

Kentsel dönüşümü güçlendirilen yasanın ardından çantacılar boş durmuyor. Dönüşümden nemalanmak isteyen fırsatçılar, es­ki site ve apartmanlara olta atıyor.

1936'da Atatürk'ün yaşadığı iki köşk tamir edilmiş!

1936 yılında Diyarbakır'da yer alan ve Atatürk'ün kaldığı iki köşk olan, Semanoğlu ve Pamuk Köşkleri belediye tarafından tamir edilmiş.

Atatürk'ün tasarladığı köy projesi Danimarka'da uygulandı! İşte İdeal Cumhuriyet Köyü

Mustafa Kemal Atatürk vefat etmeden önce 1937 yılında Türkiye'yi temelden kalkındırmayı amaçlayarak 'İdeal Cumhuriyet Köyü' projesini yaptı. Bu proje Danimarka'da uygulanarak tüm dünyaya örnek oldu. İşte Danimarka'da bulunan İdeal Cumhuriyet Köyü...

Diyarbakır'daki Atatürk Köşkü 1937 yılında belediye tarafından satın alınmış!

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Diyarbakır'a ziyareti sırasında konakladığı Pamuk Köşkü 1937 yılında belediye tarafından satın alınmış. 

İş Bankası, Atatürk'ün vasiyetini 32 yıldır eksik ödüyor iddiası!

Türkiye'nin en büyük 10 bankası arasında yer alan İş Bankası'nın Mustafa Kemal Atatürk'ün vasiyetini eksik ödediği iddia edildi.

Atatürk Havalimanı’nın yanında 433 bin metrekarelik fuar alanı yapılıyor! İnşaat başladı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Havalimanı’nın yanında 433 bin metrekare büyüklüğe sahip olacak bir fuar alanı için inşaata başlandığını belirtti. İşte ayrıntılar...

Cumhuriyet Köyü'ndeki Atatürk Korusu kiraya verildi iddiası!

İstanbul Beykoz'da Atatürk’ün talimatıyla kurulan Cumhuriyet köyündeki korunun, Rize Kalkandelen Vakfı’na kiraya verildiği belirtildi.

Ankara Atatürk Orman Çiftliği arazisi 158 dekar daha küçüldü!

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, Türk Milleti’ne emaneti Ankara’daki Atatürk Orman Çiftliği’ndeki (AOÇ) kıyım Sayıştay raporlarıyla ortaya çıktı. 1925 yılında kurulan, 1937'de ‘korunması’ şartıyla Hazine’ye bağışlanan AOÇ arazisinin yarıya yakını kaybedildi.

Denizli'deki Atatürk Konağı restore ediliyor!

Denizli Büyükşehir Belediyesi, 700 yıllık Germiyanoğulları Hamamı ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Denizli ziyaretinde konakladığı ev için yürüttüğü restore çalışmalarında sona geldi. 

Atatürk Kent Ormanı'nın tüm etapları açıldı!

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 82. yıl dönümünde Sarıyer’deki Atatürk Kent Ormanı’nın açılışını yaptı. İmamoğlu, “Şehrin gerçekten kaybedilmiş yılları, kaybedilmiş alanları var. Daha önce bu alanlar niçin İstanbulluların olamadı? Herkesin oturup düşünmesi lazım” dedi.

Büyükçekmece'de Atatürk Evi ve Müzesi’nin temeli atıldı!

Cumhuriyet’in 97’inci yılı anısına Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Selanik’te doğduğu ev Büyükçekmece'de inşa ediliyor. Bugün evin temeli atıldı.

atatürkün mimarından anılar Haberi

atatürkün mimarından anılar

TOKİ Haber Dergisi’ndeki habere göre, Gülsün Tanyeli, Osmanlı inşaat teknolojisi alanında akla ilk gelen isim. Yüksek lisans tezinden itibaren Osmanlı yapı teknolojileri üzerine çalışan Tanyeli’nin bu alandaki teorik ve pratik birikimi 30 yılı buluyor.

Evliya Çelebi’nin “Hiçbir üstad böyle kâr etmemiştir” sözünden mülhem kitap, “Anıtsal yapı restorasyonlarında on yıllardır sürekli olarak teknik bilinmezleri aydınlatabilecek verilerin açığa çıkması, ancak bunların büyük ölçüde dikkat çekmeyişi veya dikkat çekse de belgelenmeyişidir. Bu yüzden çok önemli verilerin yitirildiğini söylemek bile gerekmez” ön sözüyle yola çıkıyor. Eser, Osmanlı inşaat teknolojisi alanında birçok ilkleri barındırıyor.

İnşaat teknolojisi, bilgi ve araçların bir bütünü. Geçen yüzyıllar içinde yaşadığı değişimleri yorumlamak ve hangi teknolojinin hangi zamanda, nasıl ve hangi gelenekle evrildiğini anlamak da bu tarihi yazmanın bir gereği. Yapıların fiziksel...