29 / 04 / 2024

İrtifak hakkı şerhi

İrtifak hakkı şerhi

Gayrimenkul hukukunda irtifak hakkı sahibine, gayrimenkulün kullanım hakkını veriyor. Kanunen malik kendisine ait iki taşınmazdan biri üzerinde diğerinin lehine irtifak hakkı kurabiliyor. Peki, irtifak hakkı tapuya şerh edilir mi?

İrtifak hakkı şerh edilebilir mi?

Gayrimenkul hukukunda irtifak hakkı sahibine, gayrimenkulün kullanım hakkını veriyor. Peki, irtifak hakkı şerh edilebilir mi? Tapuya irtifak hakkı şerhi konulması için gerekli olan belgeler nelerdir?

İrtifak hakkı tapuya şerhi nasıl yapılır?

Bir taşınmaz mal üzerine, diğer bir gayrimenkul veya şahıs lehine kurulan ve hak sahibine sınırlı bir yararlanma sağlayan hak olarak tanımlanan irtifak hakkı tapuya şerhi nasıl yapılır?

Tapu siciline konulan 31/B şerhi nedir?

Tapu siciline konulan 31/B şerhi, bir taşınmaz hakkında verilen bir karardır. Bu karar neticesinde bazı kısıtlamalar devreye girer. Peki tapu siciline konulan 31/B şerhi nedir, hangi durumlarda devreye girer ve sonuçları nelerdir? İşte 31/B şerhi ile ilgili kapsamlı bilgiler...

Aile konutu şerhi nedir, nasıl konulur?

Aile konutu şerhi, Türk Medeni Kanunu’nun belirli maddesi uyarınca düzenlenmiş bir terimdir. Bu terim, aileler için önemli bir yasal hakkı ifade etmektedir. Peki aile konutu şerhi nedir, hangi hallerde konulur ve aile konutu şerhi olan ev ne demektir? İşte aile konutu şerhi ile ilgili bilgiler...

Aile konutu şerhi ne zaman sona erer?

Aile konutu; eşlerin bütün yaşamsal faaliyetlerini devam ettirdiği ve düzenli yerleşim amacıyla kullandıkları mesken olarak tanımlanıyor. Peki, Aile konutu şerhi ne zaman sona erer? İşte konu hakkında tüm merak edilenler..

Kira şerhi nasıl kaldırılır?

Kira sözleşmelerinin tarafların iradeleri ile tapuya kayıtlı olarak, tescil edilmesi işlemine kira şerhi deniyor. Peki, Kira şerhi nasıl kaldırılır? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

Aile konutu şerhi nedir? Nasıl konulur?

Aile konutu şerhi ile, aile konutu olarak kullanılan gayrimenkulle ilgili kira sözleşmesi veya mülkiyet hakkı malik veya taraf olmayan eşin rızası olmadıkça devredilemez ve konut üzerindeki haklar sınırlanır.

Aile konutu şerhi nedir? Nasıl konulur?

Aile konutu şerhi ile, aile konutu olarak kullanılan gayrimenkulle ilgili kira sözleşmesi veya mülkiyet hakkı malik veya taraf olmayan eşin rızası olmadıkça devredilemiyor ve konut üzerindeki haklar sınırlandırılıyor.

Aile konutu şerhi konulmayan ev satılabilir mi?

Aile konutu şerhi, evin satış sürecinde malik olmayan eşe söz hakkı veriyor. Evin satılabilmesi için eşin izin vermesi gerekiyor. Peki, aile konutu şerhi konulmayan ev satılabilir mi?

Avcılar Üniversite'de15 yıllığına irtifak hakkı tesis ihalesi!

Avcılar Belediye Başkanlığı, Avcılar Üniversite Mahallesi'nde bulunan inşaatı devam eden binanın İrtifak ve İntifa hakkı tesisini ihale edecek. İhalesi 11 Nisan'da gerçekleşecek.

İrtifak hakkı tesisi 2017!

İrtifak hakkı, taşınmaz lehine konulabiliyor. İrtifak hakkı, tapu kütüğüne tesis edilebiliyor. İşte irtifak hakkı tesisi 2017 işlemleri..

Tapu şerhi süresi ne kadar?

Tapu üzerinde mal sahibinin haklarını kısıtlama amacı ile belirtme yapılması için tapuya şerh konulabiliyor. Şerh şahsi hakkın sona ermesi veya şerh süresinin dolmuş olması halinde ortadan kalkıyor. Peki, tapu şerhi süresi ne kadar?

Aile konutu şerhi dilekçe örneği 2015!

Aile konutu şerhi konulan bir ev hakkında eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça tasarruf kararı veremiyor. Aile konutu şerhi için başvuruda bulunulması gerekiyor. İşte, aile konutu şerhi dilekçe örneği 2015!

Oturma hakkı tapuya şerhi için gerekli belgeler!

Oturma hakkı, bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yararlanma yetkisi veriyor. Oturma hakkının tapuya şerh edilebilmesi için bazı belgeler isteniyor. İşte, oturma hakkı tapuya şerhi için gerekli belgeler!

İrtifak hakkı bedeline indirim yapılabilir mi?

Taşınmaz sahibinin taşınmazını bir başkasının kullanmasına müsaade etmesine irtifak hakkı deniyor. İrtifak hakkı bedeli emlak vergisi esas alarak belirleniyor. Peki, irtifak hakkı bedeline indirim yapılabilir mi?

İrtifak hakkı şerhi Haberi

İrtifak hakkı şerhi

İrtifak hakkı tapuya şerh edilir mi?

Gayrimenkul hukukunda irtifak hakkı sahibine, gayrimenkulün kullanım hakkını veriyor. Medeni Kanunun kapsamında bu hakkın esasları şu şekilde sıralanıyor:


Taşınmaz lehine irtifak hakkı, bir taşınmaz üzerinde diğer bir taşınmaz lehine konulmuş bir yük olup, yüklü taşınmazın malikini mülkiyet hakkının sağladığı bazı yetkileri kullanmaktan kaçınmaya veya yararlanan taşınmaz malikinin yüklü taşınmazı belirli şekilde kullanmasına katlanmaya mecbur kılar.


Kanunen malik kendisine ait iki taşınmazdan biri üzerinde diğerinin lehine irtifak hakkı kurabiliyor. Peki, irtifak hakkı tapuya şerh edilir mi?


İrtifak hakkının kurulması için tapu kütüğüne tescil edilmesi zorunlu oluyor. İrtifak hakkı şerhi için gerekli olan belgeler aşağıda yer alıyor:


Talebe bağlı işlemlerle ilgili en son düzenlemeyi içeren 2010/4 sayılı genelgenin 7'nci maddesi şu şekildedir; (Geçit hakkı gibi, aynı zamanda teknik çalışmayı da...