19 / 05 / 2024

İnternette yurt dışından alışveriş kârlı mı zararlı mı?

İnternette yurt dışından alışveriş kârlı mı zararlı mı?

Yurt dışından ürün alan pek çok kişi Türkiye’de bulunmayan ya da daha pahalı olduğunu düşündükleri ürünleri satın alıyor ve bunun kârlı bir alışveriş olduğunu düşünüyor. Ancak durum gerçekten böyle mi?



Eskiden yurt dışından ürün almak isteyenler için 1.500 Euro’ya kadar bir sınır bulunuyordu. Eğer alışveriş Avrupa Birliği üyesi ülkelerden yapılıyorsa yüzde 18’lik oranda, diğer ülkeler için de yüzde 20 vergi ödemek gerekiyordu. Shitdelete.net’in haberine göre, mayıs ayından itibaren ise bu kural değişikliğe uğradı.  Mayıs itibariyle bu kural değiştirildi. Bundan böyle 150 Euro’dan daha az miktarda alışverişlerde, Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden satın alma yapıldıysa yüzde 30 oranında vergi uygulanıyor. Avrupa Birliği dahilindeki lokasyonlardan verilmiş siparişler içinse yüzde 18’lik vergi uygulaması devam ediyor.

ASTARI YÜZÜNDEN PAHALIYA GELEBİLİR

Eğer alışverişte 150 Euro’luk limit aşılırsa, 1.500 Euro’ya kadar alışverişlerde artık hızlı kargo seçeneği de zorunlu oldu. Ancak bu sınırın altında kalan alışverişler için yine eski vergilendirme geçerli.

Satın aldığınız ürünün türüne göre de Gümrük Vergisi, İlave Gümrük Vergisi, ÖTV ve KDV  benzeri ek vergilendirmeler de karşınıza çıkabiliyor. Elektronik, tütün, içki ve kozmetik ürünlerde hızlı kargo seçilse bile ithalinin yasak olduğu da bilinmeli.

Eğer ABD’den sipariş ettiğiniz örneğin 1.000 dolarlık bir ürün, kanun maddesindeki ek vergi uygulanacak ürünler arasında bulunuyorsa 200 Euro İlave Gümrük Vergisi’ne tabi oluyor. Buna ek olarak, 240 Euro’luk ÖTV ve 259 Euro’luk KDV’nin de ödenmesiyle, ürününüz yaklaşık 1.700 Euro’ya gelmiş oluyor.  1.500 Euo’luk limiti aşan alışverişler ise ticari mal ihracatı muamelesi görerek ödeyeceğiniz vergi de buna göre yükseliyor.

Aman dikkat! Şifreniz böyleyse ele geçirmeleri an meselesi… Bu listeyi kontrol edin!

Kredi çekenler dikkat! Kimse bu detayı bilmiyor! O parayı geri alabilirsiniz!

Aylık ev taksidi kaç lira olacak? Yeni Evim Kampanyası’ndan detaylar ardı ardına geliyor

Samsung Galaxy A32 128 GB Trendyol’da 7.467 TL! 4 Ocak 2023 Fiyat Listesi

Orta gelirliye konut kampanyası yarın belli oluyor! Faiz oranı kaç olacak?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön