02 / 05 / 2024

İbrahim Mart: Asansörlerin yüzde 60'ı kayıt dışı!

İbrahim Mart: Asansörlerin yüzde 60'ı kayıt dışı!

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mart: "Türkiye'de kayıt altına alınmayan asansör sayısı yüzde 60'larda. Kayıtlı olanlarda yapılan iyi bir denetim oranı ise ancak yüzde 10'ları buluyor" dedi




TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mart: "Türkiye'de kayıt altına alınmayan asansör sayısı yüzde 60'larda. 

Kayıtlı olanlarda yapılan iyi bir denetim oranı ise ancak yüzde 10'ları buluyor." Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası (MMO) Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Mart, Türkiye'de kayıt altına alınmayan asansör sayısının yüzde 60'larda olduğunu belirterek, kayıtlı olanlarda denetim oranının da ancak yüzde 10'lan bulduğunu söyledi. 

İstanbul'un Mecidiyeköy semtinde 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan kazarım yeniden gündeme getirdiği asansörlerde balam ve kontroller yeterli görülmüyor. Mart, "Nasıl ki bir aracın fenni muayene tarihi gelmeden bu işlemin yaptınlmasına özen gösteriliyorsa günlük yaşamda sıkça kullanılan asansörlerle ilgili de benzer anlayışın hakim olması gerekiyor" dedi. 


YÜZDE 80'İ SAKINCALI

 Yerel yönetimlere asansör kazalarında can kaybını önlemek için büyük görevler düştüğünü söyleyen Mart, "Türkiye'de kayıt altına alınmayan asansör sayısı yüzde 60'larda. Kayıtlı olanlarda yapılan iyi bir denetim oranı ise ancak yüzde 10'lan buluyor. Elimizdeki raporlara göre yaklaşık olarak ifade etmek gerekirse denetlenenlerin yüzde 80'i sakıncalı durumda" diye açıkladı. 


DENETLEYENİ MÜTEAHHİT KENDİSİ BELİRLİYOR 

Konuyla ilgili bir açıklama da MMO  İzmir  Şubesi 23. Dönem Başkanı Mehmet Özsakarya'dan geldi. 

Özsakarya, inşaat firmasından talep gelmeden denetim yapamadıklarını, yapılarda denetim yapan şirketleri inşaat şirketlerinin kendisinin seçtiğini ve denetim şirketinin parasının da inşaat şirketi tarafından karşılandığını belirtti. Özsakarya, "Müteahhit parasını verdiği adama yapıyı denetletiyor" şeklinde konuştu, o bursa MMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Mart, asansörlerin yüzde 80'inin de sakıncalı durumda olduğunu söyledi. 


Yeni Şafak


Geri Dön