İBB'nin hızlı tarama testinde talep patlaması! 76 bin İstanbullu başvurdu!
İBB’nin ücretsiz olarak yaptığı hızlı tarama testini binalarına yaptırmak için başvuranların sayısı, Kahramanmaraş depremlerinin ardından 76 bini gördü. İşte hızlı tarama ile ilgili son dakika gelişmeleri...
Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; bu yöntemin 10 kata kadar olan binalarda da uygulanabileceğinin altını çizen İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Özlem Tut, 2000'den sonra inşa edilen binaların daha önce başvuramadığını, ancak artık bu noktada da çok fazla başvuru aldıklarını belirtti.
Açıklamasında "Bu hafta itibarıyla bu başvuruları da değerlendirmeye alacağız. Ancak 2000 yılı öncesi inşa edilmiş yapılar bizim kırılgan yapı stokumuzu oluşturuyor. Başvuruları, bu yapıları önceliklendirerek değerlendireceğiz" ifadelerine yer veren Özlem Tut, kiracılarla ilgili de yoğun taleplerin geldiğini aktararak, sistemin buna göre güncellendiğine ve kiracıların da başvurularının alınacağına dikkat çekti.
İBB'nin daha önce açıkladığı, durduğu yerde çökecek kadar kötü durumda olduğu belirlenmiş olan yaklaşık 10 bin kişinin yaşadığı 318 bina ile ilgili de açıklamalarda bulunan Tut, "Bu binalar hızlı tarama sonucunda ‘D' ve ‘E' grubu dahi çıkmayıp hiçbir deprem yükü taşıma kapasitesi olmayan, durduğu yerde çökme ihtimali bulunan binalardı. Bu binaların kentsel dönüşüm süreçlerini hızlandırmak ve hızlıca tahliyelerini sağlamak için kira yardımımızı 4 bin 500 lira olarak belirledik" şeklinde konuştu ve bu binalardaki maliklerin de kiracıların da yardımdan faydalanabileceğinin altını çizdi.
318 binayla ilgili işlemlerin birkaç aydır sürdüğünü de dile getiren Özlem Tut, "İlkini Kahramanmaraş depremlerinden 3 gün önce yıktık. Şubat ayının 2'siydi. Diğer binalarla ilgili de içerisinde yaşayanlara bina bilgilendirmesini yaptık. İlçe belediyeleriyle ortak toplantılar düzenledik" diyerek şimdi yenileme, tahliye süreçlerinin devam ettiğini aktardı.
Tarama yapan ekiplerin deprem sebebiyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın emrinde Gaziantep’te hasar tespit çalışmalarından bu hafta döndüğüne de dikkat çeken Tut, tüm ekibin şu an sahada tarama çalışmalarına yönlendirildiğinin altını çizerek, hızlı tarama başvurularını hızlıca yanıtlayacaklarını söyledi.
"Şu an yaptığımız hızlı tarama yöntemiyle bina incelemesi 6306 sayılı yasa kapsamında riskli yapı ilan edilmeden bir önceki aşamadır. Bina risk grubunda çıkarsa, ‘Binanızda yenileme ve güçlendirme ihtiyacı olabilir" ifadelerini kullanan Özlem Tut, 'Lütfen 6306 sayılı yasa kapsamında gerekli süreçleri başlatın' şeklinde bilgilendirmeyi yaptıklarını aktardı.
İMKON'DAN yapıların depremden az zarar görmesi için 10 öneri!