03 / 05 / 2024

Kiraya kefil olmanın 5 kat vergisi var

Kiraya kefil olmanın 5 kat vergisi var

Hürriyet Gazetesi yazarlarından Prof. Dr. Şükrü Kızılot'un kira sözleşmesinde kefil imzasının da yer alması ile değişen damga vergisi hakkındaki 'Kiraya kefil olmanın 5 kat vergisi var' başlıklı yazısı.. "

Türkiye’de 0 TL ile arazi sahibi olmanın yolu!

Sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımlarla dikkat çeken Gayrimenkul Uzmanı Murat Gültekin şimdi de 'Türkiye’de 0 TL ile arazi sahibi olmanın yolu'nu açıkladı. İşte Murat Gültekin'in o paylaşımı...

İnanılmaz ama gerçek! Avrupa'nın göbeğinde 4 TL'ye ev satıyorlar!

Macaristan sınırında yer alan Hırvatistan'ın Legrand kasabasında yeni bir konut sahibi olmanın bedeli sadece 4 TL 20 kuruş. Türkiye'de 4 TL'ye ekmek almak bile mümkün değil. Peki bu konutlara sahip olmak için hangi şartlar aranıyor? İşte konu ile ilgili merak edilen detaylar...

Kira artışları ölüm riskini artırıyor! Gelirinin yarısını kiraya harcayanların ölüm ihtimali yüzde 9 daha çok!

ABD'de sürdürülen bir araştırmaya göre, gelirinin yarısını kiraya harcayan insanların ölüm ihtimalinin yüzde 9 daha çok olduğu belirlendi. İşte o araştırma ile ilgili detaylar...

Fahiş kiralar öğrencileri de vurdu: Eğitimlerini dondurmayı bile düşünüyorlar!

İstanbul'da öğrenci olmanın maliyeti son bir senede uçtu. Özellikle ev ve özel yurtta barınan öğrencilerin durumu daha kötü. Kentte özel yurtta barınmanın maliyeti bir yılda yüzde 213,94 arttı. Bazı öğrenciler eğitimlerini dondurmayı bile düşünüyorlar...

Ev sahipleri çıldırdı! Riskli banalar uygun fiyatla kiraya veriliyor! Kiralayanların çoğu öğrenci!

Depremlerin ardından yurt genelinde kentsel dönüşüm çalışmaları hız kazandı. Bazı riskli bina sahipleri evlerine yıkım kararı verilmesine karşın 3 ila 6 aya arasında evlerini kiralayamaya devam ediyor. Kiralayanların çoğu ise öğrenciler...

Altın pasaport: Yatırımla vatandaş olmanın yolu! Konut satın alarak vatandaş olabilirsiniz!

Son zamanlarda Türkiye'de de uygulanmaya başlayan yatırımla vatandaşlık konusu gündemden düşmüyor.  Buna yatırımla vatandaşlık ''altın pasaport'' deniliyor. Peki altın pasaport ne demek, bu uygulamanın arkasında ne var? Programın özellikleri neler?

Gram altın o tarihte 2 bin 500 TL olacak! Uzman isim tek tek anlattı

Ünlü ekonomist İslam Memiş, altın yatırımcılarına önemli bir uyarıda bulundu. Altının mevcut durumda yükseliş trendine girmiş olmasına rağmen, Memiş, bu değerli metal için sabırlı olmanın gerekliliğini vurguladı. Memiş, gram altının 2500 TL seviyesine ulaşacağı tahmini bir tarih paylaştı.

Evini günlük kiraya verenlere dikkat: artık yeni düzenlemeyle günlük kiralama yapılabilecek

Günübirlik kiralamalarla ilgili yeni bir düzenleme üzerinde çalışılıyor. Bu düzenleme, günübirlik kiraya verilen konutların ticari işletme olarak kabul edilmesini ve bu nedenle belge edinilmesini zorunlu kılabilir. Bu tarz işletmenin açılabilmesi için yazılı onay gerekiyor. 

Ona yeşil altın diyorlar... Toprağa eken çiftçi zengin olmanın da ötesine gidiyor... Fiyatı her gün zamlanıyor

Çiftçilik ile ilgilenen vatandaşlar hangi ürünleri ekmeleri durumunda daha fazla para kazanacaklarını araştırıyorlar. İşte bu vatandaşlar için vazgeçilmez bir ürün var.

SGK'nın bu hamlesi binlerce kişiyi sevindirecek! 2000, 2003, 2007 girişliler bu habere dikkat!

EYT yasasının yürürlüğe girmesiyle beraber, insanlar artık erken yaşta emekli olmanın yollarını arıyor. bazı nedenlerle emeklilik hakkı elde edemeyen vatandaşlar için yeni yöntemler geliyor. Peki erken emeklilik mümkün mü? İşte tüm ayrıntılar.

Emeklilikte gün şartı düşecek mi?

Emeklilik kapsından dönenen milyonlarca vatandaş emekli olmanın yollarını arıyor.  Peki emeklilikte eksik süreler nasıl tamamlanır? Gün şartı nasıl düşürülür? İşte detaylar...

Kendi işini kurmak isteyenler için başarılı girişimci olmanın 10 adımı; Yol haritanızı belirleyin

Girişimcilik, birçok insan için özgürlük, bağımsızlık ve başarı anlamına gelir. Başarılı girişimciler, iş fikirlerini hayata geçirerek dünyada iz bırakırlar. Ancak, girişimcilik yolculuğu zorlu bir süreçtir. İşte, başarılı girişimci olmanın 10 adımı...

3600 günle kısmi emekliliğin önü açıldı! Detaylar belli oldu!

EYT düzenlemesiyle birlikte milyonlarca yurttaş emeklilik hakkı elde etti. Prim gün kriterinde yeterli sayıya ulaşamayan yurttaşlar da yeni emeklilik sistemi kapsamında gelecek açıklamaları yakından izlerken 3600 günle emekli olmanın önü açıldı.

Kiraya kefil olmanın 5 kat vergisi var Haberi

Kiraya kefil olmanın 5 kat vergisi var

Hürriyet Gazetesi yazarlarından Prof. Dr. Şükrü Kızılot'un kira sözleşmesinde kefil imzasının da yer alması ile değişen damga vergisi hakkındaki 'Kiraya kefil olmanın 5 kat vergisi var' başlıklı yazısı.. "  

Kira sözleşmesi yapılırken, mal sahibi, kiracının imzasının yanı sıra, bir de kefil istediğinde, vergi yönünden ilginç bir "sürpriz" ortaya çıkıyor.

Damga vergisi konut ve işyeri kiralamalarında farklı uygulanıyor. Depozito ve kefil devreye girince, uygulama çok daha farklı oluyor.

KONUT KİRALARI

Gerçek kişilerce, "konut" olarak kiraya verilen gayrimenkuller için düzenlenen kira sözleşmelerinde, bazı "ince noktalar" var.

1. Damga Vergisine Tabi Olmayan Sözleşmeler:

Yalnızca kiraya veren ve kiralayan kişilerin imzasını içermesi, depozito tutarı, kefalet şerhi içermemesi durumunda, kira sözleşmesi damga vergisinden istisna tutulur (Damga V. Kanunu'na ekli 2 Sayılı tablonun IV/31 No.lu fıkrası).

2. Damga Vergisine Tabi Olan...