01 / 05 / 2024

mirasın borca batık olması

mirasın borca batık olması

Yasal ve atanmış mirasçılara menkul ve gayrimenkul kalabileceği gibi, hal veya borç da miras olarak kalabiliyor. Kendisine borca batık miras kalanlar mirası reddedebiliyor. Peki, borca batık mirasın reddi nasıl yapılır?

Terekenin borca batık olması ne demek?

Tereke, ölen bir kimsenin geriye bıraktığı mal ve mülke verilen isim olarak ifade ediliyor. Bir diğer ifade ile tereke "miras"a deniyor. Tereke borca batık olursa ne olur? Terekenin borca batık olması ne demek?

Miras yoluyla kalan borç reddedilir mi?

Miras yoluyla mirasçıya mal varlığının yanı sıra yüklü borçlar da kalabiliyor. Bu gibi durumlarda mirasın kaldığı yasal mirasçıların hakları nelerdir? Miras yoluyla kalan borç reddedilir mi?

Ticari emlak piyasasında batık krediler sorun yaratıyor! Birçok sektör etkilenecek!

Ticari emlak piyasasında yaşanan sorunlar son günlerde sık sık gündem oluyor. St. Louis'deki Toberman Becker Wealth'in ortağı Michael Becker konuya ilişkin açıklamasında batık kredilerin sektörü sorunlarla karşılaştıdığının altını çizdi.

Kripto hesabı olanlar dikkat! Ölmeden önce şifreyi söylemediyseniz, kripto mirasınız da mezara gider!

Kripto varlıklarınız siz öldükten sonra mirasçılarınıza geçer. Mirasçılık belgesini borsaya ya da ilgili kurumlara sunan mirasçı payını alır. Kripto varlıklarınızı kişisel hesaplarda tutuyorsanız ve şifreyi kimseye söylemediyseniz, kripto mirasınızı kimse alamaz.

Baba sağlığında malını istediğine verebilir mi? Tüm miras bir çocuğa bırakılır mı?

Mirasın sözlük anlamı, Ölen bir yakınından kalan mal mülk, para veya servet, tereke olarak belirtilmesidir. Peki bu miras işleri nasıl yürümektedir. İşte merak edilenler!

10 yıllık davada son karar verildi! Lübnanlı aile 3 milyar TL'lik mirasın hak sahibi oldu!

İstanbul İstinye‘de Lübnanlı armatör dedelerinden miras kalan yaklaşık 40 bin metrekare arazi için hukuk savaşı veren Cheeba ve Jaroud aileleri mirasçı olduklarına dair 10 sene önce açtıkları dava sonuçlandı. Lübnanlı aile 3 milyar liralık mirasın hak sahibi oldu.

İnşaat sektöründe batık kredi tutarı 290 milyon TL'ye ulaştı!

İnşaatlar için kesenin ağzını açan bankalar şimdi sağladığı milyarlarca TL'lik krediyi toplayamama riskiyle karşılaşmış durumda. Kasım 2021'de inşaat sektöründe batık kredi oranı 2020'nin aynı dönemine göre yüzde 20.6 yükselişle 30 milyar 290 milyon Türk Lirası'na ulaştı.

Batı K İnşaat Sanayi Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Batı K İnşaat Sanayi Ticaret Limited Şirketi Kadıköy’de  100 bin TL sermaye bedeli  ile Mustafa Aytuğ Şahin Yavuz Alagöz tarafından kuruldu.

Bankalardaki batık ve riskli kredilerin artışının nedenleri araştırılacak!

Kamu bankalarındaki batık ve riskli kredilerin artışının nedenlerinin araştırılarak alınmasın gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla meclise araştırma önergesi verildi. 

Mirasın reddi dilekçesi 2021!

Mirasın reddi, miras bırakanın ölümü üzerine yasal veya atanmış mirasçıların ölenin her türlü borç ve alacaklarıyla birlikte oluşan mirasın hak ve yükümlülüklerini reddetmesiyle oluyor. Peki mirasın reddi dilekçesi nasıl hazırlanıyor. İşte mirasın reddi dilekçesi 2021...

Miras nasıl bölünür? Kimler mirasçı olabilir?

Mal varlığından pay alacak olanlar, vefat eden kişi sonrasında büyük anlaşmazlığa düşebiliyor. Vefat eden kişinin eşi kalmış ve bir çocuğu bulunuyor, aynı zamanda anne, babası da sağ ise mirasın 1/4 kısmını eş, 3/4 kısmını ise çocuk alabiliyor. 

Miras olarak borç kaldıysa ne yapılabilir?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Biz 3 kardeşiz, babamız geçen yıl vefat etti. Bize mahkemesi süren bir takım borç bıraktı. Reddi miras süresini geçirdiğimiz için borca batık tereke davası açtık. Bu durumda ne gibi sonuç çıkar?' sorusunu yanıtladı.

Prof. Dr. Kerim Aydoğdu tüm mirasını öğrencilere bağışladı!

Prof. Dr. Kerim Aydoğdu,  sosyal medya üzerinde yaptığı paylaşımında yakalandığı elim hastalık sebebiyle tüm mirasını ihtiyaç sahibi öğrencilere bağışlayacağını duyurdu.

Nüfus Batı'ya taşınıyor!

Büyük kentlerde İstanbul, Bursa ve İzmir’de yeşil aranır bir alan haline dönüştü. Nüfusun Batı'ya yığılmasıyla yerleşim alanları artarken, yeşil alanlar azaldı.

Süreyya Yalçın 97 milyon dolarlık mirasını almak için geldi!

Sosyetik ikoncan Süreyya Yalçın, babası Faruk Yalçın’dan kalan 97 milyon dolarlık mirasını almak için Türkiye'ye geldi.

mirasın borca batık olması Haberi

mirasın borca batık olması

Borca batık mirasın reddi nasıl yapılır?

Yasal ve atanmış mirasçılara menkul ve gayrimenkul kalabileceği gibi, hal veya borç da miras olarak kalabiliyor. Kendisine borca batık mirasın kalması halinde mirasçılar red hakkını kullanmak isteyebiliyor.


Peki, borca batık mirasın reddi nasıl yapılır? Borca batık mirasın reddi için nereye başvurulur?


Mirasın reddi, mirasçılar tarafından sulh mahkemesine sözlü veya yazılı beyanla yapılıyor. Medeni Kanun gereğince miras 3 ay içinde reddedilebiliyor. Bunun için terekenin borca batık olması nedeniyle mirasın hükmen reddi davası da açılabiliyor.


Terekenin borca batık olması nedeniyle mirasın hükmen reddi davası


T.C. YARGITAY

2.Hukuk Dairesi

Esas: 2000/852

Karar: 2000/3152

Karar Tarihi: 10.03.2000


ÖZET: Terekenin borca batık olduğunun tesbiti hakkındaki davada yetkili mahkeme tereke alacaklısının davarım açıldığı tarihteki ikametgahı mahkemesidir. Yetki uyuşmazlığının buna uygun çözülmesi gerekirken olayın özellik ve niteliğine uymayan amaç ve...