15 / 05 / 2024

İkinci el araçlara Rusya etkisi! Otomobil fiyatları...

İkinci el araçlara Rusya etkisi! Otomobil fiyatları...

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen ikinci el araç pazarı Rusya-Ukrayna savaşından olumsuz olarak etkilendi. Peki 2. el araç fiyatları ne oldu? İşte detaylar...



RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI ARABA FİYATLARINI NASIL ETKİLEYECEK?

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Ukrayna'ya saldıran Rusya'nın çelik üretiminde önemli rol oynayan kilit oyuncular arasında yer aldığını bildiren Aşçı, "Bu üretim süreçlerinde ortaya çıkan gazları komşusu Ukrayna’ya ihraç ediyor. Ukrayna’daki şirketler liman kentlerindeki özel tesislerde ayrıştırıp saflaştırarak neon ve benzer gazları elde ediyor. 2014'te Kırım'ın ilhakı zamanlarında da benzer bir kriz yaşanmış ve çip sektörü sorunlar yaşamıştı. Rusya’nın buradaki tesislere, altyapıya vereceği bir zarar veya üretimi durduracak potansiyel bir hamlede bulunması çip krizini derinleştirebilir" şeklinde konuştu.

İkinci el araçlara Rusya etkisi! Otomobil fiyatları...

Saim Aşçı konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada böyle bir durumda da dünyanın önde gelen çip üreticilerinin krizle karşılaşacağını söylerken, yine konuyla ilgili açıklamalar yapan sektör temsilcisi Ziya Alp Gülan da Rusya-Ukrayna savaşının çip krizinden daha çok nikel ve paladyum sıkıntısı yarattığını kaydetti. Yaptığı açıklamada nikelin elektrikli motorlarda, paladyumun içten yanmalı motorlarda kullanıldığını dile getiren Ziya Alp Gülan, maliyet artışına da değindi. Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada bir otomobilde bin ila 2 bin arası çip olduğunu kaydeden Ziya Alp Gülan sözlerini şu şekilde tamamladı: "Bütün elektronik parçaları ve elektronik güvenlik paketlerini kapsıyor. Savaşın, savaş silahları için de çip gereksinimi yaratmasından kaynaklı talep fazlasını henüz kestiremiyoruz. Yurt dışında ve ülkemizde bazı araçlar güvenlik sistemlerinin dışındaki aksesuara yönelik bazı özelliklerinden -start/stop gibi- vazgeçmeye başladı" 

Şubat ayının en çok tercih edilen otomotiv markaları belirlendi!


Geri Dön