26 / 12 / 2024

Konut satışlarında ve fiyatlarında canlılık

Konut satışlarında ve fiyatlarında canlılık

Habertürk Gazetesi ekonomi sayfası editörü Abdurrahman Yıldırım bugünkü yazısında 'Konutta canlılık sürüyor, fiyatlar uçuyor' başlığını ele aldı. İşte Yıldırım'ın özel haberi;

Konut satışlarında düşüş trendi kırıldı!

TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre Türkiye genelinde konut satışları Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,9 artarken, Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Dr. Ahmet Büyükduman da yaptığı açıklamada konut satışlarında düşüş trendinin kırıldığını belirtti.

Konut satışlarını yüksek faiz oranları ve artan konut fiyatları vurdu!

Gayrimenkul Geliştirme ve Değerleme Uzmanı Kübra Taban, konut satışlarında yaşanan düşüşlere değinerek, bunun nedeninin yüksek kredi faiz oranları ve hızla artan konut fiyatları olduğunu söyledi.

Konut satışlarında çarpıcı ayrıntı: Değişen bir şey yok! Haziranda her iş günü yine 5 bin 200 konut satıldı!

Şehir Plancısı ve Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Celal Erdoğdu TÜİK tarafından dün açıklanan konut satışı rakamlarını değerlendirdi. Erdoğdu '' konut satışlarında değişen bir şey yok'' diyerek çarpıcı açılamalarda bulundu. 

Amerika'da ikinci el konut satışlarında düşüş yaşandı

ABD'de ikinci el konut satışları, yükselen mortgage faiz oranları ve düşen konut stokunun etkisi ile geçen sene 1995'ten bu yana en düşük seviyesini gördüğü kaydedildi.

Amerika'da ikinci el konut satışlarında düşüş yaşanıyor...

National Association of Realtors'a (NAR) göre ikinci el konut satışları Ekim ayında gerilediği kaydedildi. Buna göre; ABD'nin dört büyük bölgesi arasında satışlar Kuzeydoğu, Güney ve Batı'da azalırken, Ortabatı'da ise değişiklik göstermedi. İşte haberin detayları...

Bu iki ilde konut satışlarında sert düşüş! Almak isteyen alamadı, satmak isteyen de satamadı!

Ekonomide yaşanan sorunların en olumsuz etkilediği sektörler arasında yer alan inşaat sektöründe sular durulmuyor. Aktarılan detaylara göre bu iki ilde konut satışlarında sert düşüş görüldü.

Konut satışlarında yeni dönem başladı! Balon fiyat artışları sönecek mi? 

Konut satışlarında yeni dönem bugün itibarıyla resmen başladı. Peki konut sektöründeki balon fiyat artışları sönecek mi? 

Yabancıya konut satışlarında deprem korkusu! En fazla İstanbul etkilendi!

Satılık ve kiralık ev fiyatlarının fırlamasının sebeplerinden biri olan yabancıya konut satışları, şubattaki 6 Şubat depremlerinden beri toparlanamadı. Ocak ayında yüzde 0,6 oranıyla sınırlı olan bu düşüş şubat ayında yüzde 27'ye fırladı ve eylül ayında ise yüzde 42 oranıyla sert gerilemeyi sürdü.

ABD'de ikinci el konut satışlarında görülmemiş düşüş! 7 ayın en düşük seviyesine indi!

ABD'de ikinci el konut satışları, ağustos ayında yüzde 0,7 oranında azaldı. Böylece ocak ayından bu yana en düşük seviyesini gördü.

İmar planları ertelendi, konut satışları düştü!

Mersin’de konut satışlarında düşüş sürürken, söz konusu düşüşte, yabancıya konut satışında kotanın dolması ve ertelenen imar planlarının etkisinin büyük olduğu öğrenildi. Planların uygulanmasıyla konut açığında düşüş bekleniyor.

Konut satışlarında yabancının payı son 3 yılın en düşüğü!

Açıklanan resmi rakamlara göre, yabancılara gerçekleştirilen konut satışları Ağustos ayında bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 42 azaldı ve 3 bin 58 oldu. Söz konusu bu rakamlara göre yabancının satışlardaki payı son 3 yılın en düşüğü...

İngiltere konut satışlarında sert düşüş! Pandemiden beri en düşük seviye

İngiltere'de konut satışları Temmuz ayında yüzde eksi 44'e düştü. Bu rakam pandemiden beri görülen en düşük seviye oldu.

Konut satışlarında son 2 yılın en sert düşüşü!

TÜİK tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan verilere göre, ülke genelinde Haziran ayında yapılan konut satışları bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 44.4 azalarak 83 bin 636 oldu. Konut satışlarında son 2 yılın en sert düşüşü yaşandı.

Konut satışlarında ve fiyatlarında canlılık Haberi

Konut satışlarında ve fiyatlarında canlılık

Zamanında Türkiye’da para Hazine bonolarından, devlet iç borçlanma senetlerinden, faizden kazanılırdı. Yani parayı finansal piyasalarda riski sıfır diye kabul edilen Hazine kâğıtlarına yatırmak en yüksek kazancı sağlardı. Diğer yatırım araçları Hazine kâğıtlarının istikrarlı ve yüksek getirisine yetişemezdi.


GEÇMİŞTE OLAN: Bazı yıllarda Türkiye nominal ve reel bazda dünyanın en yüksek Hazine faizini veren ülke oldu. 1994, 1996, 2001 ve 2003 yılları buna iyi birer örnektir. 2003 yılında ödediğimiz faiz dolar bazında yüzde 70’tir. Şimdi dönüp geriye doğru baktığımızda ”Amma da bonkörmüşüz” demek işten bile değil.


O zamanki düzen öyleydi. Her şey Hazine’nin borçlanmasına göre ayarlanmıştı. Bankaların mevduatına devlet garantisi verilmişti. Bankalar mevduatı toplayıp getirip devlete satıyordu. Bu arada bankaların içi de boşaltılıyordu. Devlet de bankalardaki durumu bilmesine rağmen gereğini yapmıyordu. Çünkü borçlanan...