05 / 05 / 2024

Ayasofya cami olmalı mı

Ayasofya cami olmalı mı

Ayasofya'nın cami olarak tekrar ibadete açılması, gündemde konuşulmaya devam ediyor. Peki Ayasofya cami olmalı mı? 

Ayasofya Camii'nde restorasyon çalışmalarına başlandı!

Kültür ve Turizm Bakanlığı Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde kapsamlı restorasyon çalışmalarına başlandı.

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi restore ediliyor!

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin restore edildiğini açıklayan İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, restore çalışmalarında gelişmiş tekniklerin kullanıldığını dile getirdi.

Trabzon Ayasofya Camisi bugün açılıyor!

Trabzon'da bulunan Ayasofya Cami'sinin restorasyonunda sona gelindi. Ayasofya Camisi'nin açılışı, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video konferans katılımıyla yapılacak...

Trabzon'daki Ayasofya Camisi salı günü açılıyor!  

Ayasofya Camii’nin ibadete açılmasından sonra Trabzon’da, 7 yıl önce müzeden camiye dönüştürülerek restorasyonuna başlanan Ayasofya-i Sağir Cami-i Şerifi de salı günü açılıyor. Trabzon’daki Ayasofya, 1964’te camiden müzeye çevrilmişti.

86 yıl sonra ilk: Ayasofya, cuma namazıyla birlikte ibadete açıldı!

İstanbul'un fethine kadar 916 yıl kilise, 1453 yılından 1934 yılına kadar cami olarak kullanılan, 86 yıl müze olarak kalan Ayasofya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla kılınan cuma namazıyla birlikte yeniden ibadete açıldı.

Fatih Dökümhanesi'ndeki tarihi cami Ayasofya Cami ile aynı gün açılacak!

Kırklareli'nin Demirköy ilçesinde, İstanbul'un fethinde kullanılan top ve güllelerin döküldüğü Fatih Dökümhanesi'ndeki tarihi cami Ayasofya Cami ile aynı gün açılacak...

Murat Kurum'dan 'Ayasofya Cami' açıklaması!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yaptığı açıklamada "Ayasofya'mızı inşallah 24 Temmuz'da cuma namazıyla tüm İslam alemine kazandırmış olacağız. Allah'a hamdediyoruz." diye konuştu.

Ekrem İmamoğlu'ndan Ayasofya tapusu açıklaması!

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu meclis kürsüsünden Ayasofya’nın 19 Kasım 1936 tarihli tapusunu göstererek “Büyük harflerle ‘Ayasofya Kebir Cami’ diye tapu düzenleniyor. Toplumun belli kesimlerini karşı karşıya getirmenin hiçbir anlamı yoktur” diye konuştu. 

Ayasofya'da ibadetin yolu açıldı: Danıştay, camiden müzeye dönüştürülmesi kararını iptal etti!

Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine ilişkin 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Danıştayın gerekçesinde, Ayasofya'nın Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı mülkiyetinde olduğu, cami olarak toplumun hizmetine sunulduğu ifade edildi.

Danıştay'dan Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılması kararı!

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Danıştay 10. Dairesi'nin Ayasofya'nın ibadete açılmasıyla ilgili karar aldığını söyledi.

İLADER'den Ayasofya için imza kampanyası!

İlim Adamları Derneği (İLADER) Ayasofya'nın cami statüsüne geçmesi için imza kampanyası başlattı.

TÜGVA'dan Ayasofya'nın ibadete açılması için imza kampanyası!

Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA), Ayasofya'nın cami statüsüne geçmesi amacıyla sosyal medya üzerinden imza kampanyası başlattı.

Ayasofya için kritik karar haftası: İbadete açılacak mı?

24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla müze yapılan Ayasofya için kritik haftaya girildi. Ayasofya’nın yeniden cami olarak ibadete açılması için açılan davada Danıştay'ın kararı 2 Temmuz'da belli olacak. Kararın duruşmadan sonra açıklanacağı öngörülüyor.

Ayasofya cami olmalı mı Haberi

Ayasofya cami olmalı mı

Ayasofya'nın cami olarak tekrar ibadete açılması, gündemde konuşulmaya devam ediyor. Peki Ayasofya cami olmalı mı? 

Habertürk Gazetesi köşe yazarı Nihal Bengisu Karaca, bugünkü köşesinde Ayasofya'nın tekrar cami olarak ibadete açılmasını kaleme aldı. 

İşte Nihal Bengisu Karaca'nın 'Ayasofya cami olsun mu?' başlıklı yazısı...

Başlıktaki soruya "Hayır olmasın" demek hiç kolay değil. Diyebilenler de bunu gönüllerinden geçirmedikleri için değil, uluslararası siyasette malolacağı yük üzerinden düşünüp "Hayır" derler.

Hadis-i şerifle müjdelenmiş Konstantiniyye’yi fethin, Müslüman Türkler tarafından gerçekleştirildiği hakikatinin sembolik izdüşümü, Ayasofya’da tecessüm eder. Ancak mesele sadece Müslümanlıkla ilgili de değildir.

MS 476’da Batı Roma barbar krallarca yakılır yıkılırken Odoakr adlı aşiret reisi ve kumandan kırması bir adam İtalya’yı ele geçirdi ve İmparator Romulus Augustus'u tahtından indirerek imparatorluk alametlerini Konsantiniyye’ye gönderdi ve kendisini İtalya Kralı ilan ederek ortaçağı...