04 / 05 / 2024

kira bedelinde artış

kira bedelinde artış

Yıllık kira sözleşmelerinin sona ermesi durumunda kira bedelinde artış hususu gündem konusu oluyor. Türk Borçlar Kanununda yer alan maddelere göre kira artış oranları üretici fiyatları endeksini geçmeyecek şekilde yapılıyor...

Kira bedelleri neye göre belirleniyor?

Kira bedelleri neye göre belirleniyor? Kira bedelleri neye göre artış gösteriyor? Kira bedeli üzerindeki artışlar neye bağlı oluyor? sorularının cevaplarını merak ediyorsanız haberimizin devamını inceleyebilirsiniz..

Kadıköy'ün en pahalı evi belli oldu! Dudak uçuklatan fiyatı ilan sitesini salladı! Aidatı ise resmen bir kira bedelinde!

İstanbul'un en  değerli ilçelerinden biri olan Kadıköy'de tarihi ve kültür yerleri kadar, satılık konut fiyatları da konuşuluyor. Kadıköy'de en pahalı satılık evin fiyatı adeta dudak uçuklatır türden. İşte ayrıntılar...

Milyonlarca emekliyi ilgilendiriyor! Elektrik, doğalgaz ve kira ödemeleri için destek! Emekli kart geliyor!

Milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiren 'emekli kart' düzenlemesinde ayrıntılar belli oldu. Emekliler; elektrik, doğalgaz ve kira ödemelerini artık bu kartla yapacak. İşte ayrıntılar...

Kira tespit davası neden açılır? Kira artışı hesaplama 2024!

Kira sözleşmesi yapılırken, taraflar kira bedelini özgürce belirleyebiliyorlar. Ancak bazı durumlarda ev sahipleri ve kiracılar kira bedelinde anlaşamıyor bu durumda mahkemenin yolu tutuluyor. Peki kira tespit davası neden açılır? Kira artışı hesaplama 2024... 

Beşiktaş yönetimi, Akatlar, Pendik ve Fulya’daki gayrimenkulleri için harekete geçti! Kira bedelleri artırılacak! 

Beşiktaş yönetiminin sorunlarından biri de gayrimenkullerden alınan kira bedelleri oldu. Yönetim Akatlar, Pendik ve Fulya’daki gayrimenkulleri için harekete geçiyor. İşte ayrıntılar...

Asgari ücret alan bir kişi 1+1 ev kirası ödeyebilir mi? 

Konut kira bedellerinde artış hız kesmeden devam ediyor. Konut tipi, konumu, yeni veya eski olması fark etmeksizin kira bedelleri cep yakıyor. Peki asgari ücretli bekar biri 1+1 ev kirası ödeyebilir mi? Bakın ekonomi profesörü konuyu nasıl açıkladı? İşte detaylar...

Kira bedellerindeki hızlı yükselişin sorumlusu tuhaf para politikası mı? Vatandaşlar ne diyor? 

Ev sahipleri ile kiracılar arasında kira zammı tartışmaları sürerken, kira bedellerindeki artışlar ile ilgili yorumlar da gelmeye devam ediyor. TCMB eski başekonomisti Prof. Dr. Ali Hakan Kara, kiralardaki hızlı artış ile ilgili X sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulundu. İşte o paylaşım...

Kira bedelini artırmak isteyen ev sahibi ne yapabilir, kira bedelinde sınır nedir?

Konut kira artışlarında yüzde 25’lik sınırın mağduriyete yol açtığı söylemleri gelmeye devam ediyor. Peki Kira bedelini artırmak isteyen ev sahibi ne yapabilir, kira bedelinde sınır nedir?

Türkiye'de bir kişinin kaç evi var?

Türkiye'de konuta erişimde sıkıntılar devam ediyor. Konut satışlarında düşüş yaşanırken konut ve kira fiyatları artıyor. Kiracıların oranındaki artış, aynı zamanda kendi evinde oturanların sahip olduğu konut sayısının arttığını da gösteriyor.

Antalya’daki kiracılardan ‘Barınamıyoruz’ isyanı!

Türkiye’nin büyük kentlerinde kira fiyatları artışı yüzünden ortaya çıkan barınma krizi gün geçtikçe büyüyor. Bu kapsamda, Antalya’da kurulan Kiracılar Dayanışma Platformu, geçtiğimiz haftalarda TBMM’ye giderek 36 maddelik çözüm önerilerini milletvekillerine iletti.

2023 yılında kira uyarlama davasında arabuluculuk var mı?

Kira sözleşmesinin en önemli unsurlarından biri de kira bedelidir. Ancak bazı durumlar sebebi ile kira bedelinde yeni koşullara uyarlamaya gidilmesi için kira uyarlama davası açılıyor. Peki, Kira uyarlama davasında arabuluculuk müessesesi geçerli mi?

Kira fiyatları son 4 senede resmen 8'e katlandı! Büyükşehirlerde artış oranı yüzde 700'e geldi! 

Türkiye genelinde kira artış oranlarını karşılaştıran İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce yaşanılan konut krizinin düşünüldüğünden daha derin olduğuna dikkat çekerek, Nisan 2019 - 2023 döneminde büyükşehirlerdeki kira bedelinde ortalama artış oranının yüzde 697 olarak gerçekleştiğini söyledi. 

Deprem fırsatçısı ev sahiplerine savcılık soruşturması!

Depremzedelerin konut ihtiyacını fırsat bilerek kira bedellerinde artış yapan bir çok ev sahibi mercek altına alınırken Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı konuyla ilgili olarak soruşturma başlattı.

Milyonlarca kiracının yüzü gülecek! Kira düzenlemesi geliyor, tarih verildi!

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kira fiyat artışlarıyla ilgili düzenlemenin 10 gün içinde tamamlanıp hayata geçirileceğini açıkladı.

kira bedelinde artış Haberi

kira bedelinde artış

Kira bedelinde artış!

Kira bedelinde yapılacak yıllık artışlar, ÜFE oranları baz alınarak hesaplanıyor. Daha önceki uygulamada TEFE-TÜFE oranlarına göre belirlenen kira artışları, yapılan yasal düzenlemelere göre ÜFE'ye bağlanıyor.


ÜFE oranları ise her ay Türkiye İstatistik Kurumu'nun resmi internet sayfasında açıklanıyor.


Türk Borçlar Kanunu kapsamında yer alan hükümlere göre kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor. Söz konusu yasal hükümler şu şekilde sıralanıyor.


Kira bedelinin belirlenmesi

MADDE 344 - Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir...