08 / 05 / 2024

kötü niyetli sorumluluğu

kötü niyetli sorumluluğu

Geri vermekle yükümlü zilyedin sorumluluğu ve hakları Medeni Kanun'un 993., 994. ve 995. maddelerinde iyi ve kötü niyetli durumuna göre ayırıyor. Zilyedin sorumluluğu ve hakları hakkında merak ettikleriniz haberimizde..

Türkiye'nin yüzde 30'u kaçak yapılarda yaşıyor! Prof Dr Övgün Ahmet Ercan 'depremden değil, kötü yapılardan korkuyoruz'

Prof Dr. Ahmet Ercan ülke genelindeki kaçak yapıları değerlendirerek 'depremden değil kötü yapılardan korkuyoruz' dedi.

İstanbul'da bazı sitelerde aidatlar kiraları geçti! Siteler kötü yönetiliyor...

İstanbul'da bazı konut sitelerinde aidatlar resmen kiraları geçti. Bazı sitelerde aidatlar 3 bin lirayı aşarken üstelik çoğu site sakinleri de kötü yönetimden şikayetçi. Tebernüş Kireçci sosyal medya hesabından konut site aidatlarıyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

Ekonomist Atilla Yeşilada'dan konut almak isteyenler için kötü haber!

Ekonomist Atilla Yeşilada, konut almak isteyenler için kötü haberi verdi. Yaptığı açıklamalarla dikkat çeken Yeşilada, "İstanbul'da konut almak bir hayal olacak. Orta sınıfın daralması ve gençlerin umutsuzluğu ön planda." dedi.

Prof. Dr. Naci Görür’den deprem uyarısı: Doğu Anadolu bayağı sıkıştı

Prof. Dr. Naci Görür, Van'da meydana gelen 4.7'lik depremi değerlendirdi. Sosyal medya üzerinden bir açıklamada bulunan Görür, "Doğu Anadolu bayağı sıkıştı" ifadelerini kullandı. İşte detaylar...

Kredi notu kötü olanlar konut kredisi kullanabilir mi?

Ev almak isteyen vatandaşların finans için başvurduğu konut kredisinden faydalanmak isteyenler şartları merak ediyor. Özellikle kredi notu düşük olanlar kredi alıp alamayacağını merak ediyor. Peki, Kredi notu kötü olanlar konut kredisi kullanabilir mi? İşte detaylar...

Uluslararası derecelendirme kuruluşundan 10 ülke kötü haber!

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’tan 10 ülkeye kötü haber geldi. Fitch, küresel ekonomik görünüm raporunda yer alan 10 gelişmiş ekonomiye yönelik orta vadeli ortalama gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) öngörüsünü düşürdü.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’ten ABD’ye kötü sürpriz!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Rating, ABD’ye resmen kötü bir sürpriz yaptı. Fitch, borç limiti açmazı yüzünden ABD'nin "AAA" olan kredi notunu negatif izlemeye aldı.

Tesla alacaklara kötü haber geldi! Türkiye fiyatlarındaki artış dudak uçuklatıyor!

Tesla araç almayı planlayanlara kötü haber geldi. Tesla Türkiye fiyatlarına zam yaptı. Elektrikli araç denince akla ilk gelen markalardan olan Tesla Türkiye fiyatlarını oldukça artırdı.

ŞOK’ta bebek bezi 165 TL’ye bulaşık makinesi tableti 100 TL’ye, kâğıt havlu 39,50 TL’ye düştü!

ŞOK’un 6 Mayıs tarihli indirimli aktüel ürünler kataloğu fiyat listesi resmi internet sitesinden paylaşılırken, bebek bezi 165 TL’ye0 bulaşık makinesi tableti 100 TL’ye, kâğıt havlu 39,50 TL’ye düştü. İşte ŞOK 6 Mayıs 2023 fiyat listesi...

BİM’de indirimler alev alev! Kâğıt havlu 54 TL’ye, nemlendirici krem 59 TL’ye, makine temizleyici 28 TL’ye düştü!

BİM’in 2 Mayıs tarihli indirimli aktüel ürünler kataloğu müşterilerin beğenisine sunulurken kâğıt havlu 54 TL’ye, nemlendirici krem 59 TL’ye, makine temizleyici 28 TL’ye düştü. İşte BİM 2 Mayıs 2023 fiyat listesi...

Malatya'da son durum: Enkazların yaklaşık yüzde 99'u kaldırıldı!

Malatya Valisi Hulusi Şahin yaptığı açıklamada 6 Şubat tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyük yıkıma sebep olduğu kentte enkaz kaldırma çalışmalarının yüzde 99'a ulaştığını belirtti.

BİM’de yüzlerce üründe bayrama özel indirimler! Bebek bezi 192,50 TL, kâğıt havlu 69 TL, tuvalet kâğıdı 110 TL...

BİM’in 25 Nisan 2023 tarihli indirimli aktüel ürünler kataloğu fiyat listesi müşterilerin beğenisine sunulurken; Bebek bezi 192,50 TL’ye, kâğıt havlu 69 TL’ye, tuvalet kâğıdı 110 TL’ye düştü. İşte BİM 25 Nisan 2023 fiyat listesi...

BİM'e bahar indirimleri geliyor! BİM’de yağ sökücü 29,75 TL’ye, kâğıt havlu 95 TL’ye, tuvalet kâğıdı 117,50 TL’ye düştü!

BİM’in çok beğenilecek 4 Nisan 2023 tarihli indirimli aktüel ürünler kataloğu yayımlandı. BİM’de yağ sökücü 29,75 TL’ye, kâğıt havlu 95 TL’ye, tuvalet kâğıdı 117,50 TL’ye düştü. 4 Nisan 2023 fiyat listesi

kötü niyetli sorumluluğu Haberi

kötü niyetli sorumluluğu

Geri vermekle yükümlü zilyedin sorumluluğu ve hakları


Geri vermekle yükümlü zilyedin sorumluluğu ve hakları, Medeni Kanun'da zilyedin iyi niyetli veya kötü niyetli olmasına göre değişiyor. Söz konusu Kanun'un 993., 994. ve 995. maddelerine bir göz atalım.


İyi niyetli zilyet bakımından 


a. Yararlanma 



Madde 993.- İyi niyetle zilyedi bulunduğu şeyi, karineyle mevcut hakkına uygun şekilde kullanan veya ondan yararlanan zilyet, o şeyi geri vermekle yükümlü olduğu kimseye karşı bu yüzden herhangi bir tazminat ödemek zorunda değildir. 

İyi niyetli zilyet, şeyin kaybedilmesinden, yok olmasından veya hasara uğramasından sorumlu olmaz.


b. Tazminat 


Madde 994.- İyi niyetli zilyet, geri vermeyi isteyen kimseden şey için yapmış olduğu zorunlu ve yararlı giderleri tazmin etmesini isteyebilir ve bu tazminat ödeninceye kadar şeyi geri vermekten kaçınabilir. 

İyi niyetli zilyet, diğer giderler için tazminat isteyemez. Ancak,...