07 / 05 / 2024

imarda kot neye deniyor

imarda kot neye deniyor

Binalara arsanın cephe aldığı, yolun kırmızı kotuna göre ve yolun yüksek tarafına rastlayan bina kenarı hizasındaki tretuvar seviyesinden kot verilir. Peki, imarda kot nedir?

Toprak yatırımı yaparken neye dikkat edilmeli? Uzmanı açıkladı! Asıl önemli olan hikayesi... 

Elinde birikimi olan yatırımcılar çeşitli yatırım araçlarını tercih ediyor; bunlardan biri de toprak yatırımı. Peki toprak yatırımı yaparken neye dikkat edilmeli. Uzmanı açıkladı...

Borsa İstanbul düşüş trendine girdi! Küçük yatırımcılar neye dikkat etmeli? Borsa uzmanı tek tek açıkladı!

Borsa İstanbul güne düşüşle başladı. Bugün BIST 100 endeksi, açılışta yüzde 0,18 düşüşle 8.702 puandan işlem gördü. Peki borsa düşerken, küçük yatırımcılar neye dikkat etmeli? 

Arsa yatırımcıları dikkat! Arsa fiyatları neden yükseldi? Arsa alırken neye dikkat edilmeli?

Konut fiyatlarındaki yüksek fiyat artışları vatandaşların arsaya yönelmesini sağladı. Arsaya talebin artmasıyla arsa fiyatları da yükselmeye başladı. Peki  arsa alırken neye dikkat edilmeli?

2024'te neye yatırım yapmalı?

2024 yılının ilk gününde vatandaşlar yatırım kararlarını gözden geçirmeye başladı. Kimisi gayrimenkul kimisi de borsaya yatırım yapma hayalleri kuruyor. İşin uzmanları "Bu yıl neye yatırım yapmalı?" sorusunu yanıtladı.

Piyasa Kurdu sordu, vatandaşlar yanıtladı: 1 milyon TL paranız olsa neye yatırırsınız? 

Sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlarla dikkat çeken Piyasa Kurdu "1 milyon TL paranız olsa neye yatırırsınız?" diye sordu. İşte söz konusu paylaşım ve o paylaşıma gelen yanıtlar...

1 milyon TL paranız var, neye yatırırsınız?

Mevduat faiz oranlarındaki yükseliş hız kesmeden devam ederken, vatandaşlar da parasını nereye yatıracağı ile ilgili  araştırmalar yapıyor. Peki 1 milyon TL paranız var, neye yatırırsınız?

Site aidatları neye göre belirlenir?

Türkiye'de son iki senede artan konut ve kira fiyatlarıyla birlikte site aidatları da yükseldi. Peki, Site aidatları neye göre belirlenir? İşte detaylar...

Arsa payı nedir? Arsa payı neye göre belirlenir?

Yasal olarak, tapuda arsa payları kurallara göre dağıtılmalıdır. Bu pay, belirlenmiş şekilde olduğu için doğru bir şekilde hesaplanmalıdır. Peki arsa payı nedir, neye göre belirlenir ve nasıl hesaplanır? İşte arsa payı ile ilgili kapsamlı bilgiler haberin devamında yer alıyor...

Tiny House'lara talep arttı! Tiny House satın alırken neye dikkat edilmeli? İşte Tiny House 15 Mart 2023 fiyat listesi 

Türkiye’nin her yerinde hem depreme dayanıklı hem de konforlu ve kalıcı yaşam ünitelere ihtiyaç gün geçtikçe artıyor. Bu kapsamda 45 günde teslim edilen Tiny House’lara olan talep arttı. Peki Tiny House satın alırken neye dikkat edilmeli? İşte Tiny House 15 Mart 2023 fiyat listesi.

TikTok neye uğradığını şaşırdı! İşte TikTok’a kesilen ceza ve nedeni!

60 saniyelik videolar izlemesini ve yayınlamasını sağlayan bir sosyal medya uygulaması olan TikTok zor günler geçiriyor. Fransa’nın ceza kestiği TikTok neye uğradığını şaşırdı. İşte TikTok’a kesilen ceza ve nedeni…

Asgari ücret 1 Ocak 2023 zammında resmen nefesler tutuldu! Bir bir hesaplanan rakamları gören neye uğradığını şaşırdı!

Asgari ücret 1 Ocak 2023 zammında resmen nefesler tutuldu! Bir bir hesaplanan rakamları gören neye uğradığını şaşırdı... Hemen siz de bakın...

Devre mülk nedir? Devre mülk alırken neye dikkat edilmelidir? İşte detaylar!

Devre mülk nedir? Devre mülk alırken neye dikkat edilmelidir? soruları devre mülk alacak kişiler tarafından sorulmaktadır. İşte detaylar!

Bu hafta neye yatıran kazandı? Altın, dolar, hisse hangisi kazandırdı?

İşte haftanın yatırım araçları performansı. Bu hafta yatırımını neye  yatıran kazandı? Kategorilerine göre bakıldığında yatırım fonları içinde en çok kazandıran yüzde 5,39 ile "Hisse Senedi Fonları" oldu. Peki parasını dolara ya da altına yatıranlar ne kadar kazandı?

imarda kot neye deniyor Haberi

imarda kot neye deniyor


Kot nedir?

Genel olarak binaların cephe aldığı yolun tretuvar seviyesinden (bordür taşı üst seviyesinden) kot veriliyor. Tretuvar seviyesi, kırmızı kota göre belirlenen yol seviyesinin (0.18) m. üstü olarak kabul ediliyor.Henüz oluşmamış yollarda kot talebi halinde bordür üst seviyesi ile ilgili idare tarafından en az 3 gün içinde belirleniyor.


İmarda kot nedir?

Yapılara kot verilirken parselin kot aldığı yol cephesinin orta noktası hizasındaki en yüksek tretuvar seviyesi röper kabul ediliyor.


Parselin kot aldığı yol cephesinin köşe kotları arasında (3.50) m. veya daha fazla kot farkı bulunması halinde, binanın oturacağı alan kademelendirilmek ve her kademenin orta noktasına rastlayan bordür taşı üst seviyesi (+-0.00) kabul edilmek şartıyla kot belirleniyor. Ancak her kademenin kendi hizasındaki en düşük bordür kotundan itibaren yüksekliği en çok (1.75) m. olması gerekiyor.


Zemin...