24 / 07 / 2024

Zemin cinsleri nelerdir

Zemin cinsleri nelerdir

Zemin cinsleri nelerdir? Yapı zeminleri nelerdir? Gibi sorularınızın yanıtını bulmak için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Zemin katta oturmanın dezavantajları!

Zemin katta oturmanın dezavantajları kişiden kişiye değişebileceği gibi, yer aldığı apartmana göre de değişkenlik gösteriyor. Peki, Zemin katta oturmanın avantajı var mıdır? Zemin katta oturmanın dezavantajları nelerdir?

Zemin katta oturanların hakları!

Apartmanda bağımsız bölümlerin sahipleri, kat maliki olup; apartmanda eşit hak ve sorumluluklara da sahip olmuş oluyor. Peki, zemin katta oturanların hakları nelerdir? Çatı katında oturanların hakları nelerdir?

Zemin etüd raporlarının hazırlanmasına ilişkin esaslar!

Yer altı tabakalarının durumlarını, konumlarını, hangi tür jeolojik yapıdan olduklarını incelemek için zemin etüdü çalışmaları yapılıyor. Peki, Zemin etüd raporlarının hazırlanmasına ilişkin esaslar nelerdir?

Zemin etüdü ekipmanları nelerdir?

Zemin etüdü; arsaya ait yer altı tabakalarının durum konum gibi özelliklerinin doğal afetlere karşı vereceği tepkilerin ölçülmesi için yapılan çalışmalara zemin etüdü çalışmaları deniyor. Peki, zemin etüdü ekipmanları nelerdir?

Zemin etüdü çeşitleri nelerdir?

Bir arsaya ait yer altı tabakalarının durum, konum, jeolojik yapı türü, derinlik, kalınlık, yoğunluk gibi özelliklerini deprem karşısında göstereceği tepkiyi tespit etmek için zemin etüdü çalışmaları yapılıyor. Peki, zemin etüdü çeşitleri nelerdir?

Tesviye işlemleri nelerdir?

Tesviye, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde belirtilen esaslara göre kazı veya dolgu yapılmak suretiyle arsanın kazandığı son zemin durumuna deniyor. Peki tesviye işlemleri nelerdir? Tesviye işlemi nasıl yapılır?

Ev alım satım işlemleri nelerdir?

Bir ev satıcısı ya da alıcısı olduğunuzu farz edelim. Bu durumda satıcı olarak yapılması gerekenler nelerdir? Alıcı olarak yapılması gerekenler nelerdir? Ev alım satım işlemleri nelerdir? İşte tapuda izlenecek yol...

Orman ve Su İşleri Uzmanının görevleri nelerdir?

Orman ve Su İşleri Uzmanlarının ve uzman yardımcılarının görev ve sorumlulukları nelerdir? Orman ve Su İşleri Uzmanlarının ve uzman yardımcılarının yetkileri nelerdir? İşte yönetmelikte yer alan maddeler...

Koruma kurullarının görevleri nelerdir?

Arkeoloji, sanat tarihi, müzecilik, mimari ve şehir plancılığı konularında uzmanlaşmış; Bakanlıkça seçilen temsilciden meydana gelen Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma kurularının görevleri nelerdir? İşte yanıtı..

Bayındırlık bakanlığının görevleri nelerdir?

Bayındırlık bakanlığı yönetim kurulu, işletmenin en üst karar organı olup beş üyeden oluşur. İşletme hizmetlerinin bu Yönetmelikte yer alan esaslar çerçevesinde yürütülmesini sağlar. Peki bayındırlık bakanlığının görevleri nelerdir?

Belediyenin giderleri nelerdir?

Belediyenin giderleri nelerdir? Belediyeler elde ettikleri gelir kaynaklarını hangi harcamalarda kullanıyor? İşte 5393 sayılı Belediye Kanunu kapsamında sıralanan belediyenin yapmış olduğu gider listesi bu haberde...

Belediye başkanının özlük hakları nelerdir?

Belediye idaresinin başı ve belediye tüzel kişiliğinin temsilcisi olan belediye başkanının özlük hakları nelerdir? Belediye başkanının görev ve yetkileri nelerdir? İşte Belediye Kanununda bulunan esaslar...

İmar ile ilgili harçlar nelerdir?

İmar ile ilgili harçlar nelerdir? Harçlar; ilk parselasyon, ifraz ve tevhid, plan ve proje tasdiki, zemin açma ve toprak hafriyatı izni yapı izni ve denetlenmesi ile yapı kullanma izni karşılığında tahsil ediliyor...

Zemin cinsleri nelerdir Haberi

Zemin cinsleri nelerdir

Zemin cinsleri nelerdir?

Yer kabuğundaki kaya parçalarının ayrışması sonucu "Zeminler" meydana geliyor. Bir diğer ifade ile üzerine gelen yapı yüklerini kendi doğal yapısını bozmadan, emniyetli olarak taşıyıp kendinden aşağıda kalan tabakalara belli bir düzen içerisinde aktaran zeminleri ifade ediyor.


Yapı zemini

Yapı güvenliği açısından doğrudan ya da belli sağlamlaştırma işlemleri uygulandıktan sonra yeterli dayanım kazandırılmış zeminler yapı zemini olarak karşımıza çıkıyor.


Zemin cinsleri nelerdir?

Zeminin cinsleri, teşekkül ve kazı güçlüğü bakımından toprak zeminler, küskülük zeminler, kaya zeminler ile batak ve balçık zeminler olmak üzere 4 sınıfta toplanıyor.


1- Toprak zeminler

Toprak zeminler, yumuşak toprak zeminler ve sert toprak zeminler olmak üzere kendi içinde 2'ye ayrılıyor.

*Yumuşak Toprak: Bel küreği ve kürekle kazılabilen gevşek toprak, bitkisel toprak, gevşek kum ve benzeri zeminlere deniyor.

*Sert Toprak: Kazmanın yassı ve ara...