23 / 12 / 2024

Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması yönetmelik

Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması yönetmelik

Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Teklif ile müteahhitlik sektöründe yeni düzenlemelerin yapılması planlanıyor.

Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik!

Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, bugünkü 31263 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Müteahhitlere ihale kriteri!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, ‘Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelik’ Mart'ta Resmi Gazete’de yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Her isteyenin istediği yapı işine girmesine engel olacak yönetmelik ile müteahhitler sınıflandırılıyor...

Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtların Tutulması Hakkında Yönetmelik!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bugünkü 30702 sayılı Resmi Gazete'de Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtların Tutulması Hakkında Yönetmelik yayımlandı. 

İnşaat sektöründeki 'sınıflandırma' yöntemi mühendislerin önüne taş koyuyor! Yönetmelik yeniden düzenlenmeli

Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması, metrekaresine ve niteliğine göre inşaatların teknik ve maddi yeterliliğe sahip müteahhitler tarafından yapılabilmesini sağlamak için 2019 yılında yürürlüğe girdi. Fakat bu sistemin, mühendis ve mimarların önünü kestiği ortaya çıktı.

Ev sahiplerinden 'yüzde 25 sınırlamasının kaldırılması hataydı' açıklamasına tepki yağdı!

Kiraya yüzde 25 zam sınırı, 1 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla kaldırıldı ancak taraflar arasında yaşanan sorunlar tam anlamıyla çözülmüş değil. Konu ile ilgili uzman isimlerin açıklamaları peş peşe gelmeye devam ediyor. Peki yüzde 25 zam sınırı mı hatalıydı, kaldırılması mı? Ev sahipleri neler söyledi

Perakendecilerden kira artışına sınırlandırma talebi geldi!

Türkiye Perakendeciler Federasyonu'ndan kira artışları ile ilgili "Kira artış oranlarının senelik enflasyon oranlarına endekslenerek belirli bir üst sınırla sınırlandırılmasını, böylece perakendecilerin kira maliyetlerini öngörülebilir ve sürdürülebilir bir düzeyde tutmalarını talep ediyoruz" dedi.

Perakendeciler kiralarda üst sınır talep ediyor!

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Düzgün yaptığı açıklamada perakendecilerin kira maliyetlerini öngörülebilir ve sürdürülebilir bir düzeyde tutmak için kira artışlarının sınırlandırılmasını istediklerini belirtti.

Kiralarda 25 sınırının kaldırılması fahiş artışlara neden olmayacak!

Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş yaptığı açıklamada kiralarda yüzde 25 artış sınırının kaldırılmasının fahiş artışa neden olması beklenmediğini belirterek, "Kiralarda büyük köpük etkisini kaybetti." dedi.

CHP'li Fethi Açıkel: Kiralarda yüzde 25 sınırının kaldırılması dengelenme değil dalgalanma yaratacak!

CHP Milletvekili Fethi Açıkel son günlerde sık sık gündeme gelen kira artışları ile ilgili olarak yaptığı açıklamada yüzde 25 kira artış sınırının kaldırılmasının beklendiğinin aksine kiralarda bir dengelenme değil yeni bir dalgalanma yaratacağını söyledi.

Vatandaşlardan kiralara yüzde 25 zam sınırının kaldırılmasına tepki: Kiralar çok yüksek, iyi bir şey olmaz! 

1 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla, konut kiralarına yüzde 25 zam uygulamasının kaldırılması bekleniyor. Peki kirada oturan vatandaşlar bu durumu nasıl karşıladı? İşte vatandaşların yüzde 25 zam sınırı ile ilgili açıklamaları...

Buğra Gökce: Kirada yüzde 25 zam sınırının kaldırılması konut krizini çözmez!

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Buğra Gökce, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda kiralarda yüzde 25 zam sınırının kaldırılmasının konut krizini çözmeyeceğini belirtti.

10 müteahhitten dokuzunun vasıfsız olduğu ortaya çıktı!

“Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması” yönetmeliği kapsamında derecelendirilen müteahhitlerin sadece yüzde birlik bölümünün üst grupta yer aldığı ortaya çıktı. Sektördeki mesleki ve teknik yetersizlik de oldukça tepki çekti. İşte detaylar....

Yüzde 25'lik sınırlandırma kira artışını hızlandırdı!

Ev sahibi kiracı kavgaları hız kesmeden devam ederken, Ekonomist Tunç Şatıroğlu, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "kira artışının yüzde 25 ile sınırlandırılmasıyla kiraların artışı yavaşlayacağı yerde daha da arttı." ifadelerini kullandı.

Bodrum Altaş Otel oda sayısını artırıyor! 1 milyon 175 bin liraya mal edilecek! 

Erdem Mühendislik tarafından, 40 oda, 80 yatak inşa edilerek faaliyetine başlanılan Altaş Otel San ve Tic. A.Ş oda sayısını artırıyor. 

Mühendisler ve mimarlar için sınıflandırma kriteri önerisi!

İnşaat sektöründe 4 yıl boyunca yürürlükte olan sınıflandırma kriterlerinin, sektör için yararlı olduğunu aktaran Karmar İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş, şimdi bu kriterlerde mimar ve mühendisler gözetilerek yeni bir düzenleme gerçekleşirse kalitenin artacağını söyledi.

Deprem bölgesinde yarı devlet destekli projeye başlanıyor! Evini kendin yap projesinde yarısını devlet hibe ediyor! 

Depremden etkilenen 11 ilin hızla kalkındırılması için proje çalışmaları devam ediyor. Vatandaşların evlerine, esnafların ise iş yerlerine hemen kavuşması için dönüşüm projeleri detayları belli oldu.  TOKİ rezerv alanı haricinde depremden zarar gören evlerin yerine konut yapılabilecek. 

Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması yönetmelik Haberi

Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması yönetmelik

Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Komisyonda görüşmeleri devam eden kanun teklifi ile yapı müteahhitlerinin; ekonomik, mali, mesleki ve teknik yeterliklerine göre sınıflandırılarak yetki belgesi numarası verilmesine, kayıtlarının tutulmasına, belge numaralarının veya gruplarının iptaline ilişkin usul ve esasların belirlenmesi öngörülüyor.

GENEL GEREKÇE 

Ülkemizde yaşanan depremler ve olası depremler konunun ulusal güvenlik sorunu haline geldiğini göstermektedir. Ülkenin kentsel gelişimde, inşaat kriter ve kanunlarında birincil sorumlu kanun koyucudur, yani devlettir. 1999 yılından başlayarak günümüze kadar devam eden depremlerde müteahhitlik mesleğinin de sorgulanmasına yol açmıştır. Söz konusu meslek yönetmeliklerle düzenlense de bu konuda temel yasaya ihtiyaç olduğu açıktır. Ne yazık ki, ülkemizde bir çok yapı izni, yetki, işlem sadece kağıt üzerinde yapılan sembolik bir prosedür haline gelmiş durumdadır. 

Müteahhitlik yapma...