30 / 04 / 2024

kira artışlarının hesaplanması

kira artışlarının hesaplanması

Kiracılar, kiralama süresi boyunca kira bedelini zamanında ve eksiksiz olarak ödemek ile mükellef oluyor. Kira süresinin uzaması halinde kira bedelinde de artış yapılıyor. Peki, Ekim kira artışları nasıl hesaplanır?

Kira artış oranları nasıl hesaplanır?

İşyeri ve mesken kiralamalarında, kira döneminin yenilenmesi halinde kira bedelinde de yıllık zam yapılıyor. Peki, kira artış oranları nasıl hesaplanır? Zam hesabında hangi oranlar kullanılır?

2024 kira artış oranı hesapla! Dükkan, iş yeri, konutlarda kira artış oranı ne oldu? Mart 2024 TEFE TÜFE oranları!

Mart ayının gelmesiyle binlerce kişi kiralarını yenilecek kiracılar ve ev sahipleri kira artış oranlarının ne kadar olduğunu araştırıyor.2024 Mart ayı dükkan, iş yeri, konut kira artış oranı belli oldu mu, yüzde kaç? 2024 TÜİK TEFE TÜFE oranları...

Kira anlaşmazlık davaları değerleme uzmanlarıyla çözüme kavuşacak

Yüksek kira artışlarının önüne geçmek için bir süredir uygulanan yüzde 25 zam sınırı uygulamasının 1 Temmuz’da sona ermesi bekleniyor. 1 Eylül 2023’ten bugüne kira davaları için uygulanan arabuluculuk dönemiyle anlaşmazlıklar hızla çözüme kavuşturulmaya çalışılıyor. 

Konutta ek vergi uygulamasına tepki: Yoksul insanların barınacak yer bulmasını daha da zorlaştıracak!

Birden fazla konutu olanlara kademeli ilave vergi getirilmesi konusu sosyal medyada resmen gündeme oturdu. Sektör temsilcilerinden, ev sahiplerinden sık sık değerlendirmeler yapılıyor. Peki kira artışlarının sınırlanması yada ek vergi getirilmesi konut sorununu çözer mi? 

Tebernüş Kireçci: Kira artışlarında yüzde 25 sınırlaması kiracıların canını yakacak!

Fahiş kira artışlarının önüne geçmek için getirilen ''yüzde 25'' sınırı kiracıyı koruyor gibi görünse de bu işten en çok zararlı çıkan kiracılar olacak. İşte ayrıntılar...

Bakan Şimşek açıkladı: Kira artışlarının engellenmesi için konut arzı artırılacak!

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, milyonlarca kiracının ve ev sahibinin merakla beklediği kira artış oranları ile ilgili bir son dakika açıklamasında bulundu. İşte Bakan Şimşek'in o açıklaması...

Tebernüş Kireçci: Kiralara yüzde 25 sınırı getirmek büyük bir hata!

Fahiş kira artışlarının önüne geçmek için getirilen yüzde 25 sınırının büyük bir hata olduğunu söyleyen Tebernüş Kireçci, bu hataya devam edilmesi halinde daha kötü sonuçların ortaya çıkacağını belirtti.

Şubat 2024 iş yeri kira artış oranı belli oldu! Bu ay kiraya ne kadar zam gelecek?

Merakla beklenen Şubat 2024 kira artış oranı, Ocak ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan aralık ayı enflasyonuyla beraber kira artışlarını da etkileyen TÜFE rakamları da netlik kazandı. Peki bu ay kiraya ne kadar zam gelec

O ilde kira bedeli uçmadı resmen fırladı! Bir yılda yüzde 152 arttı...

Ülke genelinde fahiş kira artışlarının yaşandığı illerin başında Kocaeli geliyor. Kocaeli’de kiralar bir senede yüzde 152 arttı.

Kira bedelini artırmak isteyen ev sahibi ne yapabilir, kira bedelinde sınır nedir?

Konut kira artışlarında yüzde 25’lik sınırın mağduriyete yol açtığı söylemleri gelmeye devam ediyor. Peki Kira bedelini artırmak isteyen ev sahibi ne yapabilir, kira bedelinde sınır nedir?

Ocak 2024 iş yeri kira artış oranı belli oldu! 

Ocak ayı kira artış oranı, aralık ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla beraber belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan aralık ayı enflasyonuyla beraber kira artışlarını da etkileyen TÜFE rakamları da netleşti. İşte Ocak 2024 kira artış oranı...

Kira tespit davaları mahkemeleri kilitledi!

Yüksek kira artışlarının, konut sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirdiğini dile getiren Avukat Zeynep Erdem söz konusu davalarla ilgili de önemli açıklamalar yaptı.

Tepe Prime AVM'deki fahiş kira artışları kiracıları isyan ettirdi!

Ankara'nın Mustafa Kemal Mahallesi'nde yer alan Tepe Prime Alışveriş Merkezi'nde kiracılar, fahiş kira artışları nedeniyle karşı eylem yaptı.

Kiralarda yüzde 25 sınırına uyulmadı, ev sahibi kiracı davaları patladı!

2024 yılının Temmuz ayında kiralara yüzde 25 sınırı yeniden gözden geçirilecek. Uzmanlar söz konusu uygulamanın sembolik kaldığını, yüzde 100’ü de aşan kira artışlarının sürdüğünü ifade ederek, “Kiralar serbest piyasa koşullarında belirlenir” diye konuştu.

kira artışlarının hesaplanması Haberi

kira artışlarının hesaplanması

Ekim kira artışları nasıl hesaplanır?

Kiracılar, kiraladıkları taşınmaz mal için kiralama süresi boyunca kira bedelini zamanında ve eksiksiz olarak ödemek ile mükellef oluyor. Kira süresinin uzaması halinde kira bedelinde de artış yapılıyor.


Borçlar Kanunu gereğince yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Bu oranlar TÜİK tarafından açıklanıyor. Ekim ayı enflasyon oranları 5 Ekim 2015 tarihinde açıklandı. Peki, 2015 Ekim kira artışları nasıl hesaplanır?


Ekim ayı verilerine göre; Yurt içi üretici fiyat...