03 / 01 / 2025

rücu şartlı tapu hibesi

rücu şartlı tapu hibesi

Hibe, bir bedel ya da başka bir karşılık olmadan, bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesi işlemi oluyor. Hibe işlemi rücu şartı ile de yapılabilir. Peki, rücu şartlı hibe nedir?

Hisseli tapuya sahip olanlar dikkat! Hisseli tapularda pay satışları nasıl yapılır? 

Hisseli tapu sahiplerine oldukça kritik bir uyarı geldi. Yapılan uyarı kapsamında, 90 günlük yasal sürenin kaçırılması durumunda tapu sahipleri sıkıntılı zamanlar yaşayabilir.

Konut alıp satarken tapu dolandırıcıları artık tarihe karışıyor! İşte tapuda yeni uygulama...

Konut alıp satarken vatandaşların en çok korktuğu tapuda dolandırılmaktır.  Artık tapu dolandırılığının önüne geçebilmek için yeni bir uygulama hayata geçirilecek.

Bağışlamada rücu ne demek?

Bağışlamada rücu, önemli bir hukuki terim olarak karşımıza çıkıyor. Bu terim Türk Borçlar Kanunu’nda yaygın olarak kullanılır. Bağışlamada rücu günlük hayatta çok kullanılmasa da bazı hukuki süreçlerde kullanılabilir. Peki bağışlamada rücu nedir, hangi işlemleri kapsar ve nerelerde kullanılır?

Ev satarken tapu harcını kim öder?

Ev satarken tapu harcı ödenmesi gereken bir yükümlülüktür. Bu harç, belirli şekilde hesaplanır. Bu noktada tapu harcının ne olduğunu bilmek önemlidir. Peki tapu harcı ne anlama gelir, kim tarafından nasıl ödenir? İşte ev satarken tapu harcı ödemesi ile ilgili önemli bilgiler...

Ortak tapu nedir?

Ortak tapu, gayrimenkul alanında sıkça kullanılan önemli kavramlardan biridir. Gayrimenkul sahipliği, tapu belgeleri aracılığıyla belirlendiği için tapu türlerinin ne anlama geldiğini bilmek önemlidir. Ortak tapu da bazı hakları temsil eden bir belge türüdür. Peki ortak tapu nedir?

Tapu belgesinin renkleri ne anlama gelir? 

Taşınmaz ürünlerin farklı tapu türleri vardır. Buna göre, gayrimenkul sahibi olmak isteyen kişiler, gayrimenkul tapusu hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Ayrıca farklı türlerde olan bu tapular farklı renklere sahiptir. Peki tapu çeşitleri ve renkleri nelerdir? İşte tapu renkleri hakkında bilgiler...

Hisseli tapu alınır mı? Hisseli tapu almak mantıklı mı?

Birden fazla kişinin sahibi olduğu hisseli arsa alınıp alınmayacağı kişiden kişiye değişir. Bu arsayı almadan önce avantajlarını ve dezavantajlarını değerlendirmek gerekir. Peki hisseli tapu almak mantıklı mı, avantajları ve dezavantajları neler? İşte hisseli tapu ile ilgili bilinmesi gerekenler…

Tapu miras paylaşımı nasıl yapılır? Tapu intikali için tüm mirasçılar gerekli mi?

Tapu intikali konusu pek çok kişinin kafasını kurcalamaktadır. Bununla birlikte de “Miras kalan tapular nasıl görünür, Adıma tapu kaydı var mı?” sorularının da yanıtı da merak ediliyor. İşte tüm araştırılanlar!

Hisseli tapulu ev satılır mı? Hisseli tapu arsaya prefabrik ev yapılır mı?

Hisseli tapuya sahip pek çok kişi bulunmaktadır. Bu tapular ile hissedarlar istedikleri işlemleri kolay bir şekilde yapamazlar. Bundan dolayı da hisseli tapu üzerine pek çok soru sorulmaktadır. İşte o sorulardan bazıları…

Hisseli tapuda yerler belli olur mu? Hisseli tapunun sakıncaları nelerdir?

Hisseli tapu, diğer tapu türlerinden farklıdır. Yeni bu tapuya sahip olanlar bazı sorularına yanıt aramaktadır. İşte hisseli tapu hakkında merak edilenler!

Aile içinde tapu devri nasıl yapılır? Masrafsız tapu devri nasıl olur?

Tapu devri pek çok kişinin kafasını karıştırmaktadır. Özellikle aile içi tapu devrine dair detaylar araştırılmaktadır. İşte bu konuda merak edilen hususlar!

Kaybolan tapu nereden çıkarılır? Tapu belgesi olmadan satış yapılabilir mi?

Tapusu olan ve bu resmi belgenin kayıp edilmesi durumunda neler yapılmaktadır? Peki bu tapu belgesi nasıl bir öneme sahiptir. İşte tüm bu merak edilenlerin yanıtları!

Hisseli tapu bir başkasına satılır mı? Hisseli tapuda ne yazar?

Hisseli tapu sahiplerinin akıllarını kurcalayan pek çok soru bulunmaktadır. Onlardan çoğu satış konusunda dair olan sorulardır. İşte hisseli tapu hakkında merak edilip sorulan sorular ve yanıtları!

rücu şartlı tapu hibesi Haberi

rücu şartlı tapu hibesi

Rücu şartlı hibe nedir?

Tapu dairesinde yapılan işlemler arasında "hibe" de yer alıyor. Hibe, bir bedel ya da başka bir karşılık olmadan, bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesi işlemi oluyor.


Kimi mal sahipleri hibe işleminde bulunamıyor. Örneğin reşit olmayan kişiler, zihinsel özürlüler, reşit olmuş ancak temyiz kudreti olmayanlar, kanuni temsilcilerinin izni olsa dahi bağış yapamıyor.


Vasiler; vesayeti altındaki kişinin malını bağışlayamaz. Veliler; velayeti altındaki küçüklerin malını bağışlayamaz. Küçük ve kısıtlılar kendilerine yapılan bağışı kabul edebilirler. 


Ancak veli ya da vasi, küçük veya kısıtlıyı bu bağışı kabulden men edebilir.


Hibeyi yapan kimse, bağışı kabul eden kimseye bir takım mükellefiyetler yükleyebilir. Bunlar bir şeyi yapma şeklinde olabileceği gibi bir şeyi yapmaktan kaçınma şeklinde de olabiliyor. 


Ayrıca hibe işlemi rücu şartı ile de yapılabilir. Peki, rücu şartlı hibe...