30 / 04 / 2024

depozito bedelinin tespiti

depozito bedelinin tespiti

Kiracı depozito bedeli, taşınmaz sahibinin kiracısından talep etme hakkı olan güvence bedeli olarak tanımlanıyor. Bu güvence bedeli kiralama sürecinde meydana gelen zararların teminatı için alınıyor. Peki, Depozito nasıl belirlenir?

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor! Kira bedelinin tespiti davasında bu 3 şarta çok dikkat!

Kiracılar ile ev sahipleri arasında yaşanan yüksek gerilim sık sık gündeme gelirken, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlarla dikkat çeken Hukukbil de kira bedelinin tespiti davası için önemli olan 3 şartı açıkladı.

Ev sahipleri ve kiracılar kira tespit davasında bunlara dikkat!

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar her geçen gün giderek büyürken, kira tespit davaları ile ilgili detaylar da pek çok kişi tarafından merak ediliyor. İşte kira bedelinin tespiti davasında önemli detaylar...

Kira bedelinin tespiti davasında tarihe dikkat!

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar zirve yapmışken pek çok kişi de kira bedelinin tespiti ile ilgili araştırmalar yapıyor. İşte kira bedelinin tespiti davasında dikkat edilecekler...

İşyeri kira depozitosu 2017!

Gayrimenkul kiralamalarında ilk ayın kira bedeli ile depozito bedelinin de ödenmesi istenebiliyor. Peki, işyeri kira depozitosu 2017 ne kadar?

Çanakkale Ayvacık’ta bin 8 yapı hasarlı!

Çanakkale Ayvacık’ta deprem felaketi bitmiyor. Bölgede yapılan hasar tespit çalışmalarına göre bölgede 1008 yapıda hasar tespit edildi. 895 adet konutun ise zarar bedelinin tespiti tamamlandı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü yönetmeliği nasıl değişiyor?

"Vakıflar Yönetmeli̇ği̇nde Deği̇şi̇kli̇k Yapılmasına Dai̇r Yönetmeli̇k", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, yönetmelikteki hayrat taşınmazlarının tahsis işlemleri ve kullanım bedelinin tespiti değişti.

Kira depozitosu hesaplama 2016!

Taşınmaz mal kiralamalarında mal sahibi, kiracısından depozito talep edebiliyor. Bu depozito bedelinin sınırları Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Peki, kira depozitosu ne kadar? Kira depozitosu nasıl hesaplanır?

Kira bedelini mahkeme nasıl belirler?

Kira bedelinin tespiti davaları, kiraya konu olan gayrimenkulün bulunduğu veya sözleşmenin ifa edileceği yer mahkemesindeki Sulh Hukuk Mahkemelerinde açılıyor. Peki, kira bedelini mahkeme nasıl belirler?

Kira bedelinin tespiti davası harcı!

Ev veya işyeri kiralamalarında taraflardan birinin yapılan zammı kabul etmemesi halinde hakimin müdahalesi istenebiliyor. Peki, ira bedelinin tespiti davası harcı ne kadar? Bu bedeli kim öder?

Depozito bedelinin iadesi nasıl olur?

Depozito, kiralananda oluşacak hasarlar veya bina aidatlarının ödenmemesi durumunda kiraya vereni korumak amacıyla alınıyor. Peki, depozito bedelinin iadesi nasıl olur?

Kira tespiti davası açma süresi!

Kiracı, taşınmaz mal kiralamalarında mal sahibi ile anlaştığı kira bedelini ödemekle yükümlü oluyor. Kira bedelinin tespiti için kiracı veya mal sahibi dava açabiliyor. Peki, kira tespiti davası ne zaman açılır?

Kira artışının tespiti nasıl yapılır?

Kira hukukuna göre, kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Peki, yenilenen kira dönemlerinde kira bedeline uygulanacak kira artışının tespiti nasıl yapılır?

Kira bedelinin tespiti için dava açma süresi!

Gayrimenkul kiralayan kiracının ödediği kira bedeli, sözleşmenin yenilenmesi halinde zamlanıyor. Kiranın tespiti için dava da açılabiliyor. Peki, kira bedelinin tespiti için dava açma süresi nedir?

depozito bedelinin tespiti Haberi

depozito bedelinin tespiti

Depozito nasıl belirlenir?

Depozito bedeli, taşınmaz sahibinin kiracısından talep etme hakkı olan güvence bedeli olarak tanımlanıyor. Bu güvence bedeli kiralama sürecinde meydana gelen zararların teminatı için alınıyor.


Kiralama süreci sonunda, herhangi bir zararın meydana gelmemesi halinde bu bedel kiracıya teslim ediliyor. Depozito bedeli hesabı ve ödemeleri ile ilgili esaslar Yeni Borçlar Kanunu kapdammında madde 342'de açıklanıyor.


Kanun gereğince, ev sahibi kiracısından en fazla 3 aylık kira bedelini talep edebiliyor. Buna göre kira bedeli 800 TL olan kimseden en fazla 2400 TL depozito istenebiliyor. Bu bedelden yüksek miktarda depozito talep edilemiyor.


MADDE 342- 

Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamaz.


Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere,...