12 / 05 / 2024

GYODER'den kiraları düşürecek 'Yeni Konut Modeli'

GYODER'den kiraları düşürecek 'Yeni Konut Modeli'

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği emlak piyasasında denge sağlamak amacıyla yeni bir proje başlattı. Proje kapsamında kiraların düşürülmesi hedefleniyor. İşte detaylar...



‘DÜNYADA YİNE ÖRNEK BİR İŞE İMZA ATABİLİRİZ’

Yaptığı açıklamada ülkemizin senelik yaklaşık olarak 1.5 milyon konut satışı ile Avrupa’da birinci, OECD ülkeleri arasında da 2. büyük pazar olduğunu anımsatan GYODER Başkan Yardımcısı Neşecan Çekici ise son zamanlarda sık sık gündeme gelen konut açığı ile ilgili de önemli açıklamalar yaptı. Neşecan Çekici açıklamasında: “Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıklamış olduğu söz konusu verilerde ev sahipliği oranının yüzde 56,7’ye (AB ortalaması yüzde 70) düştüğünü görüyoruz. Söz konusu bu oran 2000’li yıllarda yüzde 65’in üzerindeydi. Açıklanan detaylara göre, yine bu sürede senede evlenen çift sayısı 550 binlerden 600 binlere doğru çıkıyor.

GYODER den kiraları düşürecek Yeni Konut Modeli

Açıklanan rakamlara göre, boşanmalarda da 90 binlerden 180 binlere doğru bir yükseliş yaşanıyor. Yine açıklanan rakamlara göre, 2022 yılı itibariyla tek kişilik hane halkı sayısı 5 milyonu geçti. Söz konusu bu istatistikler, konut sektöründe de arzı baskılıyor. Bir de kiralık konut sektöründe oluşan bir baskı bulunuyor. Artık ‘hayalet evler’ denilen bir gerçek bulunuyor. Söz konusu bu rakamın 700 bin civarı olduğunu tahmin ediyoruz. Tabii, burada konutlarını kiraya vermek istemeyenler de var, yüzde 25 kira artışı düzenlemesini neden gösterenler de… Ancak tüm bunlardan daha öte olarak bir de ‘deprem’ gerçeğimiz bulunuyor. Ülkemizin sağlıkta, altyapıda imza attığı başarılı kamu-özel iş birliği (KÖİ) modelini tüm dünya konuşuyor. Eğer söz konusu bu modeli konut sektöründe de uygulayabilirsek, dünyada yine örnek bir işe imza atılacak.” 

Yaptığı açıklamada dünyada ve Türkiye’de konuta erişim konusunun büyük bir sorun teşkil ettiğine değinen Doç. Dr. Serhat Başdoğan da “Ülkemizde şehir merkezinde 60 metrekare bir konutu satın alabilmek için bir ailenin ihtiyacı olan yıl ortalaması 1985’te 6.8 iken söz konusu bu süre bugün 10 senenin üzerinde” dedi.


Geri Dön