28 / 12 / 2024

DowAksa karbon elyaf takviyeli polimer

DowAksa karbon elyaf takviyeli polimer

Türkiye’nin ilk ve tek karbon elyaf üreticisi DowAksa karbon elyaf takviyeli polimer (CFRP) teknolojisini kullanarak güçlendirilmiş bir binanın olası bir depremde nasıl ayakta kaldığını test etti.

ASRİAD’tan şok uyarı: İran’dan gelen inşaat demirinde karbon oranına dikkat!

ASRİAD Konya Ar-Ge Başkanı Durmuş Ali Çini, İran’dan gelen inşaat demirlerinde karbon oranının yüksek olduğunu belirterek, yapı güvenliği konusunda ciddi riskler doğuran bu ürünlerin sıkı denetime sokulması gerektiğini söyledi. Sektördeki firmaları dikkatli olmaya çağırdı.

İnşaat sektöründe bir ilk! Yeni yöntem ile binalar artık çimentosuz üretilebiliyor!

İnşaat sektöründe doğal ve düşük karbonlu malzemeler kullanılarak, yeni ve çimentosuz yöntem geliştirildi. Sektöre adeta bomba gibi düşen söz konusu bu yöntem ile karbon ayak izinde de büyük düşüş bekleniyor.

Rönesans Holding’in Hollanda’daki iştiraki Ballast Nedam'ın 2040 hedefi: 'Enerji nötr inşaat' gerçekleştirmek!

Rönesans Holding’in Hollanda’daki iştiraki Ballast Nedam'ın sürdürülebilirlik vizyonu doğrultusunda, 2030 yılına kadar şantiyelerde yüzde 100 karbon nötr olmayı, 2040 yılına kadar ise “enerji nötr inşaat” hedefini gerçekleştirmeyi amaçlıyor.

'Karbon yakalama' teknolojisi küçük ölçekli çimento üreticilerini batırabilir!

Dünya Çimento Birliği (WCA) Direktörü Emir Adıgüzel yaptığı açıklamada fabrika kurmaktan daha pahalı olan karbon yakalama (CC) teknolojisinin küçük ölçekli çimento üreticilerini batırabileceğini söyledi.

İnşatta, demir yerine fiberglass rebar kullanılmalı iddiasına ünlü mühendisten çarpıcı açıklama! İki kat daha güçlü...

İnşaat demiri, inşaat sektörünün olmazsa olmaz malzemeleri arasında geliyor. İnşaatın sağlamlığı açısından büyük öneme sahip malzemenin yerine alternatif malzemeler ortaya çıkmaya başladı. Bunlardan biri de fiberglass rebar  yani cam elyaf donatı. Peki bu malzeme demirin yerine kullanılabilir mi?

Bakan Özhaseki'den deprem konutu açıklaması: 1.240 yerde şantiyemiz var, yıl sonuna kadar 200 bin konut teslim edeceğiz

İller Bankası Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen Türkiye Karbon Piyasası Geliştirme Projesi açılış etkinliğinde yaptığı konuşan Bakan Mehmet Özhaseki yıl sonuna kadar 200 bin konut teslim edileceğini müjdeledi.

Çelik sektörü enerjisinin yüzde 25’ini yenilebilir kaynaklardan elde etmeyi hedefliyor!

Türk demir-çelik sektörü, bu hedefe katkı koyacak olan AB destekli Karbon Yönetimi İçin Kümeler Arası İş Birliği Projesi başlatıldı.

Sabancı Holding CEO'su kentsel dönüşümü hızlandıracak yöntemi açıkladı! Binalar yıkılmayacak...

Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilgili öneri geldi. Alper, binaları yıkmadan, karbon fiber malzemeyle güçlendirmenin iyi bir alternatif olduğunu aktardı. 

Müteahhitlerden inşaat sektörü için karbon emisyonu uyarısı!

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren,  8 Kasım Dünya Şehircilik Günü'ne ve müteahhitlik sektöründeki çalışmalara dair değerlendirmede bulundu.  Eren, binalar ve inşaat-yapım süreçlerinin küresel karbon emisyonunun yüzde 40'ını oluşturduğunu belirtti.

Mercedes-Benz’den Aksaray’a GES yatırımı! Toplam 22 bin 120 adet ağaç dikimine eş değer yarar sağlanacak!

Mercedes-Benz Türkiye, Aksaray Kamyon Fabrikası'nda 1.3 MWp kurulu gücünün bulunduğu güneş enerjisi santralini devreye aldı. Santral ile yıllık 900 ton karbon salımının önüne geçilmesi amaçlanırken elde edilen enerji ile çevreye 22 bin 120 adet ağaç dikimine eş değer yarar sağlanacak.

Akiş GYO için ÇSY raporu yayımlandı!

Sustainable Fitch'in ÇSY raporunda Akiş GYO'nun; çevresel, sosyal ve yönetsel (ÇSY) uygulamaları mercek altına alındı. Ayrıca, şirketin sürdürülebilirlik ve sıfır karbon uygulamalarının en güçlü 2’nci seviyede olduğu aktarıldı.

KDV, MTV ve ÖTV'den sonra şimdi de KAV geliyor! Kargon vergisi (KAV) nedir? 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzaladığı çift MTV ödemeleri ile ilgili tartışmalar devam ederken, KAV kısaltmalı Karbon vergisi için kollar sıvandı. Peki KAV nedir? Karbon vergisi ne demek?

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'yle 3,4 milyar liralık tasarruf sağlandı!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü sayesinde zamandan ve yakıttan toplam 3 milyar 455 milyon lira tasarruf sağlandığını, karbon emisyonunun da 18 bin ton azaltıldığını açıkladı.

DowAksa karbon elyaf takviyeli polimer Haberi

DowAksa karbon elyaf takviyeli polimer

Türkiye’nin ilk ve tek karbon elyaf üreticisi DowAksa karbon elyaf takviyeli polimer (CFRP) teknolojisini kullanarak güçlendirilmiş bir binanın olası bir depremde nasıl ayakta kaldığını test etti.


Yalova Valiliği’nce tahsis edilen arazide iki adet tam ölçekli bina inşa edildi. Aynı temel ve yapı malzemelerinin kullanıldığı binalar, 2007 Deprem Yönetmeliği’nden önceki mevzuata göre yapıldı. Bir bina karbon elyaf takviyeli polimer ile güçlendirilirken, ikinci bina ise olduğu gibi bırakıldı. 



Sismik şok simülasyonunu elde etmek için hidrolik pistonlar kullanıldı. İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Alper İlki’nin liderliğinde yaklaşık 25 mühendisin katılımıyla tamamlanan test sonunda, karbon elyaf takviyeli malzeme ile güçlendirilen bina ayakta kalırken, güçlendirilmeyen bina ise yıkıldı. Test sonunda karbon elyaf takviyeli bina güçlendirme çözümü uzmanlardan tam not...