İlaç sektöründen kurda artış talebi!
İlaç üreticileri ve tedarikçilerinin üye olduğu sivil toplum örgütleri, kurda artış talebinde bulundu. İşte detaylar...
Ekonomim'den Mehmet Kaya'nın haberine göre, İlaç üreticileri ve tedarikçilerinin üye olduğu sivil toplum örgütleri, kurda artış talebinde bulundu.
TEİS Başkanı Nurten Saydan da eczanelerin ilaçlara erişiminde sorunun sürdüğünü ifade ederek Euro kurunun güncel kur olarak hayata geçirilmesi talebini duyurdu.
İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS), Sağlık ürünleri Derneği (SURDER), Araştırmacı İlaç Firmaları derneği (AİFD), Türkiye İlaç Sanayi Derneği (TİSD) başkanlarınca ortak gönderilen söz konusu mektupta, geçen sene aralık ayında ilaç fiyat belirlemelerinde kullanılan Euro-TL değerinin 10,7577 olarak kaydedildiği, o tarihte Euro güncel kurunun yüzde 54’ü, bugünlerde ise yüzde 38’i düzeyine kadar gerilediği anımsatıldı.
Kur değerindeki değişiklik yanında Temmuz ayındaki ilave yükselişle beraber asgari ücrete yapılan artışın yüzde 107’ye çıktığını firmaların üretim maliyeti ve işletme giderlerinin yükseldiğine dikkat çekilen mektupta, bu durumun, hem ilaç firmalarının üretim ve ticari faaliyetleri hem de sağlık sisteminin sürdürülebilirliği konusunda ciddi kaygılar uyandırıldığı vurgulandı.
Söz konusu mektupta, "yukarıda bahsi geçen sebeple her türlü zor dönemde vatandaşların ilaçsız kalmaması için büyük özveri ile hareket eden ilaç sektörü temsilcileri olarak ilaç fiyatlarının belirlenmesinde esas alınan dönemsel Evro değerinin acil olarak ve makul bir düzeyde güncellenmesi ihtiyacı hususunu arz etmek üzere mümkün olması halinde Temmuz'un ikinci haftasında bir görüşme talep etmekteyiz" denildi.
TEİS ECZANELERİN RAHATSIZLIĞINI GÜNDEME TAŞIDI!
Konuya ilişkin Tüm Eczacı İşveren Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan yazılı bir açıklama da bulunarak, eczanelerin ekonomik olarak mevcut fiyat politikası sebebiyle zor durumda olduğunu, ilaca erişim sorunları bulunduğunu belirtti. Saydan açıklamasında, “Bizler küçük işletmeleriz, vergi veriyoruz, istihdam yaratıyoruz ve Sağlık Bakanlığı’ndan ilaç sektörünün son halkası olan eczanelerimizin yaşatılması gerektiğini unutmamasını, ekonomik koşulların gereği doğrultusunda İlaç Fiyat Kararnamesinde düzenleme yapması gerektiğini özellikle vurgulamak istiyoruz" diye ifade etti.
İlaç ve eczacılık hizmetinin devam etmesi ve insanların yaşatılabilmesi için eczanelerin de yaşaması gerektiğine dikkat çeken Saydan, bunun için de yeni bir yol bulmak zorunda olunduğunu belirtti.
Saydan son olarak, "Nasıl ki dünün güneşinde bugünün çamaşırı kurutulamazsa, 2009 yılının ekonomik şartlarına göre hazırlanan düzenlemelerle bugünün ilaç ve eczacılık hizmetlerini sürdürmek imkansızdır" açıklamasında bulundu.