12 / 05 / 2024

GYODER'den kiraları düşürecek 'Yeni Konut Modeli'

GYODER'den kiraları düşürecek 'Yeni Konut Modeli'

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği emlak piyasasında denge sağlamak amacıyla yeni bir proje başlattı. Proje kapsamında kiraların düşürülmesi hedefleniyor. İşte detaylar...



KÖİ MODELİNİN AVANTAJLARI

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre, Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) Araştırma Merkezi Başkanı Dr. Eyüp Vural Aydın da söz konusu Kamu Özel İşbirliği modelinin avantajlarına değindi. Dr. Eyüp Vural şunları kaydetti: “Söz konusu bu modelin hem kamuya hem özel sektöre hem de vatandaşa sağladığı çok fazla yarar bulunuyor. Kamu Özel İşbirliği sisteminin kamu tarafına sağladığı avantajlar, özel sektörün becerilerinden maksimum yarar sağlanması, maliyetlerin düşürülmesi, projelerin hızlı bir şekilde tamamlanması ve mülkiyetin kamuda kalması olarak sıralanırken, özel sektöre sağlamış olduğu avantajlar da uzun soluklu sözleşmelere imza atma ve yatırım fırsatı, zorlu imar planı-ruhsat gibi süreçlerin olmaması ve kamu ile iş birliği yaratma kültürünün kazanılması şeklinde sıralanabilir. Hiç şüphesiz en büyük yarar son kullanıcıya sağlanıyor. Vatandaşlar piyasa dalgalanmalarından etkilenmeden kiracı olarak kalabilecek, kredi kullanmadan ev sahibi olabilme imkânı elde edecek ve harcanabilir gelirlerinin yüzde 30’unu barınmaya verecekleri için yaşam standartları da yükselecek.”

GYODER den kiraları düşürecek Yeni Konut Modeli

MODELİN FİNANSMANI NASIL SAĞLANACAK?

Paylaşılan detaylara göre, GYODER Başkan Yardımcısı Sertac Karaağaoğlu da yaptığı açıklamada söz konusu modelin finansmanı konusunda iki opsiyon olduğunu kaydererek, “Birincisi banka finansmanı. Kamu otoritesi arsayı 49 seneliğine tahsis eder. Belirlemiş olduğu bedele göre yapım-kiralama-işletme ihalesine çıkar. İşi alan şirket, söz konusu arsanın üst hakkı ipoteği karşılığında bankalardan kredi kullanır ve işi yapar, bağımsız bölümler oluşur. Üst hakkı sahibi, evi 49 seneden kalan süre kadar kullanır. Konutları kiralayarak tahsil ettiği kira tutarları ile de kredisini öder. 2.si de sermaye piyasaları. Burada da kamu otoritesi arsayı 49 seneliğine tahsis eder. Belirlemiş olacağı bedele göre yapım-kiralama-işletme ihalesine çıkar. İşi alan şirket de yapım bedeli+kâr için gayrimenkul sertifikası ihracına çıkar. SPK’nın onayı çerçevesinde her bir metrekare için bir sertifika ihraç ederek sağlayacağı finansmanla da işi yapar. Ayrıca her sertifika sahibi, kendine ait metrekarede 49 sene ikamet eder. Sertifikalar borsada hisse senedi gibi sürekli işlem görür, ta ki 49 sene tamamlanıncaya kadar… Biz yalnızca kira fiyatlarının değil edinme fiyatının da aşağıya inmesini hedefliyoruz. Üstelik sunduğumuz 2 opsiyon da modelimizin uygulanabilirliğini güçlendiriyor” diye konuştu. 

Yine verilen bilgiye göre, Prof. Dr. Ali Hepşen de menkul kıymet ihracına değinerek, “Söz konusu bu proje kapsamında özel sektörün ihtiyaç duymuş olduğu finansmanın kira gelirlerine dayalı menkul kıymet ihracı üzerinden temin edilmesinin sağlanması gerekiyor. İhraç edilecek olarak menkul kıymetlerin uzun vadeli yatırım strateji hedefi taşıyan bireysel emeklilik şirketleri tarafından portföylerine dahil edilmesi teşvik edilmesi gerekiyor” dedi.

GYODER den kiraları düşürecek Yeni Konut Modeli

GYODER YENİ KONUT MODELİ NASIL ÇALIŞACAK?

Kamu sözleşme süresi boyunca (20 sene ve üzeri) belirlenmiş olan arsayı izin ve imar süreçleri tamamlanmış, ruhsatlandırılmaya hazır ya da ruhsatı alınmış şekilde hazırlar. 
Özel sektör, bir yarışmayla rekabet ederek söz konusu ilgili arsaya teklif verir ve en iyi teklifi veren de kazanır. Şirketler minimum sene üzerinden yarışabilir.
Devri almış olan özel sektör, proje için Özel Amaçlı Şirket (ÖAŞ) kurar.
Ticari üniteler için ise herhangi bir kısıtlama uygulanmaz. Serbest piyasa koşullarında kira tutarı belirlenip, görevli şirket tarafından tahsilat ve kiralaması gerçekleştirilir.
Evlerde kiralama yapabilecek olma kriterleri ise devlet tarafından belirlenir. 
Kira ücretleri de yine devlet tarafından belirlenir.
Eğer kira sözleşmeleri istenirse 3 sene ve daha üzeri de olabilir.
Sözleşme süresinin sonunda söz konusu konutların mülkiyet hakkı devlete devredilecek.
Kamu özel sektör iş birliği modeline uygun şekilde; Özel Amaçlı Şirket  finansmanı bulur, tasarım, inşaat, bakım ve onarımı yapar. 
Kamunun görevi; resmi tarafta arsa tahsisi, plan yapımı ve altyapıyı hazırlar.

Kredi kartı ve ticari kredi faizlerinde üst limitler yükseldi! 1 Ağustos itibarıyla geçerli olacak!

Aksa Enerji, Türkiye ile KKTC arasına denizaltı kablosuyla enerji köprüsü kuruyor!

TCMB reeskont kredisi limitini 5 kat artırdı!

6 ayda 210 milyon dolarlık mercimek ihraç ettik!

 


Geri Dön