12 / 05 / 2024

tasarruf değeri ölçüsü

tasarruf değeri ölçüsü

Tasarruf değeri nedir, ne anlam ifade ediyor merak ediyorsanız, yanıtı için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Bir evin değeri nasıl hesaplanır? Uzman isim konut piyasasındaki gerçeği gün yüzüne çıkardı!

Konut ve kira fiyatları yükselmeye devam ediyor. Konut satışları düşüşe geçerken, vatandaşlar evlerini satmakta zorlanıyor. Kimileri ise evinin değerinin altında satış gerçekleştiriyor. Peki bir evin değeri nasıl hesaplanır?

Big Mac endeksine göre TL'nin dolar karşısında değeri ne kadar olmalı?

The Economist dergisi tarafından yayımlanan ve ismini de ünlü hamburger Big Mac’ten alan Big Mac endeksine göre 2024 yılının Ocak ayında Türk Lirası'nın dolar karşısındaki değeri olması gerekenden yüzde 14,83 daha az...

Akfen GYO Bodrum Loft, Söğütlüçeşme Projesi ve Yalıkavak projelerinin değeri 5.3 milyar TL!

Akfen GYO Bodrum Loft, Söğütlüçeşme Projesi ve Yalıkavak projelerinin 2023 yıl sonu pazar değerleri açıklandı. Peki hangi projenin değeri ne kadar oldu? İşte o rakamlar...

Meydan Başakşehir'in değeri 5 milyar 650 milyon TL!

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), Meydan Başakşehir projesinin 2023 yıl sonu değerleme raporunu yayınladı. Söz konusu projenin değeri 5 milyar 650 milyon TL'yi geçti...

İŞ GYO'nun Levent'teki arsaların yıl sonu değeri 19 Milyon 981 bin 500 TL!

İş GYO'nun Levent Arsalar 2023 yıl sonu değerleme raporu yayımlandı. İş GYO Levent Arsalar 2023 değeri KDV dahil 19 Milyon 981 bin 500 TL oldu.

Emlak Konut GYO Batı Yakası 1. ve 2. Etap 2023 yıl sonu değeri 4 milyar TL'ye yaklaştı!

Emlak Konut GYO Batı Yakası 1. Etap ve Batı Yakası 2. Etap 2023 yıl sonu değeri belli oldu. Emlak Konut GYO Batı Yakası 1. ve 2. Etap 2023 değeri yaklaşık 4 milyar TL'ye yaklaştı.

İŞ GYO Profilo AVM'nin 2023 yıl sonu değeri 1.5 milyar TL'yi aştı!

İŞ GYO tarafından Profilo AVM'nin 2023 yıl sonu değerine ilişkin rapor yayımlandı. Profilo AVM'nin 2023 yıl sonu değeri 1.5 milyar TL'yi aştı. 

Emlak Konut GYO Yenişehir Evleri 2. Etap'ın değeri şimdiden 18.5 milyar TL'yi aştı!

Emlak Konut GYO Yenişehir Evleri projesinin 2. Etap 1, 2, 3, 4 ve 5'inci kısımlarının yıl sonu değerleme raporlarını yayımladı. Peki Emlak Konut GYO Yenişehir Evleri'nin 2. Etap'ının yıl sonu değeri ne kadar oldu? 

Ziraat GYO'nun 4 gayrimenkulünün 2023 yıl sonu değeri belli oldu!

Ziraat GYO'nun Tünel Binası, Fethiye Projesi, Cağaloğlu Binası, Taksim Binası'nın 2023 yıl sonu değeri belli oldu. İşte detaylar...

Halk GYO Kocaeli Şekerpınar Binasının 2023 yıl sonu değeri 600 milyon TL!

Halk GYO Kocaeli Şekerpınar Binasının değerini açıkladı. Bu kapsamda Halk GYO Kocaeli Şekerpınar Binasının 2023 yıl sonu değeri KDV dahil 600 milyon TL oldu.

Halk GYO Fatih Binası'nın değeri 86 milyon TL'yi aştı!

Halk GYO'nun Fatih Binası'nın 2023 yıl sonu değeri belli oldu. Söz konusu taşınmazın toplam değeri 86 milyon TL'yi aştı.

Halk GYO Şişli Binası'nın 2023 yılı değeri 152 milyon 556 TL!

Halk GYO'nun Şişli Binası'nın 2023 yıl sonu değeri belli oldu. Söz konusu taşınmazın toplam değeri 152 milyon 556 TL oldu.

Halk GYO Ataşehir Finans Kule'sinin 2023 değeri 2.5 milyar TL'yi aştı!

Halk GYO'nun Ataşehir Finans Kule'sinin 2023 yıl sonu değeri belli oldu. Söz konusu taşınmazın toplam değeri 2.5 milyar TL'yi aştı.

tasarruf değeri ölçüsü Haberi

tasarruf değeri ölçüsü

Tasarruf değeri nedir?

Tasarruf değeri, bir iktisadi kıymetin değerleme gününde sahibi için arzettiği gerçek değer olarak ifade ediliyor. Bir diğer deyişle tasarruf değeri nedir, sorusunu yanıtlarsak ; Tasarruf değeri, iktisadi kıymetin değerleme gününde elden çıkarılması durumunda elde edilecek değer anlamına geliyor.


İktisadi kıymetlerin değerlemesinde sıkça kullanılan bir tür değerleme ölçüsü olmayan tasarruf değeri, yalnız senede bağlı alacakların ve borçların değerlendirilmesinde kullanılıyor.


Bu demek oluyor ki işletmeler, senede bağlı alacak ve borçlarını tasarruf değeriyle değerleyebiliyor. Ancak bu şekilde alacak senetlerini tasarruf değeriyle değerleyen işletmeler, borç senetlerini de tasarruf değeriyle değerlemek zorunda kalıyor.


Vergi Usul Kanunu'na göre, bankalar, bankerler ve sigorta şirketleri alacaklarını tasarruf değeriyle değerlemek zorunda oluyor. 


İlgili hükümler aşağıda sıralanıyor.


Alacaklar

MADDE 281. — Alacaklar mukayyet değerleriyle değerlenir.

Vâdesi gelmemiş olan senede bağlı alacaklar değerleme gününün kıymetine...