28 / 04 / 2024

İngiltere konut satışlarında sert düşüş! Pandemiden beri en düşük seviye

İngiltere konut satışlarında sert düşüş! Pandemiden beri en düşük seviye

İngiltere'de konut satışları Temmuz ayında yüzde eksi 44'e düştü. Bu rakam pandemiden beri görülen en düşük seviye oldu.



The Royal Institution of Chartered Surveyors(RICS) tarafından açıklanan verilere göre gerçekleşen konut satışları Temmuz ayında yüzde eksi 44'e geriledi. Söz konusu bu rakam pandemiden beri görülen hızlı düşüşe işaret etti.

RICS anketi, satış hacimlerinin Temmuz ayında net bir şekilde düştüğünü gösteriyor. Morgage oranlarındaki yükselişten sonra yeni alıcılardan gelen talepler de geriliyor.

İngiltere konut satışlarında sert düşüş! Pandemiden beri en düşük seviye

İNGİLTERE EMLAK PİYASASINDA YAVAŞLAMA

Bloomberght'de yer alan detaylara göre, İngiltere emlak piyasası, morgage maliyetlerindeki yükselişin hem alıcı talebini hem de satış hacmini düşürmesinden sonra yavaşlama işaretleri gösterdi.

Veriler, faiz oranlarında gerçekleşen hızlı ve seri artırımların sonucunda morgage bedellerinin yükselmesi emlak piyasasının zayıflattığını gösterdi.

İngiltere konut satışlarında sert düşüş! Pandemiden beri en düşük seviye

YÜKSELEN FAİZ ORANLARI PİYASAYA BASKI YAPTI

RICS Başekonomisti Simon Rubinsohn ekonomik netsizliğin, yükselen faiz oranlarının ve zorlaşan kredi ortamının piyasaya baskı yaptığını kaydetti. Rubinsohn, geçtiğimiz günlerde yükselen morgage hareketliliğinin önümüzdeki aylarda tersine dönmesini beklediklerini belirtti.

Yeni alıcıların soruşturma oranı da geçen aylarda keskin bir düşüş yaşamıştı. Haziran ayında yüzde eksi 46 olan bu oran, en son gerçekleştirilen anketlerde yüzde eksi 45'e geriledi. RICS İngiltere’nin tüm bölgelerinde bu oranın ekside olduğunu kaydetti.

KİRA FİYATLARINDA ARTIŞ BEKLENTİSİ

Kira piyasasında ise mülk sahiplerinin piyasaya daha az gayrimenkul sürmesi, kiracı talep oranının geçen senenin başından beri görülen en hızlı artışı yapmasına sebep oldu. Ankete katılanların yüzde 63'ü kira değerlerinin önümüzdeki aylarda yükselmesini bekliyor.

İngiltere konut satışlarında sert düşüş! Pandemiden beri en düşük seviye

KONUT SATIŞLARINDA YÜZDE 2,4 DÜŞÜŞ

Öte yandan merakla beklenen Halifax Konut Fiyat Endeksi'ne göre, İngiltere'de konut fiyatları yıllık bazda ise yüzde 2,4 azalış kaydetti.

İngiltere’de konut fiyatlarının 2023'ün Temmuz ayında yüzde 3,8 azaldığı bildirildi. Konut finansman kuruluşu Nationwide tarafından konuya dair yapılan açıklamada, İngiltere’de konut fiyatlarının 2023 yılının temmuz ayında yıllık bazda yüzde 3,8 azalma yaşayarak, 2009 yılının temmuz ayından bu yana en sert düşüşünü gösterdiği kaydetti.

Yine söz konusu konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgiye göre yapılan açıklamada, ülkede konut fiyatlarının bu yılın temmuz ayında aylık bazda da yüzde 0,2 oranında azaldığı kaydedildi.

Bu artışla ülkede ortalama bir konutun fiyatının yaklaşık olarak 260 bin 828 sterlin seviyesine gerilediği belirtildi.

Konut sektöründe düşük nabız: Kredi faizleri yükseldi satışlar çakıldı! 

İstanbul depremi, konut yatırımcısının rotasını değiştirdi!

Ucuz ev alayım derken tuzağa düşmeyin! Uzmanlar uyardı: 'Hisseli ev' ilanlarına dikkat!


Geri Dön