09 / 05 / 2024

yeni Tüketicinin seçimlik hakları

yeni Tüketicinin seçimlik hakları

Tüketicinin, sözleşmenin kurulduğu tarihte ayıptan haberdar olduğu hallerde sözleşmeye aykırılık söz konusu olmuyor. Bunların dışındaki ayıplara karşı tüketicinin seçimlik hakları saklıdır. Peki, tüketicinin seçimlik hakları nelerdir?

Dacia Duster'dan bile ucuza Volkswagen Yeni T-Cross ve Taigo fırsatı! Fiyatı görenler bayilere koşuyor!

Volkswagen, Türkiye'deki pek çok SUV tutkunun gözde modelleri arasında yer alan Yeni T-Cross ve Taigo modellerinin fiyatlarını açıkladı. Yeni T-Cross ve Taigo'nun bazı Dacia Duster modellerinden bile ucuz olduğu görüldü.

Konut satışları neden geriledi? Seçim ve deprem piyasayı nasıl etkiledi? Sektör temsilcileri tek tek açıkladı!

Tüketicinin yatırımda ‘güvenli liman’ gördüğü konut sektöründe satışlar nNisan ayında sert geriledi. Sektör temsilcileri, düşüşün sebebini “Seçim sürecinde ‘bekle-gör’ dönemi, krediye erişimin neredeyse imkansızlaşması ve arz sıkıntısının fiyatlar üzerindeki baskısı” şeklinde işaret etti. 

Elektrikli araç mı hesaplı, dizel mi? İşte yanıtı

Yerli elektrikli otomobil Togg'un satışa sunulması, Tesla'nın Türkiye'ye geleceğini açıklaması ve diğer markaların da yeni elektrikli modellerini Türkiye'ye getirmek için gün sayması, tüketicinin karşısına hiç olmadığı kadar çok alternatif yaratıyor. Peki dizel araçlar mı hesaplı yoksa elektrikli ar

Gümüş yatırımcıları ters köşe olacak! İslam Memiş sır gibi sakladığı yeni tüyosunu açıkladı! Çok yükselecek! 

Altın ve piyasa uzmanı İslam Memiş, gümüş yatırımcılarını üzecek açıklamalarda bulundu. Gümüş yatırımcıları ters köşe olacak! İslam Memiş sır gibi sakladığı yeni tüyosunu açıkladı! Çok yükselecek! 

Maaşa zam tüketicide güveni yükseltti!

Yeni yılda maaşlara yapılan zamlar, tüketicinin güvenini tazelerken, güven endeksinde yükselmeye neden olurken, üretici tarafından ise özellikle perakende ticarette bir önceki aya göre güven yüzde 1.0 azalma gösterdi.

Ünlü İngiliz gazetesi FT’den, Türkiye seçimleri hakkında iddia!

Dünyanın et etkin gazetelerinden İngiliz Financial Times gazetesinden Türkiye’nin 2023 yılında yaşayacağı seçimlerle ilgili tahmin yaptı.

Morgan Stanley'den yeni Türkiye'ye not!

Morgan Stanley ekonomistleri, Türkiye ziyareti sonrasında paylaşılan bir notta, politika yolu görünürlüğü sorunları nedeniyle seçim sonrasında makro dengesizliklerin azalma ihtimalinin `sınırlı' olduğunun altını çizdi.

NielsenlQ araştırdı: Fiyat artışları tüketicinin cebine yük oluyor

Küresel araştırma şirketi NielsenIQ tarafından yapılan araştırmaya göre bozulan fiyat istikrarın gıdaya yansıdığı ve tüketicinin cebine yük olmaya başladığını ortaya koyuyor.

Philips'ten yakmama garantili yeni ütüler! 16 Ekim 2022 fiyat listesi... 

Ütü teknolojisi gelişirken yeni nesil ütüler ütü yapanların en büyük korkusunu ortadan kaldırıyor. İşte yeni ürünler ve fiyatları...

Yeni Fiesta göz kamaştırıyor! Ford Fiesta 13 Ekim 2022 fiyat listesi

Yeni Ford Fiesta; Seçilebilir Sürüş Modları, Geri Görüş Kamerası ve pek çok yeni özelliğiyle şehirde sürüş deneyimine yeni bir keyif katıyor. Eylül ayında zam yapmayan Ford, yeni Fiesta için zam kararı aldı.

Tüketici haklarında yeni düzenleme 1 Ekim’de geliyor! Tüketicinin hakları genişliyor!

Yeni tüketici düzenlemesinin 2 gün sonra yürürlüğe girmesiyle kredi sözleşmelerinden mesafeli satışlara ve satış sonrası hizmetlerden tüketici hakem heyetlerine kadar pek çok konuda yeni bir dönem başlayacak.

Volkswagen Yeni T-Roc fiyatları şu an ne kadar? En uygun fiyatlı T-Roc kaç lira? İşte 7 Eylül 2022 fiyat listesi...

Volkswagen Yeni T-Roc, Eyül fiyatları henüz açıklanmadı. Herkesin araştırdığı aracın fiyatları Ağustos ayı ile aynı kaldı. İşte 7 Eylül 2022 fiyat listesi...

Milyonların gözbebeği Volkswagen Yeni T-Roc Ağustos fiyatları resmen açıklandı! 14 Ağustos 2022 fiyat listesi

Volkswagen Yeni T - Roc Ağustos fiyatları resmen belli oldu. Peki Volkswagen Yeni T - Roc fiyatları kaç TL oldu? En ucuz T - Roc ne kadar? İşte 14 Ağustos 2022 fiyat listesi...

yeni Tüketicinin seçimlik hakları Haberi

yeni Tüketicinin seçimlik hakları

Tüketicinin seçimlik hakları nelerdir?

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun gereğince, tüketicinin, sözleşmenin kurulduğu tarihte ayıptan haberdar olduğu veya haberdar olmasının kendisinden beklendiği hâllerde, sözleşmeye aykırılık söz konusu olmaz. Bunların dışındaki ayıplara karşı tüketicinin seçimlik hakları saklıdır. Peki, tüketicinin seçimlik hakları nelerdir?


Ayıplı Mallar

Tüketicinin seçimlik hakları

MADDE 11 – (1) Malın ayıplı olduğunun anlaşılması durumunda tüketici;

a) Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme,


b) Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme,


c) Aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme,


ç) İmkân varsa, satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme,

seçimlik haklarından birini kullanabilir. Satıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür.


(2) Ücretsiz onarım veya malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi hakları üretici veya ithalatçıya karşı da...