29 / 04 / 2024

kira hesabında 2015 TEFE TÜFE oranı

kira hesabında 2015 TEFE TÜFE oranı

Mesken ve işyeri gibi taşınmaz mal kiralamalarında yeni kira döneminde kiracıya uygulanacak kira zam hesabında dönemin enflasyon oranları kullanıyor. İşte 2015 TEFE - TÜFE oranı kira hesaplama formülü...

Kiracı ve ev sahipleri dikkat! Kira fiyatlarında deprem etkisi yaratacak düşüş!

Eylül ayında konut satışları yüzde 15 oranında düşerken, kira fiyatlarında da aylar sonra ilk defa düşüş yaşandı. Peki, fiyatlardaki düşüşün sebebi ne ve düşüş devam edecek mi? Gayrimenkul Uzmanı Alican Aktaş, konuya ilişkin tüm merak edilenleri cevapladı.

Son Dakika tarih verildi: Kira davalarında zorunlu arabuluculuk dönemi başlıyor!

Adalet Bakanı Tunç, 1 Eylül'den itibaren kira davalarında zorunlu arabuluculuk döneminin başlayacağını söyledi. İşte Bakan Tunç'un konuya ilişkin açıklamaları...

Ev sahipleri ve kiracıların gözü yeni kira kararında! İşte tek tek açıklanan o son dakika detayları!

Milyonlarca ev sahibi ve kiracının gözü yeni kira kararında... İşte tek tek açıklanan o son dakika detayları...

Kira artışında yüzde 25 sınırı ne zaman bitecek? Kira Artış Sınırlaması kalkacak mı?

Fahiş kira zamlarını önlemek için 2022 Haziran ayı itibarıyla hayata geçirilen düzenlemenin ne zaman sona ereceği merak ediliyor. Peki, Kira artışında yüzde 25 sınırı ne zaman bitecek? İşte detaylar...

Kur Korumalı Mevduat hesabında Merkez Bankası’ndan yeni hamle!

Döviz kurlarını dizginlenmek ve dolara olan talebi frenlemek amacıyla uygulamaya konulan Kur Korumalı Mevduat hesabında Merkez Bankası yeni bir adım attı. İşte mevduat sahiplerini yakından ilgilendiren haberin detayları…

Kira artışında yüzde 25 sınırı ne zaman başlıyor?

Konut kiralarındaki artışı yüzde 25 ile sınırlayan yeni düzenleme TBMM Genel Kurulu'ndan geçti. Peki, kira artışında yüzde 25 sınırı ne zaman başlıyor? İşte konu hakkında tüm detaylar...

Kira artışında yüzde 25 sınırı nasıl uygulanacak? Geriye dönük kiralar için geçerli olacak mı?

Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan kira zammı anlaşmazlığına yeni bir tedbir getirildi. Yeni kira düzenlemesine göre 1 Temmuz 2023 tarihine kadar kira zammında yüzde 25'lik bir sınır olacak. Peki, kira artışında yüzde 25 sınır nasıl uygulanacak? Geriye dönük kiralar için geçerli olacak mı?

Kira fiyatlarında yeni düzenleme için düğmeye basıldı! Üç bakanlık bir araya geldi!

Kira fiyatlarında meydana gelen büyük artışın ardından hükümet devreye giriyor. Özellikle son aylarda yükselişe geçen geçen kira fiyatları nedeniyle vatandaşlar sıkıntılar yaşarken, 3 bakanlık bir araya geldi.

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kira artışında nelere dikkat edilmeli?

Milliyet gazetesi yazarlarından Prof. Dr. Erol Ulusoy bugünkü yazısında kira artışını kaleme aldı. Peki kira artışında nelere dikkat edilmeli?

Kira geliri beyanında gelir sıralaması önemli mi? İşte merak edilenler...

Dünya Gazetesi köşe yazarı Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Burak Görücü, bugünkü köşesinde kira geliri beyanında gider sıralamasının önemini kaleme aldı. İşte Burak Görücü'nün 'Kira beyanında gider sıralamasının önemi' başlıklı yazısı...

Türkiye kira artışında OECD lideri!

Türkiye son yıllarda kira artışı konusunda OECD ülkeleri arasında zirveye yerleşti.

Kira zammında yasal sınır nedir? 

Yeni Asır yazarlarından Faruk Erdem bugünkü yazısında kira artışının yasal sınırlarını kaleme aldı. 

Kira davalarında rekor artış!

Son zamanlarda kira fiyatlarında büyük artış yaşanması sebebiyle ev sahipleri mevcut kiracılarını çıkartıp daha yüksek tutardan evlerini kiralamak istiyor. Ev sahipleri 5 seneyi dolduran kiracıları zam talep etmek için dava açmaya başladı.

kira hesabında 2015 TEFE TÜFE oranı Haberi

kira hesabında 2015 TEFE TÜFE oranı

2015 TEFE-TÜFE oranı kira hesaplama!

Taşınmaz mal kiralamalarında yeni kira döneminde kiracıya uygulanacak kira zammında dönemin Enflasyon oranları kullanıyor.


Bu hesaplamalarda kullanılan TÜFE, hanehalklarının tüketimine yönelik mal ve hizmet fiyatlarının zaman içindeki değişimini ölçüyor. 


TÜFE'nin temel amacı; piyasada tüketime konu olan mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki değişimi ölçerek enflasyon oranını hesaplıyor.


Bu amaca yönelik olarak hanehalklarının, yabancı ziyaretçilerin ve kurumsal nüfusun yurtiçinde yaptığı tüm nihai parasal tüketim harcamaları dikkate alınıyor.


Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu'nun yürürlüğü tarihine kadar kira artış oranları da bu enflasyon rakamları baz alınarak yapılıyordu. 


4 Şubat 2011 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan ve 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren Türk Borçlar Kanunu'na göre kira artış oranları üretici fiyat endeksi oranlarına bağlandı.


Kira artış oranlarının bağlandığı Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE); ekonomide üretim sürecinde girdi olarak...