29 / 11 / 2024

kat mülkiyet kanunu Müsaade mecburiyeti

kat mülkiyet kanunu Müsaade mecburiyeti

İçinde birden fazla konutun bulunduğu yapılarda, kat maliklerinin birbirlerine karşı sorumlulukları ve bazı borçları bulunuyor. Bu hususla ilgili açıklamalara Kat Mülkiyet Kanunu'nda yer veriliyor. Peki, müsaade mecburiyeti nedir?

Kat irtifakı olan ev depremde yıkılırsa ne olur?

Kat irtifakı, bir arsa üzerinde yapılacak bir inşaat için mülkiyet hakkını temsil eden bir tür mülkiyet hakkıdır. Bu hak, Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre irtifak hakkı olarak adlandırılır ve inşaat projeleri için çok önemlidir. Olası depremlerde de hangi hakları sunacağı merak ediliyor.

Konut aidatları sorununun tek çözümü kat mülkiyeti kanunun revize edilmesinden geçiyor!

Timtaş Yönetim AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akay, bazı sitelerdeki aidat sorununun, 1965 yılında kabul edilen Kat Mülkiyeti Kanunu revize edilmeden çözülemeyeceğini vurguladı.

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş için gerekli belgeler neler?

Kat irtifakı ve kat mülkiyet farklı kavramlar olduğu için ilkinden diğerine geçiş yapılması gerekir. Kat irtifakı, yapı inşaat halindeyken hak edilen bir tapu türüdür. Ancak yapının inşaası tamamlandıktan sonra kat mülkiyetine geçilir. Peki bu süreçte gereken belgeler nelerdir?

Kirayla yarışan site aidatlarına düzenleme geliyor! Kat Mülkiyeti Kanunu’ndaki değişiklikler için hemen bakın!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, Adalet ile İçişleri bakanlıklarının fahiş miktarlara ulaşan site aidatlarına yönelik çalışma yaptığı bildirildi. Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yapılacak değişiklikler, 1 Ekim’de TBMM gündemine gelecek.

Kat mülkiyet tapulu ev alınır mı?

Kat mülkiyetli tapu; inşaatı tamamlanmış ve iskana açılmış binalar için veriliyor. Peki, Kat mülkiyet tapulu ev alınır mı? Kat mülkiyeti tapuda yazar mı? İşte tüm detaylar...

Kat irtifakı-mülkiyet projesi ücreti 2022!

Bu yıl kat irtifakı-mülkiyet projesi için belediyelere ödenecek ücret belli oldu. İşte kat irtifakı-mülkiyet projesi ücreti 2022...

14 maddede kat mülkiyet kanununun yeterliliği!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez, "14 maddede kat mülkiyet kanununun yeterliliği" konulu yazısını Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...

Mustafa Şeref Kısacık: Kat Mülkiyeti Kanunu yeniden yazılmalı!

İstanbul Barosu Kat Mülkiyeti Hukuku Komisyonu Başkanı avukat Mustafa Şeref Kısacık Profesyonel Tesis Yöneticileri Derneği tarafından gerçekleştirilen çalıştayda önemli açıklamalar yaptı. Kısacık, "Kat Mülkiyeti Kanunu yeniden yazılmalı" dedi.

Kat mülkiyeti kanunu 2021!

Apartman ve konut sitelerinde kat maliki ve kat irtifakı sahiplerinin hakları, kat mülkiyeti kanunu kapsamında değerlendiriliyor. İşte kat mülkiyeti kanunu 2021...

Süleyman Soylu'dan mülkiyet sahiplerine kentsel dönüşüm çağrısı!

İstanbul'un Afetlere Hazırlık Değerlendirme Toplantısı'na katılım sağlayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kentsel dönüşüm çalışmalarında, özellikle mülkiyet sahiplerinden biraz daha fazla gayret sarf etmelerini istediklerini dile getirdi.

Kat mülkiyeti harcı 2021!

Kat mülkiyeti, İmar ve Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında inşa edilen binalar üzerinde belli ücretler karşılığında kuruluyor. İşte kat mülkiyeti harcı 2021..

Ödenmeyen aidat borçlarına hangi mahkeme bakıyor?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Kat Mülkiyet Kanunu ve buna ilişkin olarak kat maliklerinin apartman aidat borçlarını ödememeleri neticesinde önce icra takibi, akabinde de dava açılması açısından sulh hukuk mahkemeleri ile icra hukuk mahkemeleri arasında ne fark var?' sorusunu yanıtladı.

Giriş katında oturanlar asansör parası ödemek zorunda mı?

Kat Mülkiyeti Kanunu'na tabi binalarda ortak yerleri kullanmamaktan dolayı bunların masrafına iştirakten kaçınılamaz. Bu durumu değiştirmek için yönetim planı değişikliği talep edebilirsiniz... 

kat mülkiyet kanunu Müsaade mecburiyeti Haberi

kat mülkiyet kanunu Müsaade mecburiyeti

Müsaade mecburiyeti nedir?

Sitede veya apartman gibi içinde birden fazla konutun bulunduğu yapılarda, kat maliklerinin birbirlerine karşı bazı yükümlülükleri ve sorumlulukları bulunuyor. Türk Medeni Kanunu'nda yer alan komşuluk hukukuna göre, taşınmazın durumuna, niteliğine ve yerel adete göre komşular arasında hoş görülebilecek dereceyi aşan duman, buğu, kurum, toz, koku çıkartarak, gürültü veya sarsıntı yaparak rahatsızlık vermek yasak olarak karşımıza çıkıyor. Kat Mülkiyet Kanuna göre ise kat maliklerinin birbirlerine karşı borçları şu şekilde sıralanıyor;



1. Genel Kural

2. Anagayrimenkulün bakımı, korunması ve zarardan sorumluluk

3. Anagayrimenkulün genel giderlerine katılma

4. Sigorta anlaşması

5. Ortak giderlerin teminatı

6. Müsaade mecburiyeti

7. Yasak işler

8. Kat mülkiyetinin devri mecburiyeti

Kat malikleri taşınmaz mülkiyetinden doğan yetkileri kullanırken ve özellikle işletme faaliyetini sürdürürken, komşularını olumsuz şekilde etkileyecek taşkınlıktan kaçınmakla yükümlü oluyor. Peki, müsaade mecburiyeti nedir?


Müsaade...