03 / 05 / 2024

Resmi vasiyet nedir

Resmi vasiyet nedir

Resmi vasiyet; iki tanığın katılmasıyla resmî memur tarafından düzenlenen vasiyetname olarak karşımıza çıkıyor. Resmi memur, sulh hâkimi, noter veya kanunla kendisine bu yetki verilmiş diğer bir görevli olabiliyor. Peki, resmi vasiyet nasıl açılır?

Bekçi alımı 2022 başvurusu ne zaman? Bekçilik başvuru şartları nedir?

Bekçi olmak isteyenlerin yüzünü güldüren ilan geçtiğimiz haftalarda Resmi Gazete'de yayınlandı. Yayınlanan ilan kapsamında 3 bin yeni bekçi alımı yapılacağı duyuruldu. Peki, Bekçi alımı 2022 başvurusu ne zaman? Bekçilik başvuru şartları nedir? İşte tüm detaylar...

Değerli Konut Vergisi nedir?

7 Aralık 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren ''Değerli konut vergisi'' yüzlerca yapı sahibini yakından ilgilendiriyor. Değerli Konut Vergisi nedir? Nasıl ödenir? 

Emlak Bankası nedir?

Türkiye Emlak Katılım Bankası, Resmi Gazete'de yayımlanan ilan ile resmen faaliyete geçti. Peki, Emlak Bankası nedir? Emlak Bankası'nın faaliyetleri neler? 

Stratejik Çevresel Değerlendirme nedir?

Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Peki, Stratejik Çevresel Değerlendirme nedir?

Turkuaz Kart nedir?

Yabancılara süresiz ikamet hakkı tanıyan Turkuaz Kart Yönetmeliği bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Peki, Turkuaz Kart nedir? Nasıl alınır? Kimler alabilir?

Özel ormanlarda amenajman planı nedir?

4 Mayıs 2016 tarihinde 29702 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Orman Yönetmeliği'nde amenajman planlarının nasıl olması gerektiği açıklanıyor. Peki, özel ormanlarda amenajman planı nedir?

Jeopark nedir?

15 Nisan 2016 tarihinde, Manisa'nın Kula ilçesinde 'Jeopark Belediyeler Birliği'nin kurulmasına izin verilmesi hakkındaki Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Peki, jeopark nedir?

Kök tapu nedir?

Arazinin belirli bir parçasının veya üzerine inşa edilmiş bağımsız bölümün malikini gösteren, tapu sicil müdürlüğünce verilmiş, aksi kanıtlanıncaya kadar geçerli resmi bir belge tapu oluyor. Peki, kök tapu nedir?

Resmi vasiyetname nasıl yapılır?

Vasiyet, kişi vefat etmeden önce mal varlığının kimlere teslim edileceği belirlemesi ve yazıya dökmesine deniyor. Peki, resmi vasiyetname nasıl yapılır?

Bir evin inşaat metrekare maliyeti nedir?

2016 yılında uygulanacak bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri, Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 26 Ağustos 2015 tarihinde Resmi Gazete'de açıklandı. Peki, bir evin inşaat metrekare maliyeti nedir?

Resmi vasiyetname nasıl olur?

Bir kişinin ölümünden sonra geçerli olmak üzere, bir veya birden fazla kişiye belirli bir mal bırakması işlemi vasiyet oluyor. Vasiyet, resmî şekilde veya mirasbırakanın el yazısı ile ya da sözlü olarak yapılabilir. Peki, resmi vasiyetname nasıl olur?

Konut teşvik kredisi nedir?

7 Nisan 2015 tarihinde 29319 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun gereğince devlet konut teşvik kredisi veriyor. Peki, konut teşvik kredisi nedir?

Mirasta tasarruf ehliyeti nedir?

Ölüme bağlı tasarruflar arasında vasiyet ve miras sözleşmesi yer alıyor. Bu iki işlemin de yapılabilmesi için tasarruf ehliyetine sahip olunması gerekiyor. Peki, mirasta tasarruf ehliyeti nedir?

Resmi vasiyet nedir Haberi

Resmi vasiyet nedir

Resmi vasiyet nasıl açılır?

Vasiyet, ölüm gerçekleştikten sonra, miras sahibinin mallarını kime veya kimlere bıraktığını gösteriyor. Vasiyet, resmi şekilde veya mirasbırakanın el yazısı ile ya da sözlü olarak yapılabiliyor.


İki tanığın katılmasıyla resmî memur tarafından düzenlenen vasiyete resmi vasiyetname deniyor. Resmi memur, sulh hâkimi, noter veya kanunla kendisine bu yetki verilmiş diğer bir görevli olabiliyor.


Vasiyetnameye tarih ve imza konulduktan hemen sonra mirasbırakan, vasiyetnameyi okuduğunu, bunun son arzularını içerdiğini memurun huzurunda iki tanığa beyan ediyor. 


Vasiyetname, mirasbırakan tarafından okunup imzalanır. Memur, vasiyetnameyi tarih koyarak imzalıyor. Aynı zamanda Resmî vasiyetnameyi düzenleyen memur, vasiyetnamenin aslını saklamakla yükümlü oluyor. Peki, resmi vasiyet nasıl açılır?


II. Vasiyetnamenin açılması

MADDE 596.- Vasiyetname, geçerli olup olmadığına bakılmaksızın tesliminden başlayarak bir ay içinde mirasbırakanın yerleşim yeri sulh hâkimi tarafından açılır ve ilgililere...