02 / 05 / 2024

Gayrimenkullerin devrinde ödenmesi gereken harcın ölçüsü nedir

Gayrimenkullerin devrinde ödenmesi gereken harcın ölçüsü nedir

Gayrimenkullerin alım satım işlemleri tapu dairesinde yapılıyor. Devir işleminin tamamlanabilmesi için tapu harçlarının ödenmesi gerekiyor. Peki, gayrimenkullerin devrinde ödenmesi gereken harcın ölçüsü nedir? İşte yanıtı..

1936'da devrim gibi karar! Hazine zarar etmeyecek! Gayrimenkul devir işlerinde doğacak zarar müşteriye ait!

1936 yılında açık artırma ve eksiltme kanunun 26. maddesinin beşinci fıkrasında yazılı hazine kararına göre  satılan gayrimenkullerin devrinde müşterinin vazgeçmesi durumunda birinci ve ikinci ihale bedeli arasındaki fark müşteriden alınmasına karar verilmiş.

Turgut Altınok ABB'nin sattığı gayrimenkullerin değerini açıkladı: 8 milyarlık gayrimenkul satıldı!

Cumhur İttifakı Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Turgut Altınok, ABB'nin sattığı gayrimenkullerin 8 milyar TL olduğunu açıkladı. 

İl olması beklenen ilçelerdeki gayrimenkullerin değeri artacak!

İl olması beklenen ilçelerdeki gayrimenkullerin değerinin artacağı öngörülüyor. Peki, hangi ilçeler il olacak? Konut sektöründe fiyatlar nasıl seyrediyor? İşte detaylar...

Belediyelerin son bir ayda satışa çıkardığı gayrimenkullerin değeri 10 milyar lira yaklaştı!

Türkiye genelinde, belediyelerin, son bir ayda satışa çıkardığı gayrimenkullerin değeri 10 milyar liraya yaklaştı. Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin 9 Temmuz - 13 Ağustos tarihleri arasında 633 taşınmazı satışa çıkardı.

Milyonlarca kişi merak ediyordu! Miras kalan gayrimenkullerin satışında son dakika! Resmen açıklandı!

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde miras kalan gayrimenkullerin satışını kaleme aldı. İşte Tamer Heper'in o yazısı...

Tapu ifraz işlemi ücreti 2022!

Tapuya tek bir parsel halinde kayıtlı olan gayrimenkullerin, birden fazla parsel şeklinde ayrılmasına ifraz işlemi deniyor. Peki, bu işlem için ne kadar ücret ödenmesi gerekiyor? İşte tüm merak edilenler...

5 yıl içinde satılan gayrimenkuller için ne kadar vergi ödenir?

Kakıcı - Şimşek Hukuk Bürosu kurucuları arasında yer alan Av. Elvan Kakıcı Şimşek, satın alınan gayrimenkullerin 5 sene içinde satılması halinde ödenmesi gereken vergiyle ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Gayrimenkullerin icradan satış ihalelerinde şartlar değişti!

Gayrimenkullerin icradan satış ihalelerinde şartlar değişti. İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe alındı.

Miras kalan gayrimenkullerin satışı nasıl engellenir?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde miras kalan gayrimenkullerin satışının engellenmesini kaleme alarak, mirasta ortaklığın giderilmesi ile ilgili soruları yanıtladı. 

Gayrimenkullerin yeniden değerlemesinde nelere dikkat edilmeli?

Dünya Gazetesi köşe yazarı Recep Bıyık, bugünkü köşesinde gayrimenkullerin yeniden değerlemesinde dikkat edilmesi gerekenleri kaleme aldı. İşte Recep Bıyık'ın 'Yeniden değerlemede dikkat edilecek konular' başlıklı yazısı...

Döviz geliri olan gayrimenkullerin satışına teşvik geliyor!

Yabancı vatandaşların Türkiye'de gayrimenkul yatırımı hızla devam ediyor. Döviz getirisi olan gayrimenkullerin satışı içi Türkiye'de çeşitli teşvik politikaları gündemde.

Özelleştirme kapsamındaki bazı gayrimenkullerin satışı onaylandı!

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), özelleştirme kapsamındaki bazı gayrimenkullerin satışına onay verdi.

Özelleştirme kapsamında 5 ildeki gayrimenkullerin planları karara bağlandı!

Özelleştirme kapsamında yer alan Ankara, İstanbul, Kahramanmaraş, Kastamonu ve Tokat illerindeki bazı gayrimenkullerin imar planlarına ilişkin değişikliklerin karara bağlandığı açıklandı.

Gayrimenkullerin devrinde ödenmesi gereken harcın ölçüsü nedir Haberi

Gayrimenkullerin devrinde ödenmesi gereken harcın ölçüsü nedir

Gayrimenkullerin devrinde ödenmesi gereken harcın ölçüsü nedir?

Gayrimenkullerin alım satım işlemleri tapu dairesinde yapılıyor. Devir işleminin tamamlanabilmesi için tapu harçlarının ödenmesi gerekiyor. Harcın ölçüsü devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20 olarak tespit ediliyor.


Buna göre gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen gerçek devir ve iktisap bedeli üzerinden devir eden ve devir alan için ayrı ayrı binde 20 oranında hesaplanıyor ve ödeniyor.


Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar (bankalar gibi) tarafından da tahsil olunabiliyor. 


Ayrıca tapu müdürlüklerinde e-tahsilat uygulamasına geçilmiştir. Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden...