22 / 12 / 2024

İhale esasları nelerdir?

İhale esasları nelerdir?

İhale nedir ve nasıl yapılır? İhale esasları nelerdir? İhale duyurusu nasıl yapılır? sorularının cevaplarını merak ediyorsanız ve ihale konusu hakkında detaylı bilgi almak istiyorsanız haberimizin devamını inceleyebilirsiniz..



İhale nedir?


İhale; bir işi veya bir malı birçok istekli arasından en uygun koşullarda kabul edene bırakma, eksiltme veya arttırma işlemine deniyor. İhaleye kimler katılabilir? Kanuni ikametgâh sahibi olan, Türkiye'de tebligat için adres gösterebilen, gerekli nitelik ve yeterliliği haiz bulunan, yeterli teminat ve belgeleri verebilecek kişiler, ihalelere katılabiliyor.



İhale duyurusu nasıl yapılır?


İhale konusu olan bütün işler, ilan yoluyla duyuruluyorlar



İhale ilanı nereye verilir?


-Günlük gazete çıkan yerlerde: İhalenin yapılacağı yerde çıkan gazetelerden biri ile ihale gününden en az 7 gün önce olmak üzere en az bir defa duyurulur (İlânın ilk günü ile ihale günü hariç).


-Günlük gazete çıkmayan yerlerde: İlân, belirtilen süre içinde belediye yayın araçları ile yapılıyor ve bu işlemler bir tutanakla belgeleniyor.


Peki ihale esasları nelerdir?


Kalkınma ajansları mal, hizmet ve yapım işi satınalma ve ihale usul ve esasları Madde 4'te şöyle belirtiliyor;


Temel İlkeler


MADDE 4 - (1) Bu usul ve esaslarda belirtilen iş ve işlemlerin yürütülmesinde;


a) Ödeneği bulunmayan hiçbir iş için ihaleye çıkılmaması ve alım yapılmaması,


b) Yapılacak ihale ve satın alımlarda; ilgili ajansın bütün birimlerince, önceden planlama yapılması, hızlı karar alınıp uygulanması, ihtiyaçların en iyi şekilde, uygun şartlarla ve zamanında karşılanması, işlemlerin en hızlı şekilde sonuçlandırılması, kaynakların verimli kullanılması,


c) Satın alımlarda ve ihalelerde açıklık, saydamlık, güvenilirlik, hesap verilebilirlik, eşit muamele, rekabet ve gizliliğin sağlanması,


d) Satın alınacak mal, hizmet, yapım işlerinin iş icaplarına, Ajansı ilgilendiren mevzuata ve ticari teamüllere uygun bir tarzda ve bu düzenlemede yazılı usul ve esaslar çerçevesinde; kalite ve standarda uygunluk başta olmak üzere, uygun fiyat ve şartlarla mümkün ve faydalı olduğu oranda ilk elden satın alınması veya yaptırılması ve ihtiyaç bildiren birimlere ulaştırılması,


e) Her türlü harcama için ihale/satınalma yetkilisi talimatının ve onayının alınması,


f) İhale/satınalma işlerinde avans verilmemesi,


g) Ajans tarafından gerçekleştirilen ihale/satınalma kapsamında imzalanan sözleşme konusu işler için fiyat farkı ödenmemesi,

h) İhale iş ve işlemlerinde, bu usul ve esasların ekinde yer alan standart belge ve formların kullanılması,esastır.


(2) Merkezi Yönetim kapsamına giren idareler ile bunlara bağlı döner sermayeler, sosyal güvenlik kuruluşları, kamu iktisadi teşebbüsleri, kamu iktisadi kuruluşları, iktisadi devlet teşekkülleri ile bunların ortaklıkları veya mahalli idarelere ait kuruluşlar, özel kanunlarla kurulmuş ve kendilerine kamu görevi verilmiş tüzel kişiliğe sahip kurum ve kuruluşlar ile kamu bankalarından yapılan satınalımlarda, bu düzenlemede öngörülen ihale usullerine ilişkin hükümler uygulanmayabilir. Satınalma işlemleri yetki limitleri dâhilinde ilgili makamın vereceği karara göre bu kuruluşların genel satış şartları dâhilinde yapılacak sözleşme veya protokol ile doğrudan temin yoluyla gerçekleştirilebilir.

(3) Ajans 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ile 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu hükümlerine tabi olmadığından, mal ve hizmet alımı ile yapım işlerine ilişkin işi ihale edip etmemekte, kısmen ihale etmekte veya dilediğine kısmen veya tamamen vermekte serbesttir. Bu fıkra hükmünün ilan ve şartnamelerde belirtilmesi zorunludur.




Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com



Geri Dön