19 / 05 / 2024

Bütçeden yerel yönetimlere ayrılan paylar

Bütçeden yerel yönetimlere ayrılan paylar

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, bütçeden yerel yönetimlere ayrılan payların açıklanmasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Özel sorularının Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından yanıtlandırmasını talep etti.

Ocak'ta merkezi bütçe de kira krizinden kaçamadı: Bina kiralama giderleri yüzde 141 yükseldi! 

CHP Milletvekili Türker Ateş, kira krizi ile ilgili bir son dakika açıklamasında bulundu ve devletin de kira krizinden kaçamadığına, berkezi bütçeden karşılanan bina kiralama giderlerinin yüzde 141 arttığına dikkat çekti. 

Yap-işlet-devret projelerine bütçeden en az 37 milyar lira ödenecek!

Açıklanan rakamlara göre yap-işlet-devret projelerindeki işletmeci firmaların garanti gelirleri 2024 yılının Ocak ayında yıllık yüzde 86 yükseliş gösterdi. Söz konusu projeler için bütçeden bu sene en az 37 milyar TL ödeme yapılacak.

Deprem harcamaları için bütçeden ayrılan rakam orta vadede 3 trilyon TL'yi aşacak! 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, deprem harcamaları, bütçe ve enflasyon ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Depremin yaralarının sarılması amacıyla bu sene bütçede 762 milyar TL kaynak ayırdıklarını belirten Yılmaz, bu rakamın orta vadedi 3 trilyon lirayı aşacağının altını çizdi. İşte de

Bütçeden sosyal güvenlik kurumuna 7 ayda 460 milyar lira aktarıldı!

Sosyal güvenlik sistemine yapılan bütçe transferleri, bu yılın ilk 7 ayında geçen yıla göre yüzde 97,2 oranında artarak 459 milyar 987 milyon liraya ulaştı.

Tüm otomobiller yüzde 80'lik ÖTV diliminde girdi, ucuz otomobil için matrah talebi geldi!

Otomobillere peş peşe gelen zamlarla beraber Türkiye'de satılan bütün modeller yüzde 80'lik ÖTV dilimine girdi. İşte konu ile ilgili detaylar...

Ekonomideki kötü gidiş bütçeyi de vurdu! 70 il açık verdi!

Aldığı bütçe harcamasından daha fazla bütçe geliri sağlayan illerin geçen yıl ocak-nisan döneminde 18 olan sayısı, bu yıl aynı dönemde 11’e düştü. Bütçe gelirlerinin yüzde 40’lık bölümünü tek başına İstanbul sağladı.

TOKİ'ye 2023 bütçesinden 11.3 milyar TL kaynak ayrıldı! 

TOKİ’den sosyal konut bekleyen vatandaşlar için bir son dakika haberi geldi. Gelecek sene 125 bin sosyal konut inşa edecek olan TOKİ için, bütçeden 14 bin konut yapacak kadar kaynak ayrıldı. İşte ayrıntılar...

BOTAŞ’ın bütçeye yükü yıllık 179 milyar TL oldu

Hükümet artan doğalgaz ithalat maliyetlerinin bir kısmını bütçeden karşılamaya devam ederken, BOTAŞ’ın merkezi bütçeye yükü de giderek artıyor. BOTAŞ’ın borç ve görevlendirme gideri olarak merkezi bütçeye yükü son 1 yılda 179 milyar Türk Lirası oldu.

Kur Korumalı Mevduat için bütçeden 7 ayda 84,9 milyar liralık ödeme! 

Merkezi bütçeden Kur Korumalı Mevduat sahiplerine ödenen tutar Eylül ayında 9.2 milyar Türk Lirası olarak belirlendi. İşte Kur Korumalı Mevduat'ta son durum...

Genel bütçeden en büyük pasta 2 trilyon 80 milyar lirayla Hazine ve Maliye Bakanlığının oldu!

2023-2025 dönemine ilişkin yol haritası olan Orta Vadeli Program (OVP) Resmi Gazete'de yayımlandı. OVP'ye göre, genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinin 2023 yılı ödenek teklifi tavanlarının toplamı 4 trilyon 93 milyar lirayı aşarken, ödenekte en yüksek pay 2 trilyon 80 milyar lirayla Hazine ve Ma

İLBANK'tan kentsel dönüşüm için yerel yönetimlere kredi desteği! 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ilgili kuruluşu İller Bankası, 2020 yılında kentsel dönüşüm çalışmaları için yerel yönetime kredi desteğinde bulundu.

Suudi Arabistan'ın bütçesi 49.2 milyar dolar açık verdi!

Suudi Arabistan'ın bütçesi, 2020 yılının ilk dokuz ayında 49.2 milyar dolar (184.11 milyar riyal) açık verdi.

Almanya'nın 6 aylık bütçe açığı 51,6 milyar avro oldu!

Almanya’da federal devlet, eyaletler ve belediyeleri kapsayan “bütçe açığı” yılın ilk yarısında 51,6 avro oldu.

Bütçeden yerel yönetimlere ayrılan paylar Haberi

Bütçeden yerel yönetimlere ayrılan paylar


CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, bütçeden yerel yönetimlere ayrılan payların açıklanmasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Özel sorularının Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından yanıtlandırmasını talep etti.


Özel önergesinde "Bilindiği üzere 5779 sayılı Genel Bütçe Gelirlerinden İl Özel İdareleri ve Belediyelere Pay Verilmesi Hakkında Kanun uyarınca ve yine adı geçen Kanunda belirlenen esaslara göre yerel yönetimlere pay ayrılmaktadır. Hesaplanan paylardan büyükşehir belediyeleri için hesaplananlar Maliye Bakanlığınca doğrudan, diğer belediyeler ve il özel ibareleri için hesaplanan tutarlar ise İller Bankası aracılığı ile ilgili idarelere aktarılmaktadır." dedi.


"Kamu yönetiminde saydamlık ve hesap verilebilirlik kavramları hem dünyada hem de ülkemizde önemle vurgulanan kavramlardır. Nitekim ülkemizde de özellikle 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunundan sonra kamu yönetiminde temel yönetim anlayışı olarak kabul edilmiştir." açıklamalarında...