03 / 05 / 2024

Neolitik buluntular

Neolitik buluntular

Yıllar boyu bilinenin aksine 'Verimli Hilal' dışında Anadolu’da Neolitik Kültür'ün ilk izlerini bulan ve 1960’lı yıllarda Anadolu’da Neolitik Devrimi başlatan ünlü arkeolog James Mellaart geçtiğimiz Pazar günü yaşama veda etti

Neolitik İnşaat Limited Şirketi kuruldu!

Neolitik İnşaat Limited Şirketi Beşiktaş’ta  200 bin TL sermaye bedeli ile Kerem    Atalay ve Turgut Atalay tarafından kuruldu.

Beşiktaş Metrosu'nun açılışı gecikebilir!

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, metro kazısı çalışmalarında tarihi buluntular bulunan Beşiktaş istasyonunda incelemeler yaptı. İstasyonun tarihi kalıntılar nedeniyle gecikerek açılacağını belirtti.

Haydarpaşa Garı’nda geri sayım başladı!

110 yıllık Haydarpaşa Garı’nda 2015 yılında başlayan restorasyon çalışmaları sırasında peronların olduğu kısımda ve rayların altında erken ve geç Bizans dönemine ait arkeolojik buluntular çıktı. Gar'daki çalışmaların yıl sonunda tamamlanması planlanıyor.

Manavgat Sinanhoca HES projesi yaşamı etkileyecek mi?

Derelerin Kardeşliği Akdeniz Platformu’na göre, Üzümdere Yaban Hayatı Geliştirme Sahası içine yapılmak istenen Sinanhoca HES projesi hem yaban yaşamı hem arkeolojik buluntuları hem de yerel hayatı yok oluşa sürükleyecek.

Edirne'de hafriyattan çıkan tarihi eser müzeye teslim edildi!

Edirne'de bir müteahhit, hafriyatlar sırasında bulduğu Osmanlı dönemine ait tarihi eserleri müzeye teslim etti. Şahin: "Herkesi tarihi eserleri hem korumaya hem de buluntuları müzeye intikal ettirme noktasında duyarlı olmaya çağırıyorum" dedi.

Çatalhöyük’te sona gelindi!

Konya’nın Çumra ilçesindeki 9 bin yıllık neolitik yerleşim yeri Çatalhöyük’teki kazı çalışmalarında sona yaklaşılıyor. Prof. Dr. Ian Hodder www.catalhoyuk.com adlı internet sitesinde bir rapor yayınladı.

UNESCO'da Göbeklitepe'yi tanıtan konferans verildi!

FRANSA'DA Anadolu'nun tarihi zenginliklerinden biri olan Göbeklitepe ile ilgili bir konferans gerçekleştirildi. UNESCO Fransa'da "Göbeklitepe neolitik yerleşim alanı; dinin doğuşu ve medeniyetin yükselişi' temalı konferans verildi.

Harput Kalesi'nde çalışmalar devam ediyor!

Milattan önce 8. yüzyılda Urartu Krallığı tarafından yapılan Harput Kalesi’nde bu yıl yapılan çalışmalarda ortaya çıkan seramik buluntular, iç kale kısmında yerleşimin M.Ö. 2500’lere dayandığına işaret ediyor.

Sabuncubeli Tüneli'nin inşaatında radyasyon bulundu!

Manisa-İzmir arasında yolculuk süresini 15 dakikaya indireceği iddia edilen Sabuncubeli Tüneli inşaatından çıkan ve yapılan araştırmalar sonucu radyasyonlu buluntular içerdiği belirtilen molozlar, doğal yaşam alanlarını tehdit etmeye devam ediyor.

Tarihi Gözlükule Höyüğü'nde kazı çalışmaları başladı!

Tarsus ilçesindeki geçmişi Neolitik Çağ'a kadar dayandığı değerlendirilen Gözlükule Höyüğü'nde 2014 yılı kazı çalışmalarına başlandı. Columbia Üniversitesi Sanat Tarihi ve Arkeoloji Bölümü doktora öğrencisi Türkan Pilavcı konu ile ilgili açıklama yaptı.

Neolitik Çağ Türkiye'de tartışılacak!

Neolitik Çağ Türkiye'de tartışılacak. Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü, Neolitik Çağ'ın uzmanlarını Çatalhöyük'te bir araya getirecek. Öcal Oğuz, Türkiye'nin bu yıl iki önemli uluslararası etkinliğe ev sahipliği yapacağını bildirdi...

Marmaray tarihe ulaştı!

İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürü Zeynep Sezin Kızıltan, Marmaray kazı çalışması sırasında Bizans dönemine ait kalıntılar bulunduğunu ve 8 bin yıllık neolitik tabakaya ulaşıldığını ifade etti...

Sabuncubeli ve Konak tünelleri bir yıl gecikecek!

Konak Tüneli'nin Varyant girişinde bulunan arkeolojik buluntular ve Sabuncubeli Tüneli'nin Manisa girişinde yaşanan heyelan nedeniyle tünellerin açılış tarihi yaklaşık bir yıl sarkacak. 2014 yılında bitmesi öngörülen tünel 2015 yılına sarktı...

Neolitik buluntular Haberi

Neolitik buluntular

Aktüel Arkeoloji Dergisi'nin verdiği bilgiye göre; "Bir Anadolu aşığı" olarak kendini tanımlayan ama uzun yıllar Anadolu’ya girişi bile yasak olan Çatalhöyük Neolitik Yerleşimi’nin ilk kazıcısı J. Mellaart, uzun yıllar hasretle beklediği Çatalhöyük’ü belki yeniden görememişti ama Çatalhöyük’ün UNESCO Dünya Miras Listesi'ne dahil edilmesi onu mutlu etmişti.


Zengin Neolitik buluntular ile birlikte Çatalhöyük’ü keşfetmesinin ardından yaptığı yayınlarla, bir anda dünya arkeolojisinin en tanınan ismi olan J. Mellaart’ın ortaya attığı Neolitik Anadolu ve Ana Tanrıca fikirleri kendinden sonra kazıyı devralan yeni dönem arkeologları tarafından hep yıkılmaya ve aşılmaya çalışıldı. J. Mellaart ismi ve bununla birlikte “Ana Tanrıça” fikri, o kadar benimsenmiş ve kabul edilmişti ki uzun yıllar sonra Mellaart’in Ana Tanrıça olarak kabul ettiği bir figürün aslında bir ayı betimi olduğu herkesi...