28 / 04 / 2024

Haftada 4 gün mesaiye geçtiler! Üstelik maaş da aynı kalıyor!

Haftada 4 gün mesaiye geçtiler! Üstelik maaş da aynı kalıyor!

Belçika’da tam zamanlı bir işte haftada 5 gün yerine 4 gün mesai yapabilmeye imkan sağlayan yeni düzenleme 20 Kasım’da hayata geçiriliyor.



Bütün çalışanların hayallerini süsleyen uygulama Belçika'da gerçek oluyor. Tam zamanlı işlerde çalışan kişiler, yeni düzenleme ile haftada 5 gün yerine sadece 4 gün çalışacaklar. Ancak bu düzenlemeye göre çalışanların saat sayısı, maaşları ve sosyal hakları aynı kalacak. Çalışanlar 5 günde yapmaları gereken işi 4 günde yapacak.

Federal hükümetin geçtiğimiz Haziran ayında kabul ettiği yeni iş gücü anlaşması, resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yeni düzenleme daha iyi bir iş ve daha iyi yaşam dengesi sağlamayı amaçlıyor. Bu düzenleme, 20 Kasım 2022 tarihinden itibaren özel sektör çalışanlarına 5 yerine 4 gün mesai hakkı sunuyor.

Kamu sektöründeki daha farklı çalışma şartları nedeniyle uygulama daha çok özel sektör çalışanlarını kapsıyor.

Belçikalı kamu yayıncısı VRT’ye göre, bilişimden, metal ve gıda sektörüne kadar neredeyse her kesimden çalışan bu mevzuat kapsamında yer alıyor.

Haftada 5 yerine 4 gün mesai  zorunlu değil, çalışanların isteğine bağlı olacak. İşveren bu konuda zorlamada bulunmayacak.


Geri Dön