19 / 05 / 2024

hazine garantisi borç üstlenme

hazine garantisi borç üstlenme

Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı tarafından Hazine Garantili Yükümlülüklerin Üstlenilmesinde Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik bugün 29222 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte yayımlanan yönetmeliğin tam metni...

Bakanlık açıkladı! Hazine iç borçlanma yapacak!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Nisan ve Haziran zamanında  569,9 milyar liralık iç borç servisine karşılık olarak 599,8 milyar liralık iç borçlanma gerçekleştireceği kaydedildi. 

Son dakika: Hazine ve Maliye Bakanlığı 1 milyar 818,9 milyon lira borçlandı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bugün düzenlediği tahvil ihalesinde 1 milyar 818,9 milyon lira borçlandı.

Hazine 14,1 milyar lira borçlandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bugün düzenlediği iki tahvil ihalesinde toplam on dört milyar seksen iki virgül iki milyon lira borçlanmaya gitti. İşte ayrıntılar...

Kur şokunun Hazine’ye maliyeti ağır oldu! Borçların üçte ikisinden fazlası döviz cinsi!

Merkezi yönetimin borçlarında TL-döviz dengesi son on yıl içerisinde tersine döndü. 2013’te üçte biri oluşturan döviz cinsi borçlar, artık üçte ikiden de büyük bir paya sahip hale geldi.

Hazine, DİPS ile dolar cinsi sabit kira ödemeli kira sertifikası ihracı gerçekleştirecek!

Hazine bugün, finansman araçlarının çeşitlendirilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi için 25 Ağustos 2023 valör tarihli dolar cinsi sabit kuponlu Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) ile ABD doları cinsi sabit kira ödemeli kira sertifikası ihracı gerçekleştirecek.

Hazinenin döviz olarak yaptığı borç miktarı 3,8 trilyon lirayı buldu!

Merkezi yönetim dış borçlarının yanı sıra, iç borçlanmasını da dövize dayalı yapınca yüksek oranda dolarizasyon yaşanmaya başladı. Dış borçlarla birlikte Hazine’nin toplam dövizli borç stoku 3 trilyon 772 milyar liraya ulaştı. Toplam borç stokunun yüzde 67,1’i ise dövize dayalı.

Hazine toplamda 50 milyar TL borçlandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı aracılığı ile  tertip edilen iki tahvil ihalesinde toplam satış 21 milyar 742 milyon TL oldu. İhaleler evveli yapılan 28 milyar 250 milyon TL ROT satışla beraber toplam satış 49 milyar 992 milyon TL'ye çıktı.

Hazine 1,3 milyar TL borç yaptı

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, bugün tertiplenen tahvil ihalesinde 1 milyar 33,3 milyon TL borçlanmaya gittiği ifade edildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Haziran-Ağustos dönemi için 215 milyar liralık iç borçlanma stratejisini açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Haziran-Ağustos dönemi iç borçlanma stratejisini açıkladı. Bakanlık, bu dönemde 311,2 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık, 215 milyar TL'lik iç borçlanma gerçekleştirecek.

ABD borç krizine girdi! 5 Haziran dönüm noktası!

​​​​​​​ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, borç limitinin 5 Haziran tarihine kadar yükseltilmemesi veya askıya alınmaması durumunda hazinenin yükümlülüklerini yerine getirmek için kaynaklarının yetersiz kalacağının öngörüldüğünü belirtti. Yellen, Kongre'nin en kısa sürede harekete geçmesini talep etti.

Amerikan ekonomisi sallantıda mı? Borç limiti açmazı hakkında ne deniyor?

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'den Amerika ekonomisine dair önemli açıklamalar geldi. Açıklamalarından biri de 15 Haziran'a kadar yeterli vergi gelirinin elde edilmesi olasılığının düşük olduğu belirtildi. Kendi sözleriyle, borç limitinin 1 Haziran'a kadar artırılması gerektiğini vurguladı.

ABD Hazine Bakanı’ndan nakit sorunu uyarısı!

ABD, nakit sorunuyla karşı karşıya kaldı. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, borç limitinin 1 Haziran tarihine kadar yükseltilmemesi veya askıya alınmaması durumunda ülkenin nakit sorunu çekebileceğini bildirdi.

Ağızları açık bırakan rakam! Dış borçta yeni rekor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 31 Aralık 2022'den itibaren brüt ve kesin dış borç ikmali, Hazine emniyetli dış borç ikmali ve kamu net borç ikmali ile Avrupa Birliği (AB) tanımlı genel yönetim borç ikmali verilerini açıkladı. Türkiye'nin brütte dış borç ikmali 459 milyar dolara çıkarak rekor kırdı.

hazine garantisi borç üstlenme Haberi

hazine garantisi borç üstlenme

YÖNETMELİK


Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı)’tan:


HAZİNE GARANTİLİ YÜKÜMLÜLÜKLERİN ÜSTLENİLMESİNDE


UYGULANACAK USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK


BİRİNCİ BÖLÜM


Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve İlkeler


Amaç


MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, yükümlülükleri ilgili mevzuat çerçevesinde Müsteşarlıkça garanti edilen kurum ve kuruluşlar ile ülkelerin söz konusu yükümlülüklerinin Müsteşarlık tarafından üstlenilerek geri ödenmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.


Kapsam


MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, yükümlülükleri ilgili mevzuat kapsamında Müsteşarlıkça garanti edilen kamu kurum ve kuruluşları ile ülkeleri kapsar.


Dayanak


MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 28/3/2002 tarihli ve 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun 11 inci maddesinin birinci fıkrası ve 16 ncı maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.


Tanımlar


MADDE  4 – (1) Bu Yönetmeliğin uygulanmasında Kanunun 3 üncü maddesindeki tanımlara ilave olarak;


a) Borçlu: 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında...