07 / 05 / 2024

Ölçü rakamı

Ölçü rakamı

Ölçülendirme nedir? Ölçülendirme kuralları nelerdir? Yanıtı ve detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Ünlü ekonomist yıl sonunu işaret etti! Gram altın için net rakam verdi! Bu rakam ne görüldü ne duyuldu!

Kapalıçarşı altın fiyatları yatırımcılar tarafından merakla takip ediliyor. Son günlerde düşüşe geçen altın fiyatlarının ne olacağı merak ediliyor. Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Soner Kuru, yıl sonunu işaret ederek, gram altın için rakam verdi. 

İki dev bankadan altın için şaşırtan rakam! Gram altın yıl sonunda ne kadar olacak?

Altın fiyatları Orta Doğu’daki gerilim nedeniyle tüm dünyada artıyor. ABD merkezli iki banka altının 2024 göreceği rakam için yaptığı tahminlerini yükseltti. İşte gram altının yıl sonunda göreceği o rakam...

DASK 2024'te metrekareye 6 bin TL ödeyecek! Vatandaşa göre bu rakam yeterli mi? Nasıl hesaplanmalı?

Akademisyen İnşaat Mühendisi Mayk İnşaat, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında, DASK'ın 2024 yılında yapacağı ödemelere değindi ve rakamın yeterli olup olmadığını sordu. Peki bu rakam yeterli mi? Vatandaşlar ne dedi?

Remzi Özdemir'den dolar için korkutan senaryo! Kaçarı yok... Yıl sonunda dolar bu rakamı görecek!

Ekonomist Remzi Özdemir, doların henüz gerçek değerinde olmadığını belirterek yıl sonunda doların geleceği rakamı açıkladı. İşte dolar için korkutan senaryo...

Asgari ücret için ilk kez net rakamı verdi, yüzde 40 oranında zam kapıda! 2024 yılında asgari ücret ne kadar olacak?

Asgari ücretli çalışan milyonlarca kişinin merak ettiği 2024 yılı maşları için yeni rakam geldi. Peki, 2024 yılında asgari ücret ne kadar, kaç TL olacak? İşte merak edilen tüm detaylar...

Geçen yıl altından fazla kazandıran gümüş fiyatlarının geleceği rakam tek tek açıklandı! Hemen bakın!

Geçen sene yatırımcılarına altından fazla kazandıran gümüş fiyatlarının ne kadar olacağı pek çok kişi tarafından merak ediliyor ve araştırılıyor. Gümüş fiyatlarının geleceği rakam tek tek açıklandı... Hemen bakın...

Altında asıl yükseliş şimdi başlıyor diyen Tunç Şatıroğlu rakam verdi!

Merkez Bankası faiz kararı sonrasında hızla yükselen altı fiyatları vatandaşların gündeminde. Yatırımcılar ''altın fiyatları yükselecek mi?'' sorularını araştırırken Tunç Şatıroğlu ''Altında asıl yükseliş şimdi başlıyor' diyerek rakam verdi.

Oteller nakit paraya sıkıştı! Kredi borçları 100 milyara dayanacak!

Nakit akışını yönetemeyen oteller, kredi yoluna gitti. 2022’nin ilk altı ayında oteller bankalardan 21 milyar lira kredi kullanırken, bu yıl rakam 64 milyar liraya yükseldi. Artışın yıl sonuna kadar 100 milyar lirayı bulması bekleniyor.

'Gram altında rekor daha görünmedi' diyen uzman isim asıl rekoru açıkladı! Bu rakam ayaklarınızı yerden kesecek!

Altını bilen adam İslam Memiş seçimden sonra rekor kıran altın fiyatları için '' Gram altında rekor daha görünmedi'' diyerek asıl rekoru açıkladı! Bu rakam ayaklarınızı yerden kesecek!

Emlak vergisi değeri nasıl belirleniyor? Deniz manzaralı ev ile manzarasız ev aynı rakamı mı ödüyor?

Mart başında başlayan emlak vergisinin ilk taksidini ödeme süresi yarın sona eriyor. Peki emlak vergisi değeri nasıl belirleniyor? Deniz manzaralı ev ile manzarasız ev aynı rakamı mı ödüyor? 

Dolar yıl sonunda tam bu kadar olacak! Dev banka resmen o rakamı açıkladı! Hemen peş peşe açıklanan bu rakama bakın!

Dolar yıl sonunda tam bu kadar olacak... Dev banka resmen o rakamı açıkladı... Hemen peş peşe açıklanan bu rakama bakın...

Asgari ücrete Temmuz'da ne kadar zam gelecek? Uzman isim tek tek rakam verdi! Asgari ücrette en güçlü rakam açıklandı!

Milyonlarca asgari ücretli çalıtan, Temmuz ayında asgari ücrete ne kadar zam yapılacağını, brüt ve net asgari ücretin ne kadar olacağını merak ediyor. İşte agari ücret ile ilgili o tahminler...

İslam Memiş euroyu işaret ederek rakam verdi! Euro için yol haritası belli oldu! Yıl sonunda bu rakamları bekliyoruz...

Para piyasaları uzmanı İslam Memiş, euroyu işaret ederek, rakam verdi. Euronun yol haritası belli oldu, yıl sonunda euro bu kadar olacak.

Ölçü rakamı Haberi

Ölçü rakamı

Ölçülendirme kuralları nelerdir?

Ölçülendirme, bir projenin alanlarını ve tipini belirlemeye yarayan tekniğe deniyor. Yapı projelerinde ölçüler santimetre cinsinden yazılmaktadır.


Bir projenin, tüm ayrıntılarını tam olarak veren resimleri çizilmiş, gerekli açıklama yazıları yazılmış olsa dahi uygulayıcıya boyutların ölçüsü tekniğine uygun olarak ve eksiksiz bir şekilde yazılıp verilmediği takdirde o proje istenilen doğrulukta ve amacına uygun yapılamıyor.


Bir yapının, projelerinin hazırlanmasında ve uygulanmasında; mimar, inşaat, makine ve elektrik mühendisleri ile bunların yardımcıları, beraber çalışıyor. Bu nedenle, çizimle ifade edişte, özellikle ölçülendirmede aynı standartlara uymaları gerekiyor.


Ölçülendirme kuralları nelerdir?

Ölçü çizgisi

Ölçüsü verilecek boyuta paralel olarak çizilen ve üzerine ölçü rakamı yazılan çizgiye deniyor.


Bağlama çizgisi

Ölçü çizgisini, ilgili olduğu boyuta bağlayan ve ölçüsü verilen boyutun nereden başlayıp nereye kadar gittiğini gösteren çizgiyi ifade ediyor.


Ölçü çizgisi sınırları

Ölçü çizgisi ile bağlama...