28 / 04 / 2024

boşanmada miras hakları

boşanmada miras hakları

Miras Hukuku gereğince birbirlerinin mirasçısı olan eşler, boşanırsa ne olur? Boşanmada miras üzerinde eşim hak iddia edebilir mi? İşte boşanma halinde miras hakları..

Miras konusunda bilmeniz gerekenler! Miras bırakılmayan kişi mirasını nasıl geriye alır?

Türkiye’de miras konusunda yaşanan sıkıntılar ilgili vatandaşlar sürekli araştırma yapıyorlar. Buna göre miras ile ilgili detay çok sayıda ayrıntı araştırılırken en çok da anne veya babasının miraslarından pay alamayan kişiler haklarını alıp alamayacakları merak edip araştırıyorlar.

Miras alanlar bu hakları biliyor mu? Miras kalan evde kim oturabilir? 

Miras konusu günümüzde herkesi ilgilendiren bir konu başlığı olarak karşımıza çıkıyor. Çoğu kişi kendisine miras kaldığını bilemezken, çoğu da miras kanunu ve paylaşım hakkında bilgi sahibi değil. Peki miras kalan evde oturulabilir mi? Miras kalan evde oturma hakkı kime ait?

E-devlet miras sorgulama nasıl yapılır?

Türkiye'de birçok vatandaş, hiçbir şekilde haberi olmadan miras sahibi olabiliyorlar. Fakat miras hakları genellikle resmi bir bildirimle iletilmez. Bu durumda da miras hakkının varlığını sorgulamak ve öğrenmekte çok büyük önem taşımaktadır. İşte haberin detayları...

Miras hakları nasıl öğrenilir? E-devlet miras sorgulaması nasıl yapılır?

Türkiye’de miras konusu vatandaşlar arasında karmaşık bir konu olarak gündemdeki yerini koruyor. Kişiler bu konular ile ilgili bazen haberleri olmadan bile miras sahibi olabiliyorlar. İşte miras hakkında haberin detayları...

Miras hakkında bilmeniz gerekenler! Miras paylaşımında vasiyet işi bozuyor...

Miras paylaşımları aileler çok büyük bir sorunlar yaratabiliyor. Babasından kalan mirastan bir şekilde az pay alanlar yasal haklarını arıyorlar. İşte haberin ayrıntıları... 

Aile içi miras paylaşımı hakkında bilmeniz gerekenler! 

Miras paylaşımları son zamanlarda aile içinde çeşitli sorunlara neden olurken yasal haklarını bilmeyen vatandaşların  maalesef miras hakları ellerinden alınabilmektedir. Buna göre, aile içi miras paylaşımının esasları nelerdir? İşte haberin tüm detayları...

Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) nedir?

Veraset ilamı, bir kişinin vefat ettiğinde geride bıraktığı malvarlığı değerlerini belirlemek ve bu varlıklar üzerinde yasal hak sahibi olan mirasçıların bu haklarını ispat etmelerini sağlayan resmi bir belgedir. Özellikle tenkis davaları ve izale-i şüyu davaları gibi hukuki süreçlerde kullanılır.

Kardeşten kardeşe miras kalır mı?

Miras, bir kişinin vefatından sonra geride bıraktığı mal varlığı, haklar ve borçların yasal mirasçılarına devri sürecidir. Kardeşten kardeşe miras kalır mı? Bekar kardeşin mirası kime kalır? Bekar ve çocuksuz olan kişinin mirası kime kalır? Bekar ve çocuklu kişinin mirası kime kalır? İşte yanıtı...

Miras kalan ev kiraya verilir mi?

Medeni Kanun gereği, vefat eden kişinin tüm malvarlığı ve hakları, yasal varislerine kalıyor. Peki, Miras kalan ev kiraya verilir mi? Miras kalan evin kirası nasıl bölüştürülür? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

Eşlerden birinin vefatında hayatta kalan eş mirasçı mıdır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde eşlerden birinin vefatından sonra hayatta kalan eş mirasçılarının haklarını kaleme aldı.

Miras bırakılan gayrimenkulde vasilerin hakları nelerdir?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde miras bırakılan gayrimenkullerde vasinin tasarruf hakkını kaleme aldı.

Boşanan eşin mirasta hakkı olur mu?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde boşanan eşin mirasçı olup olmayacağını kaleme aldı. 

Eyüboğlu ailesi miras kavgasında tasfiye kararı!

Demir çelik sektörünün önemli ailelerinden biri olan Eyüboğlu Ailesi miras kavgası nedeniyle yok olma eşiğine geldi. Mahkeme aileye ait olan EPAŞ Endüstri Mamulleri AŞ’nin tasfiyesi karar verdi. Tasfiye edilen şirkette neredeyse 200'e yakın gayrimenkul yer alıyordu.

boşanmada miras hakları Haberi

boşanmada miras hakları

Boşanma halinde miras hakları!

Yasal mal rejimi edinilmiş mallara katılma rejimi oluyor. Eşler arasında edinilmiş mallara katılma rejiminin uygulanıyor. Buna karşın eşler, mal rejimi sözleşmesiyle kanunda belirlenen diğer rejimlerden birini kabul edebilirler.


Boşanma hâlinde mal rejiminin tasfiyesinde eşlerin bağlı olduğu rejime ilişkin hükümler uygulanıyor.


Mal ayrılığına geçildiği takdirde, kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, eşler arasında önceki mal rejiminin tasfiyesi, bu rejime ilişkin hükümlere göre yapılıyor.


Mal rejimi, eşlerden birinin ölümü veya başka bir mal rejiminin kabulüyle sona eriyor.


Mahkemece evliliğin iptal veya boşanma sebebiyle sona erdirilmesine veya mal ayrılığına geçilmesine karar verilmesi hâllerinde, mal rejimi dava tarihinden geçerli olmak üzere sona erer.


Miras Hukuku gereğince birbirlerinin mirasçısı olan eşler, boşanırsa ne olur? Boşanmada miras üzerinde eşim hak iddia edebilir mi?


Boşanma halinde miras hakları

Boşanan eşler, bu sıfatla...