15 / 05 / 2024

İntibak yasası için kollar sıvandı! Maaşı düşük emekliye 1.300 TL ek zam gelebilir!

İntibak yasası için kollar sıvandı! Maaşı düşük emekliye 1.300 TL ek zam gelebilir!

Sosyal güvenlik ve çalışma hayatına yönelik adaletsizlikleri gidermek için kolları sıvayan hükümetin EYT’den sonra maaşı düşük kalan emekliler için  intibak yasası çıkarma hazırlığında olduğu belirtiliyor.  Peki intibak nedir? Daha önce nasıl çıkarıldı? Kimler faydalanacak?



EMEKLİLER ARASINDA MAAŞ FARKINI KAPATMAK AMAÇLANIYOR

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya,  yapılacağı söylenen düzenlemenin olası gerekçelerine ilişkin şu bilgileri verdi:

“Daha önce 2011 yılında bir intibak yasası getirildi.  O zaman bunun nedeni, 2000 yılı öncesi sigortalı olanların 2000 sonrası sigortalı olmuş kişilere göre maaşlarına oranla ters yönde geride kaldığı görüldü.  Bu durumun yaşanmasının nedeni aylık bağlama oranlarından kaynaklıydı.

Çıkarılan intibak yasasıyla beraber, 2000 öncesinde emekli olanların maaşlarına ortalama 150 TL ile 350-400 TL arasında bir ilave getirildi. Biz buna’intibak’ yani ‘uyumlandırma, eşitleme’ diyoruz.

Bu intibak yasası sayesinde 2000 yılı öncesi sigortalıların emekli maaşları 2000 sonrası emeklilerle birbirine yaklaştırılmış oldu. Yani açılan makas böylece kapatılmış oldu. Makas bu kez diğer yönden açılmaya başladı.  Bu durumda 2000’den sonra emekli olanların maaşları, 2000 öncesi emekli olanların maaşlarına kıyaslandığında geride kalmaya başladı. 2000 yılından evvel emekli olanların maaşları eşitlendi ancak bu kez de ne oldu? Ters orantılı bir şekilde 2008 sonrası emekli olanların maaşları geride kaldı.”

 

İNTİBAK İLE KAÇ TL ZAM GELECEK?

Bu durumu yaşayan emekliler arasında uzun süredir dillendirilen İntibak yasası çıkarsa maaşlarda ne kadar iyileştirme olacak?

İntibak yasası için kollar sıvandı! Maaşı düşük emekliye 1.300 TL ek zam gelebilir!

Mevcut durumda, 2000 yılından sonra emekliliğe hak kazanmış SSK (4A) ve Bağ-kur (4B) sigortalı çalışanlar, aynı prim kazancı ve prim gün sayıları bulunmasına rağmen, 2000 yılından önce emekli olanların kendilerinden daha fazla emekli maaşı almasından şikayet ediyor. Yapılacak bir intibak düzenlemesi bu farkın kapatılmasına yönelik olacak.

Düzenleme yapılarak SGK ve Bağ-Kur arasında primlerin eşitlenebileceği belirtiliyor. Son çıkarılan intibak yasasından faydalananlar o dönemde 350 TL’lik maaş artışı almıştı. Yeni yapılacak düzenlemeyle bu mağduriyeti yaşayan emeklilerin maaş artışının 1.300 TL’ye kadar çıkabileceği kaydediliyor.

Tapu harcını düşük ödeyen yandı! Devlet o 80 bin kişinin peşinde!

Evinde ihtiyacı olan herkese ödenecek! Onaylandığı gibi hesabınıza yatacak! En az 75 bin TL!

Bu haber iş arayanlara bayramı yaşatacak! 86 belediyede birden ilan açtı! Biri size uygun olabilir!

Bu desteği almanız için ev hanımı olmanız yeterli! Devlet tam 1.100 TL  veriyor!

Kredi başvurusu yapacakların dikkatine… Düşük kredi notu nasıl yükseltilir?  


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön