06 / 05 / 2024

İşçi ve işverenler dikkat! 638 Lira vergi muafiyeti olacak!

İşçi ve işverenler dikkat! 638 Lira vergi muafiyeti olacak!

2022 yılında asgari ücret için gelir ve damga vergisi kaldırılırken, maaşı yüksek olanlar için asgari ücrete eşit bir kısım vergi muafiyeti sayıldı. İş hayatı yeni ücretlendirme ile yeni bir döneme başladı. Peki yeni maaşlar nasıl hesaplanacak?



ASGARİ ÜCRET ÜZERİNDE MAAŞ ALANLARDA 638 TL VERGİ MUAFİYETİ OLACAK

Asgari ücret üzerinde maaş alanların da ücretlerindeki asgari ücret kadar kısım vergiden istisna edildi. Çalışanlardan asgari ücret brüt tutarından sigorta primleri düşülecek, kalan tutara vergi matrahı ve damga vergisi matrahı kadar istisna getirilecek. Örneğin, 10 bin lira maaş alan bir çalışanın, asgari ücrete kadar olan geliri vergiden muaf olacağı için 638 liralık bir gelir vergisi muafiyeti söz konusu olacak. Devlet bu kadar vergiyi almaktan vazgeçecek. Bunun bir kısmı AGİ ile iade ediliyordu. Bu göz önüne alındığında çalışanlar açısından 300 lirayı bulan bir katkı olacak.

İşçi ve işverenler dikkat! 638 Lira vergi muafiyeti olacak!

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ (AGİ) KALKTI MI?

Asgari geçim indirimi (AGİ), çalışanların ücret gelirleri üzerinden hesaplanan gelir vergisinin bir kısmının yine çalışana iadesi anlamına geliyor. Yani devlet aldığı verginin bir kısmını çalışana medeni durumu ve çocuk sayısına göre iade ediyordu. Asgari ücret vergi dışında tutulduğundan, ücretler üzerinden herhangi bir vergi alınmayacağından; asgari ücretli çalışana AGİ de ödenmeyecek.

Yüksek maaş alanlar da asgari ücret kadar kısımdan muaf olduklarından onlar da AGİ alamayacak. Çünkü AGİ maaş ne kadar olursa olsun asgari ücret üzerinden hesaplanıyor. Tebliğ'de bu konu ile ilgili şu ifadeler yer alıyor:

"Yapılan düzenleme ile 1/1/2022 tarihinden itibaren 193 sayılı Kanunun 32 nci maddesinde düzenlemiş bulunan asgari geçim indirimi uygulaması kaldırıldığından bu tarihten itibaren yapılan ücret ödemelerinde asgari geçim indirimi uygulanmayacaktır."

Asgari ücrete vergi muafiyeti bu hafta Mecliste görüşülecek!

Esnafa vergi muafiyeti geliyor!

4.250 Lira ve üstü maaş alanlara şok haber: AGİ kalktı mı?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön