04 / 05 / 2024

önalım hakkında süre

önalım hakkında süre

Ön alım hakkı, yasadan doğan önalım hakkı ve sözleşmeden kaynaklanan önalım hakkı olmak üzere ikiye ayrılıyor. Peki, sözleşmeden kaynaklanan önalım hakkı nedir? Sözleşmeden kaynaklanan önalım hakkında süre ne kadardır?

Ev sahibiyle mahkemelik olan Ayşe Hatun Önal hakkında mahkemeden tahliye kararı! 

Türkiye eski güzeli ve şarkıcı Ayşe Hatun Önal 11 senedir kiracısı olduğu evin sahibi tarafından mahkemelik oldu. Mahkemenin boşaltma kararı olmasına rağmen evden çıkmayan  Önal hakkında mahkeme, kira akdinin fesh edilerek ikametinden tahliye edilmesine hükmetti.

Miras paylaşımı hakkında bilmeniz gerekenler! Çocuğu olmayanların mirası kimler arasında paylaştırılır?

Miras paylaşımları kapsamında gerçekleştirilen uygulamalar artık daha fazla merak edilirken çocuğu olmayan kişilerin ise miraslarının kime kalacağı da merak edilen konular arasında yer alıyor. Bu süreçte çocuğu olmayan kişinin mirasçısı kim oluyor? İşte haberin merak edilen detayları...

Emlak alırken dikkat edilmesi gereken yasal süreçler nedir?

Emlak alımı birçok vatandaşın hayatında gerçekleştireceği en büyük finansal kararlardandır. Yaşanan bu sürecin heyecan verici yanı sıra bir dizi karmaşık bir süreç ve sıralı prosedürleri de beraberinde getirmektedir. Yasal düzenlemeler prosedürler hakkında bilinmesi gerekenler. İşte haberin ayrıntıl

Son Dakika: Et ve Süt Kurumu'ndan kırmızı et fiyatları hakkında şok açıklama! Ete zam mı geliyor?

Et ve Süt Kurumu'ndan (ESK) kırmızı et piyasalarındaki manipülatif fiyat artışları hakkında dikkat çeken açıklama geldi. İşte ESK tarafından yapılan açıklama...

Altın yatırımcıları dikkat! İslam Memiş'ten gelen eylül öngörüsüne göre altın ve gümüş piyasasında neler bekleniyor?

Altınla ilgili son gelişmeler 2023 Ağustos'un son haftası itibariyle devam ediyor. Vatandaşlar bu yatırım piyasasındaki durumları ilgi ile takip ediyor. Altın ve Para Piyasaları uzmanı İslam Memiş, altın yatırımı olan vatandaşlar hakkında uyarı niteliğinde bir görüşünü paylaştı.

Aile Bakanlığı'ndan destek ödemeleri hakkında müjde

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan aile destek ödemeleri hakkında önemli bir müjde geldi. Bakanlık kısa bir süre içerisinde mayıs ödemelerinin tümünü vatandaşların hesabına geçirecek.

Aile Bakanlığı'ndan mayıs ayı hakkında kapkara haber şimdi geldi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan mayıs ayı hakkında flaş bir haber kısa süre önce geldi. Bakanlık tarafından gerçekleştirilen dul ve yetim aylıkları ödemesinde dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Gelişmenin detayları haberimizde...

Ev sahibi olanlar dikkat! 3 ay süre tanındı

Tapu sahipleri dikkat. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM)'nde yer alan tapu ile ilgili kayıtlar için düzenleme çalışmaları başlatılıyor. Önalım hakkı sahibi paydaşlara gayrimenkul alıcısı tarafından satışın bildirilmesi durumunda önalım davasının açılması gerekiyor. İşte tüm ayrıntılar...

Tüm bankalarda kredi kullanımında bir kısıtlama var

Kocaeli Sanayi Odası ve İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Bloomberg HT’de yaptığı açıklamada finansmana erişim, nakit akışı ve kredi kullanımı hakkında değerlendirmelerde bulundu. Zeytinoğlu, tüm bankalarda, kredi kullanımında kısıtlamalar olduğunu vurguladı.

Türk lirası hakkında duyulmamış olay! Tüm dünya bu olaya kilitlendi, yatırımcılar siz de bakın

Türk lirası hakkında flaş gelişmeler yaşanıyor. Rusya Merkez Bankası ülkenin varlık fonunun Çin, Hindistan ve Türkiye'nin yanı sıra diğer bazı ülkelerin para birimlerine yatırım yapmayı planladığı öğrenildi.

Kur korumalı mevduat sisteminde son dakika gelişmesi: Süre uzatıldı!

Kur korumalı mevduat sistemine dahil olan şirketler için sağlanan vergi avantajında bir son dakika gelişmesi yaşandı. Şirketlere sağlanan vergi avantajında süre uzatıldı. İşte merak edilen ayrıntılar...

Beyoğlu Fetihtepe Mahallesi kentsel dönüşüm projesinde yeni süreç!

Bir süredir şehir yenileme projesi süren Beyoğlu Fetihtepe Mahallesi 3550. adada beklenen süreç için düğmeye basıldı ve önceden tebliğ edilen hukuki sürede evlerini tahliye etmeyen hak sahiplerinin binalarında elektrik, su ve doğalgaz erişimi kesildi. 

Kira tespit davaları son 1 yılda yüzde 30 arttı! Süreç ise 3-4 yıl sürüyor!

Konut kira fiyatlarındaki fahiş artış ev sahibi ile kiracıları karşı karşıya getiriyor. Anlaşmazlıkların çoğu mahkemede son bulurken davalar ise en az 3-4 yıl sürüyor. Peki kira tespit davalarında süreç nasıl işliyor? İşte detaylar...

önalım hakkında süre Haberi

önalım hakkında süre

Sözleşmeden kaynaklanan önalım hakkı!

Ön alım hakkı, yasadan doğan önalım hakkı ve sözleşmeden kaynaklanan önalım hakkı olmak üzere ikiye ayrılıyor. Sözleşmeden doğan önalım hakkı malike mülkiyet hakkını hukuksal işlemle sınırlandırabilme imkanını veriyor.


Ön alım hakkı sözlesmesi adi yazılı şekle tabi tutuluyor. Önalım hakkının yer aldığı önalım sözleşmesi, sadece taraflar arasında hüküm ifade ediyor. Hakkın tapuya şerh edilmesi ile de hakkın sonraki maliklere karşı ileri sürülmesi olanaklı hale gelebiliyor. Şerhin etkisi on yıl geçmekmesi halinde sona eriyor.


Sözlesmeden doğan önalım hakkının satımın hak sahibine alıcı veya satıcı tarafından bildirilmesinden itibaren üç ay ve her halde satımdan itibaren iki yıl içinde kullanılması gerekiyor. 


Bu hak şerh edildiği takdirde tapu kütüğünde malik olarak görünen kişiye, şerh edilmemişse satıcıya karşı dava açılmak suretiyle kullanılabilinir.


Hak sahibinin hakkını kullanmasıyla,...