27 / 11 / 2024

Yapı işlerinde risk analizi nedir

Yapı işlerinde risk analizi nedir

Yapı işlerinde alınacak asgari iş sağlığı ve güvenliği şartları, Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliğinde yer alıyor. Peki, yapı işlerinde risk analizi nedir?

Faiz oranlarının sabit kalması veya değişimi arazi yatırımları için risk mi fırsat mı? 

Gayrimenkul Danışmanı Nergis Erdoğdu, resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda “Faiz oranlarının sabit kalması veya değişimi arazi yatırımları için risk mi fırsat mı?” sorusuna yanıt verdi. İşte arazi yatırımcılarını yakından ilgilendiren o cevap…

Yap-işlet-devret projeleri için şirketlere 10 yılda 122 milyar TL’lik kur farkı ödendi!

Yap-işlet-devret projelerini yapan şirketlere 10 yılda ödenen kur farkının faturası 122.3 milyar TL’ye ulaştı. İşte rakamlar…

Belediyenin 50 yapı için yıkım kararına yürütmeyi durdurma kararı çıktı! 

Ankara'da Çankaya Belediyesi'nin, Boztepe Mahallesindeki tek ve 2 katlı müstakil yaklaşık 50 kadar bina için, konut olarak kullanılmasının yapısal risk oluşturduğu gerekçesi ile aldığı yıkım kararının yürütmesi mahkeme tarafından durdurulduğu kaydedildi. 

Çankaya Belediyesi’nin 50 yapı için verdiği yıkım kararına yürütmeyi durdurma kararı!

Çankaya Belediyesi'nin, Boztepe Mahallesindeki tek ve 2 katlı müstakil yaklaşık olarak 50 kadar bina için, konut olarak kullanılmasının yapısal risk oluşturduğu gerekçesiyle aldığı yıkım kararına yürütmeyi durdurma kararı geldi.

"Yap-İşlet-Devret"ten 6 ayda müteahhitlere 2,8 Milyar TL!

Yap-işlet-devret modelinin devletin kasasına yükünün giderek ağırlaştığı kaydedildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 2024 yılının ilk 6 ayında, Yap-İşlet-Devret modeli kapsamında müteahhitlere yapılan garanti ödemeler için 2,8 milyar TL harcama gerçekleştirdiği belirtildi.

Yap-işlet-devret projelerin 2024 faturası 163 milyar TL!

Türkiye’nin dört bir yanındaki yap-işlet-devret projelerin 2024 yılı faturasının 163 milyar TL olduğu belirtildi.

Döviz kurlarındaki yükseliş yap-işlet-devret projelerini vurdu! Köprü ve otoyollara zam geliyor!

Döviz kurlarında yaşanan yükselişler yap-işlet-devret projelerini vurdu. Köprü ve tünel geçiş ücretlerinde 1 Nisan 2024 tarihinden sonra ‘kur ayarı’ beklenirken ayrıca Hazine’den çıkacak paranın da artacağı kaydediliyor. 

Yap-işlet-devret projelerine bütçeden en az 37 milyar lira ödenecek!

Açıklanan rakamlara göre yap-işlet-devret projelerindeki işletmeci firmaların garanti gelirleri 2024 yılının Ocak ayında yıllık yüzde 86 yükseliş gösterdi. Söz konusu projeler için bütçeden bu sene en az 37 milyar TL ödeme yapılacak.

Yap-İşlet-Devret'te 163 Milyar TL ile son zamanların rekoru kırıldı! 

Ekonomist Prof. Dr. Şenol Babuşcu, yap-işlet-devret sistemi ile ilgili olarak sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Cebimizden tek kuruş çıkmayacak" denilen yap-işlet-devret modeli ile inşa edilmiş olan köprü ve otoyolları işleten firmalara 2024 senesinde 163 milyar TL ödeneceğini kaydetti.

Yapım işlerinde uygulanacak artırımlı fiyat farkı hesaplamasına ilişkin düzenleme!

Kamu ihaleleri kapsamına giren yapım işlerinde uygulanacak olan artırımlı fiyat farkının hesaplanmasına ilişkin düzenlemeye gidildi. İşte konu ile ilgili detaylar...

Tuzla Belediyesi yap işlet modeliyle tesis yaptıracak! İhalesi 17 Ekim'de!

İstanbul İli Tuzla Belediye Başkanlığı, yap-işlet modeli ile spor alanı tesis inşa ettirecek. Söz konusu ihale 17 Ekim 2023 tarihinde gerçekleştirilecek.

Proje ve kontrollük işlerinde uygulanacak fiyatlar resmen belli oldu!

Proje ve Kontrollük İşlerinde Uygulanacak Fiyat Artış Oranları Hakkında Tebliğ bugünkü 32277 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte proje ve kontrollük işlerinde uygulanacak ücret tarifeleri 2023...

O ilimizde 25 bin TL’ye yap-işlet-devret modeliyle 29 yıllık ihalenin sahibi olabilirsiniz!

Sadece 25 bin TL muhammen bedeli karşılığında yap-işlet-devret modeliyle 29 yıllık lunapark ihalesinin sahibi olabilirsiniz!

Yapı işlerinde risk analizi nedir Haberi

Yapı işlerinde risk analizi nedir
Yapı işlerinde risk analizi nedir?

Bilindiği üzere işçi çalıştıran tüm işyerlerinde risk analizi yapılması İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile zorunlu tutuluyor. Bu kapsammda yap işlerinde de risk analizi yapılması gerekiyor. İnşaatlarda meydana gelebilecek tehlikeler, tehlikelerin dereceleri, tehlikelerin öncelik durumu, riski ve alınması gereken önlemler gibi detayların risk analizinde belirtilmesi gerekiyor. 


Risk analizi; konu hakkında deneyim ve eğitim sahibi, objektif yaklaşıma sahip risk mühendislerince ilgili tesisin tehlike riski yönünden teftişi ve raporlanmasına deniyor. 


Yapı işlerinde alınacak asgari iş sağlığı ve güvenliği şartları, Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliğinde yer alıyor. Yönetmelik esaslarına göre, işverenin, yapı işlerinde, Kanunun 4 üncü maddesinde belirtilen yükümlülüklerinin yanında aşağıdaki hususları da sağlaması gerekiyor;


a) Yapı alanının düzenli tutulmasını ve yeterli temizlikte olmasını,


b) Yapı alanındaki çalışma yerlerinin seçiminde;...