09 / 01 / 2025

binanın depreme dayanıklılık testi nasıl yapılır

binanın depreme dayanıklılık testi nasıl yapılır

Bir yapının olası bir depremde yıkılma ihtimalinin olup olmadığını gözler önüne seren depreme dayanıklılık testi nedir? Depreme dayanıklılık testi nasıl yapılır? İşte depreme dayanıklılık testi süreci..

TMMOB'dan imar barışı çıkışı: Yapının depreme dayanıklılığı hususu malikin sorumluluğundadır hükmü iptal edilmeli!

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu'ndan "Yapının depreme dayanıklılığı hususu malikin sorumluluğundadır hükmü iptal edilmeli" çağrısı geldi. İşte o açıklama...

AYM'den flaş karar: Yapıların depreme dayanıklılığının denetlenmesinde artık kamu kurumları da sorumlu! 

Anayasa Mahkemesi, İmar Kanunu'nun geçici 16. maddesindeki, "Yapının depreme dayanıklılığı durumu malikin sorumluluğunda bulunur" düzenlemesinin iptaline karar verdi. İşte ayrıntılar...

Depreme Dayanıklı Binalar Zirvesi 18-21 Aralık’ta İstanbul Fuar Merkezi’nde!

Pek çok uzman olası yıkıcı depremlere karşı önlem alınması uyarısında bulunurken, ST Alternatif Fuarcılık 18-21 Aralık tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde çok sayıda sektör derneklerinin de desteğiyle Depreme Dayanıklı Binalar Zirvesi düzenleyecek.

Depreme dayanıklılık için çelik, taş ve ahşap yapılar öncelikli olmalı!

Uzmanlar, depreme karşı daha dayanıklı konutlar için önerilerini sıraladı. Bu kapsamda "Depreme dayanıklılık için çelik, taş ve ahşap yapılar önceliklendirilmeli" denildi. İşte ayrıntılar...

Depreme dayanıklı binalar nasıl inşa edilmeli? Uzmanı uyarıyor! Depremde ilk bu binalar yıkılıyor!

İnşaat Mühendisi Atakan Bakılan, deprem esnasında yapıların en fazla zorlanan bölgelerine değinerek, depreme dayanıklı binaların nasıl inşa edilmesi gerektiğini açıkladı.  

Binaların depreme dayanıklılığından kamu da sorumlu tutulacak! AYM'den kritik karar çıktı! 

Anayasa Mahkemesi, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası çok tartışılan imar barışı ile ilgili kritik bir karar verdi. Buna göre, binaların depreme dayanıklılığından kamu da sorumlu olacak. İşte detaylar...

Deprem dayanıklılık testi başvuruları günde 300'den haftada 10'a düştü!

Kahramanmaraş merkezli olarak gerçekleşen ve asrın felaketi şeklinde nitelendirilen deprem felaketinden sonra büyük bir artış gösteren deprem dayanıklılık testi başvurularında büyük düşüş yaşandı. 

Konut alımında vatandaşların ilk önceliği depreme dayanıklılık oldu!

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş ve Hatay merkezli olarak meydana gelen depremlerden sonra vatandaşlar konut alırken göz önünde bulundurduğu kriterlerin sırasını da değiştirdi. Buna göre dayanıklılık 1. sırayı aldı.

Büyük deprem beklenen İstanbul’da da bina dayanıklılık testleri unutuldu!

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından artış gösteren bina dayanıklılık testlerine olan talep, büyük depremin beklendiği İstanbul'da da azaldu. Peki deprem unutuldu mu? Vatandaşlar ne diyor? 

Manisa'nın röntgeni çekiliyor! Toplam 600 bin bağımsız yapıdan 103 bin adetine risk analizi yapıldı!

Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin Manisa Celal Bayar Üniversitesi işbirliğiyle, Manisa’daki 17 ilçede 600 bin bağımsız yapının depreme dayanıklılık testi için İşbirliği protokolünün imzalanmasının ardından 103 bin bağımsız bölümde bina risk analizi gerçekleştirildi. 

İMSAD Başkanı Küçükoğlu: Depreme dayanıklı güvenli yapılar inşa etmeliyiz!

Şehircilik Günü dolayısıyla açıklama yapan Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu gelecek nesiller için enerji verimli, çevre dostu, depreme dayanıklı güvenli yapıların inşa edilmesi gerektiğine değindi.

Depreme dayanıklı çelik ev fiyatları 517 bin 500 TL'den başlıyor! İşte 1+1, 2+1, 3+1 çelik ev fiyat listesi...

Depreme dayanıklılığı ile bilinen çelik ev fiyatları 517 bin 500 TL'den başlıyor. Peki, 1+1, 2+1, 3+1 çelik ev fiyatları ne kadar? İşte güncel fiyat listesi...

Depreme dayanıklı bina nasıl tasarlanır? Depreme dayanıklı olması için ne yapılmalıdır?

En yıkıcı doğal afetlerden biri olan deprem, can ve mal kaybına neden oluyor. Bu nedenle günümüzde depreme dayanıklı bina uygulamaları da yaygınlaştı. Peki depreme dayanıklı binalar nasıl yapılır ve depreme dayanıklı olması için ne yapılmalıdır?

binanın depreme dayanıklılık testi nasıl yapılır Haberi

binanın depreme dayanıklılık testi nasıl yapılır

Depreme dayanıklılık testi nedir?

Depreme dayanıklılık testi, bir yapının olası bir depremde yıkılma ihtimalinin olup olmadığını gözler önüne seriyor. İçerisinde yaşadığı binanın sağlamlığından endişe eden malikler, evlerinin veya işlerinin depreme ne kadar dayanıklı olduğunu görmek için dayanıklılık testi yaptırıyor.


Depreme dayanıklılık testi kapsamında, binaların statik projeye ve bu projede kullanılan malzeme kalitesine uygunluğu araştırılıyor. Bunun için de ; Karot Alma: Proje kontrolü yapılarak karot alınacak taşıyıcı sistem belirleniyor. Alınan karot numunesi, başlıklama yapılarak dayanım testine tabi tutuluyor. Depreme dayanıklılık testi süreci ile ilgili detaylar Kadıköy Belediyesi tarafından şu şekilde açıklanıyor:


Donatı Tespiti Ferroscan digital göstergeli cihaz ile tahribatsız olarak donatıların yeri, adeti, çapı paspayı tespit edilir. Yapılan Çalışma bir rapor halinde sunulur.


Binaların demir kontrolleri, beton kontrolleri ve zemin kontrolleri yapılarak projeye uygunluk...