03 / 05 / 2024

taşınmaz mülkiyeti sınırlamaları

taşınmaz mülkiyeti sınırlamaları

Arazi üzerindeki mülkiyet, kullanılmasında yarar olduğu ölçüde, üstündeki hava ve altındaki arz katmanlarını kapsıyor. Medeni Kanuna göre taşınmaz mülkiyeti bazı hallerde kısıtlanabiliyor. Peki, taşınmaz mülkiyeti kısıtlamaları nelerdir?

Açlık sınırı ile asgari ücret farkı 356 TL oldu! Son dakika: Açlık sınırı 16 bin 646 TL, yoksulluk sınırı 57 bin 578 TL!

BİSAM rakamlarına göre, Mart'ta açlık sınırı 16 bin 646 TL, yoksulluk sınırı 57 bin 578 TL olarak belirlendi. Açlık sınırı ile asgari ücret farkı 356 TL olarak açıklandı. İşte o rakamlar...

BDDK açıkladı! Taşıt kredilerinde taksit sınırı değişti!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), tarafından alınan  yeni karar doğrultusunda taşıt kredilerine ilişkin sınırlarda bir takım değişikliğe gidildiği açıklandı.

Şubat'ta açlık sınırı 19 bin TL'ye dayandı, yoksulluk sınırı 52 bin 375 TL oldu!

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu açlık-yoksulluk sınırını açıkladı. Buna göre, Şubat 2024'te açlık sınırı 18 bin 973 liraya, yoksulluk sınırı ise 52 bin 375 liraya ulaştı. 

Ocak'ta açlık sınırı 15 bin 48 TL'ye, yoksulluk sınırı 49 bin 19 TL’ye çıktı!

Türk-İş tarafından yapılan hesaplamaya göre Ocak 2023'te açlık sınırı 15 bin 48 TL'ye, yoksulluk sınırı 49 bin 19 TL’ye çıktı. İşte ayrıntılar...

13 il için flaş karar geldi! Bazı alanlar orman sınırları dışına çıkarıldı!

Bugünkü 32434 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan kararla Eskişehir, Bingöl, Bursa, Kocaeli, Elazığ, Kastamonu, Kütahya, Konya, Manisa, Muğla, Sinop, Tokat ve Zonguldak'ta bazı alanlar orman sınırları dışına çıkarıldı.

Kıbrıs Cumhurbaşkanı Tatar duyurdu: İnşaatlara sınırlama getirilebilir!

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İsrail vatandaşlarının edindikleri gayrimenkullerin hukuki dayanağının bulunmadığını söyleyerek, Girne sahillerinde inşaat yoğunluğuna bağlı olarak sınırlamalar getirilebileceğini aktardı.

Arjantin'de kira krizine Javier Milei çözümü: Zam sınırlamasını kaldırdı!

Arjantin'de üç haneli enflasyon rakamları kira krizine neden oldu. Yeni Başkan Milei, kira zamlarına ilişkin sınırlamayı kaldırdı. Bu kararın kira fiyatlarını daha da yükseltmesinden endişe ediliyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı açıkladı! 4 şehirdeki 5 taşınmaz satışa çıkarıldı...

Özelleştirme İdaresi, Ankara, Aydın, Sakarya ve Yalova'da bulunan 5 taşınmazı satışa çıkardığını duyurdu.İşte haberin ayrıntıları...

Hisse tevhidi nedir?

Hisse tevhidi, tapu tescili sürecinde yer alan ve taşınmaz mülkiyeti ile ilgili gerçekleştirilen önemli bir işlem olarak karşımıza çıkar. Peki hisse tevhidi nedir, nasıl yapılır ve işlem sürecinde neler gerçekleşir? İşte hisse tevhidi işlemi ile ilgili önemli detaylar...

Kredi kartı kullanımına sınırlama geliyor! OVP'de çarpıcı detay: Uluslararası standartlarda yeniden düzenlenecek!

Önümüzdeki 3 yılın ekonomi politikalarına şekil verecek Orta Vadeli Plan’da kredi kartları için düzenleme sinyali de verildi. Peki kredi kartı kullanımı sınırlanacak mı? İşte ayrıntılar...

Hisseli tapu taşınmaz nasıl satılır?

Hisseli tapusu olan taşınmazın satışı, gayrimenkul sahibi olan kişiler tarafından merak edilen bir konudur. Hisseli taşınmaz, müstakil taşınmaz tapusu kadar kolay şekilde satılamıyor. Peki hisseli taşınmaz nasıl satılır ve hisseli tapuya kredi çıkar mı? İşte hisseli satış ile ilgili bazı bilgiler...

Bulaşık makinesi almak isteyenlere müjde! Sınıfının en iyilerinden Profilo BMS662V5 solo bulaşık makinesi satışa çıktı!

Profilo, bulaşık makinesi almak isteyenlere müjdeli bir haber vererek sınıfının en iyilerinden BMS662V5 solo bulaşık makinesini görücüye çıkardığını duyurdu. BMS662V5 solo bulaşık makinesi, Profilo’nun resmi internet sitesinde sergilenmeye başladı.

Tapusu olanlar DİKKAT kanun değişti! 1 Eylül’de başlayacak!

Tapu düzenlemesinde yeni değişiklikler için tarih verildi. 1 Eylül tarihinden itibaren yürülüğe girecek ve taşınmaz mülkiyeti ve ilişkilerinde önemli değişikliklere işaret ediyor.

taşınmaz mülkiyeti sınırlamaları Haberi

taşınmaz mülkiyeti sınırlamaları

Taşınmaz mülkiyeti kısıtlamaları!

Arazi üzerindeki mülkiyet, kullanılmasında yarar olduğu ölçüde, üstündeki hava ve altındaki arz katmanlarını kapsıyor. Bu mülkiyetin kapsamına, yasal sınırlamalar saklı kalmak üzere yapılar, bitkiler ve kaynaklar da giriyor.


Medeni Kanun gereğince, taşınmaz mülkiyeti bazı hallerde kısıtlanabiliyor. Peki, taşınmaz mülkiyeti kısıtlamaları nelerdir?


Taşınmaz mülkiyetinin kısıtlamaları

I.  Genel olarak

MADDE 731.-Taşınmaz mülkiyetinin kanundan doğan kısıtlamaları, tapu siciline tescil edilmeksizin etkili olur.


Bu kısıtlamaların ortadan kaldırılması veya değiştirilmesi, buna ilişkin sözleşmenin resmî şekilde düzenlenmesine ve tapu kütüğüne şerh verilmesine bağlıdır.


Kamu yararı için konulan kısıtlamalar kaldırılamaz ve değiştirilemez. 


II. Devir hakkının kısıtlamaları

1. Yasal önalım hakkı

a. Önalım hakkı sahibi

MADDE 732.- Paylı mülkiyette bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payını tamamen veya kısmen üçüncü kişiye satması hâlinde, diğer paydaşlar önalım hakkını kullanabilirler.


b. Kullanma yasağı, feragat ve hak düşürücü süre

MADDE 733.- Cebrî...