16 / 05 / 2024

Temellük etme

Temellük etme

Temellük nedir? Temellük hakkı nedir? Kendine mal etme anlamına gelen temellük, mülk edinme ve mülk alma anlamlarında da kullanılıyor. İşte temellük ile ilgili diğer bilgiler...

1 milyon TL'nin 181 günlük getirisi ne kadar? Hangi banka Mayıs 2024'te ne kadar mevduat faizi veriyor?

Yastık altında parası olan vatandaşlar artan faiz oranlarından yararlanarak, kısa ve uzun vadeli mevduatlar üzerinden yüksek getiri elde etme fırsatı yakalamak istiyor. Peki Mayıs 2024 mevduat faiz oranları ne kadar oldu? Hangi banka ne kadar mevduat faizi veriyor?

Nova Arsa Ayvalık'ta peşin ödemelerde yüzde 5 indirim avantajı!

Nova Arsa Ayvalık projesi ile satın aldığınız arsalara kendi projenizi inşa etme imkanı sunuyor. Nova Arsa Ayvalık projesinde peşin ödemelerde yüzde 5 indirim avantajı devam ediyor. İşte detaylar... 

Dolar en az 41-42 TL olmalı! Dolarla rekabet etme şansımız yok...

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2024’te toplam 402 milyar dolarlık mal ve hizmet ihracatı için yol haritasını oluşturdu. asgari ücretin sanayi üzerinde baskı yarattığını belirterek, işçilikte 850 dolarla rekabet etme şansının olmadığını açıkladı. 

Tahincioğlu güvencesindeki HUPEV'ler ev sahibi ve kiracılara büyük fırsatlar sunuyor!

Tahincioğlu güvencesindeki HUPEV'ler, kiralık ev arayanlara merkezi lokasyonlarda, eşyalı, tam donanımlı konaklama hizmeti sunarken ev sahiplerine de evlerini güvenle kiraya vererek, maksimum gelir elde etme fırsatı sunuyor.

Uzaktan kontrol etme özelliğiyle Samsung DW60A8050FS 8 Programlı Solo Bulaşık Makinesi çıktı!

Samsung, uzaktan kolay izleme ve kontrol etme (Wi-Fi) özelliği ile sınıfındaki diğer bulaşık makinelerine karşı adeta büyük fark yaratan DW60A8050FS 8 Programlı Solo Bulaşık Makinesi’ni satışa çıkardı.

Varlık barışında son günler! Başvuru süresi Cuma günü bitiyor!

Mükellefler tarafından verilmesi zorunlu olan kira dahil yıllık gelir beyan etme süresi ve Varlık Barışı uygulamasından yararlanmak için son tarih 31 Mart Cuma günü. Ticari, mesleki ve zirai faaliyetinden dolayı gerçek usulde vergilendirilen gelir vergisi mükellefleri, beyannamelerini elektronik ort

Kiralık araçlar hakkında Yargıtay'dan karar çıktı!

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi kiralık araçla otoyoldan ihlalli geçiş yapılması nedeniyle araç sahibi hakkındaki icra takibinin reddedilmesini, araç sahibinin ödeme yaptıktan sonra ücreti kiracıdan tahsil etme imkanı bulunduğu gerekçesiyle bozdu

Demir fiyatlarına büyük zam geldi! Fiyatlar resmen fırladı! 3 Ocak 2023 demir fiyat listesi

Çin'in koronavirüs tedbirlerini gevşetme yönünde adımlar atması ile talebin yeniden canlanması beklenirken demir fiyatlarına büyük zam geldi. Fiyatlar resmen fırladı! 3 Ocak 2023 demir fiyat listesi.

Ekim, Kasım. Aralık için korkutan tahmin

Ekonomi profesörü Hurşit Güneş'e göre resesyon riski nedeniyle ABD Merkez Bankası Fed, bir süre sonra sıkı para politikasını gevşetme yoluna gidecek. Güneş'in Türkiye ile ilgili öngörüleri ise hiç de iç açıcı değil.

Türkiye, İsrail'in 3 bin 100 yeni konut inşa etme planını kınadı!

Dışişleri Bakanlığı, İsrail Yüksek Planlama Konseyinin önümüzdeki hafta Batı Şeria’daki çeşitli İsrail yerleşimlerinde 3 bin 100 yeni konutun inşasına onay verme planını kınadı.

Yazlık kiraları cep yakıyor!

Kovid-19 salgınıyla beraber turizm sektöründe zor günler yaşandı. Salgın turizm işletmelerinin ve işetme çalışanlarının yanında tatilcilerin ceplerini de yaktı. Yazlık kiraları, yaz sezonunun başlamasıyla beraber uçuşa geçti.

Filistin, İsrail'in Batı Şeria'da 534 yeni konut inşa etme planını kınadı!

Filistin, İsrail'in işgal altında olan Batı Şeria'da 534 yeni konut inşa etme planını kınadı...

Çin'den 850 milyar dolar değerinde altın ithal etme hazırlığı!

Çin'in yerli ve yabancı birçok bankaya yüksek miktarlarda altın ithal etme izni verdiği bilgisi geldi. Bu kapsamda, bir iki aylık süreç içerisinde ülkeye 850 milyar dolar değerinde altın girmesi bekleniyor.

Temellük etme Haberi

Temellük etme

Temellük nedir?

Kendine mal etme anlamına geliyor. Mülk edinme, mülk alma anlamına gelen temellük işleminde temellük eden kimse, mülk edinen kimse oluyor.


Osmanlıca hukuk terimi olarak karşımıza çıkan temellük, günümüzde hala kullanılıyor. Temellük, ayrıca alacağın devralınması anlamında da kullanılıyor.


Alacağın temliki, hukuki bir işleme dayalı olarak bir alacağın bütün hak ve vecibeleri ile birlikte alacaklıdan (temlik eden, devir eden) başka bir kişiye (temellük eden, temlik alan, temlik edilen, devir alan) devir edilmesi olarak ifade ediliyor. 


Değişik amaçlarla yapılan temlik, genellikle tediyenin sağlanması (borcun ödenmesi) için yapılmaktadır.


Temellük hakkı nedir?

Temellük hakkı, mülk edinme hakkı bulunan kimseye deniyor. Temellük hususu ile ilgili yasal hükümler kanun ve yönetmelikler ile açıklanıyor.


Alacağı temellük eden..

Alacağı temellük eden kavramı ise, "alacak geçirilen" anlamında kullanılan bir terim olarak karşımıza...